Κόσμος

19 Οκτωβρίου 2019 16:52 Τελευταία ενημέρωση : 19 Οκτωβρίου 2019 21:56

Brexit: Παράταση στο...θρίλερ ψήφισαν οι Βρετανοί

Διάβασέ μου το...

Η απόφαση των βουλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Τι σημαίνει πρακτικά. Η πρώτη αντίδραση των Βρυξελλών.

Brexit: Παράταση στο...θρίλερ ψήφισαν οι Βρετανοί
-

Εμπλοκή στην ιστορική ψηφοφορία για το Brexit προκάλεσε αντάρτης του Συντηρητικού Κόμματος με μια τροπολογία 26 λέξεων.

Η τροπολογία, εγκρίθηκε με 322 ψήφους έναντι 306 και υποχρεώνει τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει αναβολή του Brexit μέχρι να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο όλο το νομικό πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Η Βρετανία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με νέα αναβολή της σημερινής ιστορικής ψηφοφορίας για τη νέα συμφωνία που εξασφάλισε με την Ε. Ε ο Μπόρις Τζόνσον. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός αρνήθηκε να ζητήσει αναβολή και σκοπεύει να φέρει την επόμενη εβδομάδα την αναγκαία νομοθεσία, ώστε να ψηφισθεί συγχρόνως με τη συμφωνία, ώστε η έξοδος από την ΕΕ να γίνει πριν από τις 31 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί διαδήλωναν στους δρόμους υπέρ δεύτερου δημοψηφίσματος για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν απογοητεύεται από το αποτέλεσμα και συνεχίζει με την πεποίθηση ότι το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ είναι η αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου. «Δεν θα διαπραγματευτώ με την ΕΕ μία καθυστέρηση και ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να το κάνω» είπε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε ότι η νομοθεσία για την Αποχώρηση θα τεθεί στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε ελπίζει ότι οι βουλευτές θα αποδεχτούν τη συμφωνία του με «σημαντικό αριθμό». «Εξακολουθώ να προτείνω αυτή τη συμφωνία στη Βουλή» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δείχνει τη βούληση του σώματος και ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με τον νόμο (που του υπαγορεύει να ζητήσει παράταση στο Brexit) και να σταματήσει να εκβιάζει τους βουλευτές με την απειλή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Κάλεσε επίσης τον Μπόρις Τζόνσον να ξανασκεφτεί τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να ζητήσει μία παράταση.

Ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής, Όλιβερ Λέτουιν, που πρότεινε την τροπολογία που ενέκρινε η Βουλή σήμερα, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με την πρόθεση το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, και ότι τώρα μπορεί να το κάνει με την βεβαιότητα ότι εάν δεν περάσει έγκαιρα η νομοθεσία της αποχώρησης, η Βρετανία δεν θα φύγει με άτακτο τρόπο.

Πηγές Βρυξελλών: Μπορεί να δοθεί μικρή παράταση

Ενδεχόμενο είναι να δοθεί από τους 27 μια «τεχνική παράταση» ενός μηνός (και όχι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου) ώστε να υπάρξει χρόνος τόσο στη Βρετανία όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επικυρώσουν τη συμφωνία, είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Μια άλλη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή είπε ότι η διάρκεια της αναβολής και οι προϋποθέσεις που θα τεθούν θα εξαρτηθούν από τον σκοπό για τον οποίο θα ζητηθεί η παράταση. «Αν εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να διασώσουμε τη συμφωνία αυτή, θα επιδιώξουμε μικρότερο χρονικό διάστημα. Όμως, αν μιλάμε για εκλογές ή για δεύτερο δημοψήφισμα, είναι πιθανόν να χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Σε αυτό το στάδιο, εξαρτάται από το τι θα συμβεί στη Βρετανία τις επόμενες ώρες», εξήγησε.

Πολλοί στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι δεν μπορούν να δοθούν παρατάσεις μετά τα μέσα του 2020 καθώς η ΕΕ θα χρειαστεί τον υπόλοιπο χρόνο για να προετοιμάσει τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της και είναι αναγκαίο να γνωρίζει αν η Βρετανία θα συνεχίσει να συμβάλλει σε αυτόν.