Κόσμος

20 Οκτωβρίου 2019 12:28

Συρία: Τούρκος στρατιώτης νεκρός παρά την εκεχειρία

Διάβασέ μου το...

Νεκρός από πυρά έπεσε Τούρκος στρατιώτης στη Συρία, με την Άγκυρα να κατηγορεί τους Κούρδους πως δεν σέβονται την κατάπαυση του πυρός. Ο Ταγίπ Ερντογάν με πολεμική ρητορική απειλεί να συντρίψει τους Κούρδους.

Συρία: Τούρκος στρατιώτης νεκρός παρά την εκεχειρία
-

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίστηκε σήμερα σε επίθεση των συριακών κουρδικών δυνάμεων παρά την εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών, την οποία συμφώνησε η Άγκυρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη έπειτα από διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

"Ένας από τους ηρωικούς συντρόφους μας έπεσε μάρτυρας και ένας άλλος τραυματίστηκε σε επίθεση με αντιαρματικά και ελαφρά όπλα (...) την οποία διέπραξαν τρομοκράτες κατά τη διάρκεια μιας αποστολής αναγνώρισης και επιτήρησης" που πραγματοποιούσαν οι δύο στρατιώτες στην περιοχή Τελ Αμπιάντ της βορειοανατολικής Συρίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο στρατός απάντησε για να αμυνθεί στην επίθεση αυτή που έκανε η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού(YPG) με αντιαρματικά και ελαφρά όπλα και παρά τη συμφωνία για παύση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και την αποχώρηση των κούρδων μαχητών από την περιοχή. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία εκεχειρίας παρά τις παραβιάσεις της.

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, είχε προειδοποιήσει πως εάν η συμφωνία δεν τηρηθεί στο ακέραιο, το επόμενο λεπτό από την λήξη των 120 ωρών, τα τουρκικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να «συντρίβουν τα κεφάλια των τρομοκρατών».

Παράλληλα είχε σημειώσει πως θα συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, το ενδεχόμενο ανάπτυξης συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως εάν δεν υπάρξει λύση, η Άγκυρα θα προχωρήσει στα δικά της σχέδια.