Πολιτισμός

21 Οκτωβρίου 2019 08:02 Τελευταία ενημέρωση : 21 Οκτωβρίου 2019 21:23

Τζόκερ: Σάλος με τον έλεγχο αστυνομικών σε κινηματογράφους

Διάβασέ μου το...

Η Υπουργός Πολιτισμού στον ΑΝΤ1 και η τοποθέτηση Χρυσοχοΐδη. Στο Τμήμα προσήχθησαν ανήλικοι. Ποιος έκανε την κατεγγελία τελικά;

Τζόκερ: Σάλος με τον έλεγχο αστυνομικών σε κινηματογράφους
-

Σάλος έχει προκληθεί με τον έλεγχο των αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες, ώστε να απομακρυνθούν ανήλικοι που παρακολουθούσαν την ταινία «Τζόκερ».

Αστυνομικοί εμφανίστηκαν σε δύο διαφορετικές κινηματογραφικές αίθουσες, σε περιπτώσεις, μετά από τηλεφωνικές καταγγελίες οι οποίες έγιναν από υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη στην εκομπή "Καλημέρα Ελλάδα", ενήργησαν αυτοβούλως και εκτός των ορίων των αρμοδιοτήτων τους. Η Υπουργός Πολιτισμού, μάλιστα καταδίκασε απερίφραστα την πρωτοβουλία και τόνισε πως θα κινηθεί όλη η διαδικασία για τον πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος τους.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από την πλευρά του, σχολίασε το γεγονός γράφοντας στο Twitter ότι "το βράδυ θα πάει να δει τον Τζόκερ με τον ανήλικο γιο του", ενώ στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει "φαιδρότητα" τις καταγγελίες για τους κινηματογράφους.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης - tweet - Τζόκερ

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο ΓΓ Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος σημείωσε από την πλευρά του ότι, «οι αστυνομικοί είναι αναγκασμένοι να ανταποκριθούν όταν κληθούν για έλεγχο, ακόμα και στην περίπτωση που πρόκειται για έλεγχο που βασίζεται σε νόμο του 1937».

Ο έλεγχος έγινε σε αίθουσα στο Μαρούσι, το Σάββατο, οπότε και συνελήφθη ο υπεύθυνος του κινηματογράφου, ο οποίος λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Στη δεύτερη περίπτωση, αστυνομικοί έκαναν έλεγχο στην αίθουσα κινηματογράφου, στην Πατησίων.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών με ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει την παρέμβασή της στους δύο κινηματογράφους, διαψεύδει όμως κατηγορηματικά ότι της υπόθεσης επιλήφθηκαν αστυνομικοί της ΕΚΑΜ.

Αστυνομία: Οι γονείς παρέλαβαν τους ανηλίκους από το Τμήμα Αμαρουσίου και τον κινηματογράφο της Κυψέλης

Σύμφωνα με την Αστυνομία και στις δύο περιπτώσεις οι Αρχές ειδοποιήθηκαν από δύο γυναίκες που χρησιμοποίησαν την ιδιότητά τους ως υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού για να καταγγείλουν ότι ανήλικοι παρακολουθούσαν την ταινία.

Στην περίπτωση του κινηματογράφου στο Μαρούσι, μετέβησαν επί τόπου αστυνομικοί από το τοπικό Τμήμα, οι οποίοι μπήκαν στις αίθουσες την ώρα της προβολής και διαπίστωσαν την αλήθεια των καταγγελιών. Ειδικότερα στην αίθουσα, βρέθηκαν επτά ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ στην Κυψέλη βρέθηκαν δέκα ανήλικοι. Οι επτά του Αμαρουσίου οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου, όπου κλήθηκαν οι γονείς τους και τους παρέλαβαν. Στο Τμήμα οδηγήθηκε και ο υπεύθυνος του κινηματογράφου, μαζί με την υπάλληλο του υπουργείου, η οποία έδωσε κατάθεση.

Όπως ισχυρίζεται στην κατάθεση της η υπάλληλος, υπήρχαν στην υπηρεσία της καταγγελίες από πολίτες ότι τα παιδιά πηγαίνουν και βλέπουν την συγκεκριμένη ταινία. Για τις καταγγελίες αυτές, πάντα σύμφωνα με την κατάθεση, ενημερώθηκε εισαγγελέας, ο οποίες έδωσε εντολή να γίνουν έλεγχοι. Και οι δύο υπάλληλοι ανέφεραν ότι στο πλαίσιο αυτό πήραν εντολή από την προϊσταμένη τους να προχωρήσουν στους ελέγχους. Στην περίπτωση του Αμαρουσίου, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του υπευθύνου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα.

Στη δεύτερη περίπτωση, η υπάλληλος, η οποία ανέφερε τα ίδια στους αστυνομικούς που κάλεσε, δεν ζήτησε να προχωρήσει το θέμα, γι’ αυτό έγινε μόνο καταγραφή του περιστατικού και των ανηλίκων και κλήθηκαν οι γονείς τους οι οποίοι τους παρέλαβαν.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ

Ανακοινώνεται ότι χθες (Κυριακή, 20-10-2019) και προχθές (Σάββατο, 19-10-2019), μετά από καταγγελίες υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για παρουσία ανηλίκων σε κινηματογραφικές αίθουσες σε Μαρούσι και Κυψέλη, όπου προβαλλόταν ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για ανηλίκους, αστυνομικοί από τα Αστυνομικά Τμήματα Αμαρουσίου και Πατησίων αντίστοιχα, μετέβησαν στους κινηματογράφους και επελήφθησαν των καταγγελιών. Αναφορές για παρουσία αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.

Άλλη μαρτυρία για την αιτία των τηλεφωνημάτων

Μία άλλη διάσταση ως προς τα κίνητρα της γυναίκας που έκανε την καταγγελία στην Πατησίων έδωσε ένας άνδρας που μέσω ανάρτησής του στο Facebook ισχυρίζεται ότι η σύζυγος και η κόρη του ήταν παρούσες. Σύμφωνα με αυτήν τη διάσταση, Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που βρίσκονταν έξω από τον κινηματογράφο πλησίασαν έναν άνδρα, ο οποίος πήγαινε να δει την ταινία με τον 14χρονο γιο του. «Η σύζυγος όμως είχε κάνει καταγγελία ότι δε συναινεί ο γιος της να δει την ταινία» και μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις, ο άνθρωπος πήρε το παιδί και έφυγαν».

Τζόκερ - αστυνομία - μαρτυρία - ανάρτηση facebook

Αιθουσάρχης: θέλουν να μας πάνε 50 χρόνια πίσω

«Θέλουν να μας πάνε καμία πενηνταριά χρόνια προς τα πίσω απ' ότι φαίνεται. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει κριθεί κατάλληλο από τις ηλικίες 12, 14 και 15 χρονών. Στην Ελλάδα κρίθηκε από 18. Εμείς στο ταμπλό μας και στο ταμείο μας γράφουμε ότι είναι από 18, το λέμε και στους πελάτες μας. Ο νόμος μας υποχρεώνει να έχουμε τη σήμανση. Το 12χρονο δεν μπαίνει μέσα, μιλάμε για παιδιά 17 και 16 ετών που δεν φαίνονται, τους ζητάς ταυτότητα και σου λένε δεν την έχω μαζί μου. Τι να κάνουμε εμείς; Τη στιγμή που είναι μαζί με τους γονείς τους, τι πρέπει να κάνουμε, να μαλώσουμε με τους γονείς; Έφεραν 50 αστυνομικούς για να ελέγξουν ένα ανήλικο; Στον δικό μας κινηματογράφο ήρθαν μία μηχανή της αστυνομίας με δύο άτομα, μετά άλλες 15 μηχανές με δύο άτομα και ένα περιπολικό. Μπήκαν μέσα, τρομοκρατήθηκε ο κόσμος. Υπήρχαν και μικρά παιδιά που έβλεπαν άλλα έργα και έβλεπαν τα πιστόλια και τα κουμπούρια να μπαινοβγαίνουν στους κινηματογράφους», δήλωσε στον REAL FM ο ιδιοκτήτης ενός εκ των κινηματογράφων, .όπου πραγματοποιήθηκε έλεγχος απο την Αστυνομία.

Εντονες πολιτικές αντιδράσεις

Το διπλό περιστατικό έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τους χρήστες των social media να παίρνουν τον πρώτο λόγο. Θέση όμως πήραν και στελέχη της αντιπολίτευσης με πρώτο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος μέσω ανακοίνωσής του δήλωσε πως "θα ενεργοποιηθεί κάθε κοινοβουλευτικό μέσο", ενώ στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία χιουμοριστική ανάρτηση, η οποία καταλήγει "κατακεραυνώνοντας" τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.  

Ραγκούσης: Θα ενεργοποιήσουμε κάθε κοινοβουλευτικό μέσο

Σε ανακοίνωσή του, ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, αναφέρει «Εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επικοινώνησα πριν από λίγο επίσημα με την Ελληνική Αστυνομία για να διακριβώσουμε εάν πράγματι αστυνομικοί επενέβησαν σε κινηματογράφους προκείμενου να ελέγξουν την ηλικία νέων θεατών. Η επίσημη επιβεβαίωση των περιστατικών αυτών από την ΕΛΑΣ, προκάλεσε την άμεση αντίδρασή μας. Αντίδραση η οποία θα γενικευτεί απέναντι σε αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα με την ενεργοποίηση κάθε κοινοβουλευτικού μέσου. Οι κκ Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι γι’ αυτές τις αδιανόητες εξελίξεις που γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία σε πολύ άσχημες εποχές τους».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν φταίει ο "Τζόκερ" αλλά η κυβέρνηση-τσίρκο

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει «Από το πρωί το πανελλήνιο παρακολουθεί την Υπουργό Πολιτισμού να τσακώνεται σε ζωντανή μετάδοση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το ποιος θα πάρει το φιάσκο του «Τζόκερ» στα χέρια του. Η κα Μενδώνη μέμφεται την ΕΛ.ΑΣ και διατάσσει ΕΔΕ για τους υπαλλήλους του υπουργείου της. Η ΕΛ.ΑΣ αδειάζει την κα Μενδώνη και αποκαλύπτει ότι ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που έκαναν τις καταγγελίες. Ο κ. Χρυσοχοΐδης πετά το μπαλάκι των ευθυνών στην κα Μενδώνη και σαρκάζεται και την ΕΛ.ΑΣ, τονίζοντας ότι θα πάει να δει την ταινία με τον ανήλικο γιο του. Και τώρα με γελοίες διαρροές προσπαθούν να πείσουν ότι τους φταίει, ποιος άλλος, ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που τους φταίει δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο «Τζόκερ» αλλά η κυβέρνηση-τσίρκο με πολλούς γελωτοποιούς και ακόμη περισσότερους ακροβάτες».

Κίνημα Αλλαγής: μετατρέπουν την Αστυνομία ξανά σε… Χωροφυλακή

«Από τη φημολογία για fake news περάσαμε στην οργή της αρμόδιας υπουργού Πολιτισμού. Όμως ακόμη και ο υπερβάλλων ζήλος υπηρεσιακών παραγόντων έχει άμεση σχέση με μια περιρρέουσα πολιτική αντίληψη, που μετατρέπει την Ελληνική Αστυνομία ξανά σε χωροφυλακή. Από τις δήθεν μεταρρυθμίσεις, στην επιστροφή στο χθες. Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται πολλές παρτίδες για να βγάλει τζόκερ...»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας, στο Open, την παρέμβαση της Αστυνομίας σε κινηματογράφους για το αν παρακολουθούσαν ανήλικοι την ταινία «Joker» σημείωσε ότι είναι μια καταδικαστέα κίνηση και πως η αστυνομία δεν πρέπει να έχει ρόλο παιδονόμου. Πρόσθεσε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά την αστυνομία παιδονόμο είναι του '37 επί δικτατορίας Μεταξά που δεν άλλαξε ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης συνειδητά ανακοινώνει ότι θα παραβιάσει το νόμο που ο ίδιος πρέπει να εφαρμόσει! Αντί να ασχοληθεί με την εφαρμογή του νόμου, την παραβιάζει, αντί να ασχοληθεί με την λαθροεισβολή, βρήκε τρόπο να αλλάξει την ατζέντα στηρίζοντας μία δήθεν κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για επικοινωνιακούς λόγους! Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ αρνείται να τους παρακολουθήσει στον "κατήφορο" της "επικοινωνιακής" κατρακύλας!», αναφέρει η Ελληνική Λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ