Καιρός

20 Οκτωβρίου 2019 17:42

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Με καλό καιρό θα κυλήσει και η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Πού αναμένονται βροχές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Ο καλός καιρός θα συνεχιστεί και την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, με καλοκαιρινές λιακάδες και ισχυρό μελτέμι, αλλά με ψύχρα τη νύχτα και τις βροχές να περιορίζονται κυρίως σε Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Για αύριο Δευτέρα, περιμένουμε πρωινές και βραδινές ομίχλες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και γενικά αίθριο ουρανό με λίγες τοπικές νεφώσεις, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από  8  έως 26 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 9 έως 28 και νοτιότερα από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ.

O καιρός σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 21/10/2019

Οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, η καρκίνωση είναι ασθένεια που οφείλεται σε βακτήριο και εκδηλώνεται µε το σχηματισμό εξογκωμάτων (καρκινώματα) στα κλαδιά, στους μεγάλους κλάδους, στον κορμό και σπανιότερα στα φύλλα.

Νέες μολύνσεις γίνονται εφόσον επικρατεί υγρός ή βροχερός καιρός σε πληγές που προκύπτουν από το ράβδισμα κατά τη συγκομιδή, το κλάδεμα, από παγετό, χαλάζι ή δυνατό άνεμο.

Η ποικιλία Κορωνέϊκη είναι πολύ ευαίσθητη στο βακτήριο.

Θα πρέπει να αποφεύγεται το ράβδισμα και το κλάδεμα των δέντρων µε υγρό και βροχερό καιρό προς αποφυγή νέων μολύνσεων. 

Αμέσως μετά από το ράβδισμα, το κλάδεμα, παγετό ή χαλάζι πρέπει να γίνεται προληπτικός ψεκασμός µε εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα.  

Συνιστάται αφαίρεση, απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων κλαδιών, ενώ στη συνέχεια τα εργαλεία κλαδέματος θα πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά µε εμβάπτιση σε διάλυμα οινοπνεύματος ή χλωρίνης 5%. 

Στη σύσταση νέου ελαιώνα θα πρέπει να αποφεύγεται η πυκνή φύτευση και να χρησιμοποιούνται δενδρύλλια απαλλαγμένα από την ασθένεια.

Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος να γίνει με τον τοπικό γεωπόνο.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ