Κόσμος

21 Οκτωβρίου 2019 19:06

Brexit: “πόρτα” και από τον πρόεδρο της Βουλής στη συμφωνία Τζόνσον-ΕΕ

Διάβασέ μου το...

Απορρίφθηκε το αίτημα της κυβέρνησης να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης.

Brexit: “πόρτα” και από τον πρόεδρο της Βουλής στη συμφωνία Τζόνσον-ΕΕ
-

Απέρριψε ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής, Τζον Μπέρκοου, το αίτημα να διεξαχθεί σήμερα νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες.

«Οι σημερινές περιστάσεις είναι επί της ουσίας οι ίδιες με αυτές του Σαββάτου» δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο Μπέρκοου, εξηγώντας την ετυμηγορία του για το αίτημα της κυβέρνησης. Μια νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία θα έθετε στο κοινοβούλιο το ίδιο ερώτημα δύο φορές, πρόσθεσε ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μπορεί αντίθετα να ακολουθήσει τον δρόμο της ψήφισης από τη Βουλή όλων των απαιτούμενων νομοθετημάτων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να επιχειρήσει να λάβει ένα «ναι» ή «όχι» για τη συμφωνία.

Επανέλαβε, τέλος, ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να περάσει την απαιτούμενη νομοθεσία ως το τέλος του μήνα και να κερδίσει την έγκριση της Βουλής για τη συμφωνία.

H βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να δημοσιεύσει τη νομοθεσία για τη Συμφωνία Αποχώρησης, η οποία εντάσσει τη συμφωνία του κ. Τζόνσον στο εγχώριο βρετανικό δίκαιο.

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι εξετάζει μια νέα παράταση του Brexit, πέραν της διορίας της 31ης Οκτωβρίου.

«Το αίτημα για παράταση του Άρθρου 50 υποβλήθηκε από τον μόνιμο αντιπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος Τουσκ αναγνώρισε ότι λήφθηκε το αίτημα το Σάββατο και δήλωσε πως τώρα διαβουλεύεται με τους 27 της Ε.Ε.» ανέφερε σύμφωνα με την Guardian εκπρόσωπος της Κομισιόν.