Οικονομία

23 Οκτωβρίου 2019 15:07

Σταϊκούρας: Ο ειδικός λογαριασμός Τσίπρα για την μείωση πλεονασμάτων δεν... υπήρξε ποτέ!

Διάβασέ μου το...

Για τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μίλησε στη συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο Υπουργός Οικονομικών.

Σταϊκούρας: Ο ειδικός λογαριασμός Τσίπρα για την μείωση πλεονασμάτων δεν... υπήρξε ποτέ!
-

«Η κυβέρνηση άλλαξε, οι αυταπάτες τελείωσαν και η ελληνική οικονομία αποκτά νέα δυναμική και φαίνεται να βγαίνει στο ξέφωτο», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας.

Στη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για σταδιακή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και διέψευσε τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να εγκαταλείπει το στόχο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Και επειδή κάτι άκουσα από την Αντιπολίτευση ότι δήθεν εγκαταλείπεται ο στόχος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, θέλω να σας ενημερώσω ότι ο στόχος μας δεν αλλάζει. Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας. Το ζήτημα είναι πως προσεγγίζεται αυτός ο στόχος. Και εμείς τον προσεγγίζουμε χωρίς τυμπανοκρουσίες. Τον προσεγγίζουμε με τεκμηρίωση και υπευθυνότητα. Η συζήτηση σχετικά με το θέμα έχει αρχίσει και συνεχίζεται σύμφωνα µε τον σχεδιασμό. Οι συνθήκες ωριμάζουν», είπε σχετικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Χρήστος Σταϊκούρας - Βουλή

«Ο προϋπολογισμός του 2020 αποδεικνύει ότι η οικονομία προχωράει σταθερά στο δρόμο της κανονικοποίησης και της ανάταξης και παράλληλα αποκτά θεσμική δυναμική», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας και επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι πάει πολύ να κουνάει το δάχτυλο όταν ήταν εκείνη που έκοψε το ΕΚΑΣ και αύξησε τη φορολογία. «Οι αβεβαιότητες υφίστανται και επιβάλλεται να κρατήσουμε γερά το τιμόνι εθνικού σκάφους για την τελευταία, δύσκολη στροφή, χωρίς λαϊκισμούς, ελιτισμούς, μακριά από παίγνια εξουσίας και αδιέξοδους τυχοδιωκτισμούς», είπε.

Αναφερόμενος στον ειδικό λογαριασμό για τη μείωση πλεονασμάτων που είχε προαναγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση, σημείωσε ότι δεν υπήρξε ποτέ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ασυναγώνιστος στο να προβάλλει τις επιθυμίες του ως πραγματικότητες», είπε σχετικά ο Υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε:

Χρήστος Σταϊκούρας - Βουλή

«Είναι γεγονός όμως ότι ισχυρίζεται ότι θα πετύχαινε μείωση των πλεονασμάτων με τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού. Μόνο που τέτοιος λογαριασμός ουδέποτε υπήρξε.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια. Και βέβαια ουδείς εκ των εταίρων συμφώνησε, ούτε έγινε ποτέ θεσμική συζήτηση επί αυτού! Η Κυβέρνηση άλλαξε! Οι αυταπάτες τελείωσαν!».