Καιρός

21 Οκτωβρίου 2019 17:41

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Καλοκαιρίας συνέχεια, όμως με τοπικές βροχές σε κάποιες περιοχές. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Παράταση της σχετικής καλοκαιρίας τις επόμενες ημέρες, της τέταρτης εβδομάδας του Οκτωβρίου, με βασικά χαρακτηριστικά την ηλιοφάνεια, τις ομίχλες, το μελτέμι και λίγες βροχές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Την Τρίτη αναμένονται πρωινές ομίχλες στα δυτικά, στην Θεσσαλία και στην Στερεά. Γενικά αίθριος θα είναι ο ουρανός στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στην Κρήτη, ενδεχομένως και στα Δωδεκάνησα, θα αναπτυχθούν νεφώσεις, με τοπικές βροχές στην Κρήτη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 27 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 9 έως 28 βαθμούς και νοτιότερα από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας, ενημερώνει  για τη λήψη μέτρων πρόληψης της εισαγωγής και εξάπλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά του επιβλαβούς οργανισμού Aromia bungii (Faldermann). Το συγκεκριμένο έντομο είναι επιβλαβές κατά κύριο λόγο σε πυρηνόκαρπα δένδρα (βερικοκιά, δαμασκηνιά, κερασιά, βυσσινιά, ροδακινιά κλπ.) αλλά και στην ελιά, στη ροδιά, στη λεύκα και τον λωτό. Η παρουσία του  στην Ευρώπη  έχει   διαπιστωθεί από το 2011 στη Γερμανία  σε μεμονωμένα δένδρα στην περιοχή Bayern, και από το 2012 στην   Ιταλία,   στην   επαρχία   Νάπολης   της Περιφέρειας Καμπάνιας σε   δαμασκηνιές   και   βερικοκιές. Όπου έχει εντοπιστεί λαμβάνονται μέτρα για την εκρίζωση του. Το  έντομο  ενδημεί  στην  Κίνα,  Μογγολία,  Ταιβάν,  Κορέα,  Βιετνάμ  και  Ιαπωνία.

Πρόσφατα περιήλθε στην Αρμόδια Αρχή της Χώρας, πληροφορία σχετικά με υπόνοια παρουσίας του στη χώρας μας ακόμη όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του οργανισμού στην περιοχή. Ο συγκεκριμένος εχθρός έχει προστεθεί από το 2015 στο ετήσιο πρόγραμμα επισκόπησης επιβλαβών οργανισμών της Χωράς. Το έντομο είναι σκαθάρι του οποίου ο βιολογικός κύκλος είναι μακρύς και ολοκληρώνεται σε 2-4 έτη, αναλόγως του γεωγραφικού πλάτους. Η πτήση των ενηλίκων εντοπίζετε κυρίως του μήνες Μάιο έως Αύγουστο. Τοποθετεί τα αβγά τους σε σχισμές του κορμού, συνήθως 30 εκ. πάνω από το έδαφος.

Όταν εκκολαφτούν οι κάμπιες ανοίγουν στοές στον κορμό. Εκεί μπορούν να συνεχίζουν την ανάπτυξη τους ακόμη και μετά την κοπή του δένδρου ως ξυλεία. Στα προσβεβλημένα δένδρα παρατηρείται η παρουσία ροκανιδιού στο κάτω μέρος του κορμού από τις κάμπιες. Όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των προνυμφών, αυτές νυμφώνονται στο εσωτερικό του ξύλου και τα ενήλικα που προκύπτουν εξέρχονται από οπές εξόδου στη βάση του κορμού. Το Περιφερειακό κέντρο αναφέρει πως απαγορεύεται η διακίνηση πυρηνόκαρπων δενδρυλλίων προς φύτευση από προσβεβλημένες περιοχές της Ε.Ε. χωρίς τη συνοδεία φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου. Τα ευπαθή φυτά πυρηνόκαρπων που προέρχονται από προσβεβλημένες περιοχές προκειμένου να διακινηθούν στην Ε.Ε. απαιτείται να συνοδεύονται από  φυτοϋγειονομικό  διαβατήριο, να έχουν  παραχθεί  υπό  συγκεκριμένες προϋποθέσεις στον τόπο καταγωγής και τα δενδρύλλια να είναι όχι μικρότερα των δυο ετών. Σε κάθε περίπτωση η ασφαλής διάγνωση να γίνεται με τον τοπικό γεωπόνο

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:



ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ