Κοινωνία

23 Οκτωβρίου 2019 09:33 Τελευταία ενημέρωση : 23 Οκτωβρίου 2019 20:35

Ένταση στα Βρασνά: Κάτοικοι έδιωξαν λεωφορεία με πρόσφυγες (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

"Οδύσσεια" για εκατοντάδες πρόσφυγες. Οι ξενοδόχοι αρνήθηκαν να τους φιλοξενήσουν. Που τους μεταφέρουν μετά τις αντιδράσεις.

Ένταση στα Βρασνά: Κάτοικοι έδιωξαν λεωφορεία με πρόσφυγες (βίντεο)
-

Επεισοδιακή ήταν η νύχτα στα Βρασνά του Νομού Θεσσαλονίκης όπου οι κάτοικοι επιχείρησαν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία της περιοχής τους.

Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης περίπου 150 κάτοικοι των Βρασνών απέκλεισαν κομβικά σημεία του χωριού τους με σκοπό να εμποδίσουν την διέλευση των τουριστικών λεωφορείων που θα μετέφεραν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην περιοχή.

Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ.

Η αντίδραση των κατοίκων είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση ισχυρής αστυνομικής δύναμης εντός και πέριξ των Βρασνών. Στις 12 τα μεσάνυχτα έφτασαν έξω από τα Βρασνά εννέα τουριστικά λεωφορεία με περίπου 400 μετανάστες και πρόσφυγες, προερχόμενους από τη Σάμο. 

Οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή, κατέστρωσαν σχέδιο για να παρακαμφθούν τα μπλόκα των κατοίκων και να φτάσουν με ασφάλεια οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στα ξενοδοχεία που θα τους φιλοξενούσαν. 

Διαμαρτυρία - μετανάστες - Βρασνά

Απέφυγαν τα μπλόκα περνώντας χωματόδρομους

Κάθε φορά που οι αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τα ξενοδοχεία, έβρισκαν μπροστά τους ομάδες κατοίκων. Τελικώς, κατάφεραν να περάσουν στα Βρασνά μέσα από χωματόδρομους. Οι κάτοικοι προέβαλαν αντίσταση όμως η παρουσία των αστυνομικών των ΜΑΤ λειτούργησε αποτρεπτικά.

Οι ξενοδόχοι φοβήθηκαν τις αντιδράσεις

Στις 3:30 τα ξημερώματα τα τουριστικά λεωφορεία είχαν φτάσει μπροστά σε δύο από τα ξενοδοχεία που θα φιλοξενούσαν τα 150 άτομα. Μια νέα εξέλιξη ανέτρεψε τον σχεδιασμό της Αστυνομίας. Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων, υπό τις πιέσεις των κατοίκων της περιοχής, αρνήθηκαν να δεχτούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. 

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ - ΔΙΟΔΙΑ ΜΑΛΓΑΡΩΝ

Κατόπιν τούτου οι συναρμόδιοι φορείς αποφάσισαν οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν στην Χαλκίδα. 

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ - ΔΙΟΔΙΑ ΜΑΛΓΑΡΩΝ

Στο άκουσμα της είδησης της αποχώρησης των μεταναστών και των προσφύγων οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι των Βρασνών ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές. 

Διαμαρτυρία - μετανάστες - Βρασνά

Δήμαρχος Βόλβης: Η κατανομή των προσφύγων πρέπει να γίνεται αναλογικά σε όλη τη χώρα

Αναλογικά και ισομερώς, σε όλη τη χώρα, θα πρέπει να γίνεται η κατανομή των προσφύγων, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, με αφορμή το "μπλόκο" στα Βρασνά.

"Στις τρεις δομές του δήμου έχουμε ήδη 2.000 πρόσφυγες, όσους έχει όλη η Πελοπόννησος. Πρέπει να αντιληφθούν οι αρμόδιοι ότι η κατανομή των προσφύγων θα πρέπει να γίνεται αναλογικά και ισομερώς σε όλη τη χώρα" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ.Λιάμας, προσθέτοντας πως είχε ενημερώσει τους φορείς για τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν από την πλευρά των κατοίκων.

Έλεγα ότι ο κόσμος είναι ξεσηκωμένος. Ότι καλούν με μεγάφωνα σε κινητοποιήσεις και δεν θα δεχτούν επιπλέον πρόσφυγες στην περιοχή. Όλα τα μηνύματα όμως που στέλναμε δεν τα άκουγαν. Δεν εξέτασαν ότι η περιοχή μας δεν μπορεί να σηκώσει επιπλέον αριθμό προσφύγων" πρόσθεσε ο κ. Λιάμας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλβης, οι κρατικές δομές του δήμου (αστυνομία, Κέντρο Υγείας και μετακινήσεις) είναι ήδη επιβαρυμένες, ενώ "πλήγμα" υπέστη και ο τουρισμός, καθώς εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των προσφύγων, σημειώθηκαν ακυρώσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων και πτώση στις τιμές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ - ΔΙΟΔΙΑ ΜΑΛΓΑΡΩΝ

Χαρίτσης: Η Ν.Δ.  θερίζει στο προσφυγικό ό,τι έσπειρε ως αντιπολίτευση

“Να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις για τις συνθήκες του θανατηφόρου περιστατικού στην Κω, να καταδικάσει απερίφραστα τις ξενοφοβικές αντιδράσεις στα Βρασνά Θεσσαλονίκης, και να αντιμετωπίσει επιτέλους το προσφυγικό με τη δέουσα σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα”, καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

“Η Ν.Δ.  θερίζει ό,τι έσπειρε ως αντιπολίτευση, τους καρπούς του εθνολαϊκισμού που υποσχόταν μαγικές λύσεις σε ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα”, υπογραμμίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ