Κόσμος

24 Οκτωβρίου 2019 18:45 Τελευταία ενημέρωση : 24 Οκτωβρίου 2019 22:04

“Αλά Τούρκα” εκεχειρία στη Συρία: ο Ερντογάν βομβαρδίζει κουρδικά χωριά

Διάβασέ μου το...

Οι Κούρδοι της Συρίας αποσύρονται μακριά από τα τουρκικά σύνορα και βλέπουν τα χωριά τους να ισοπεδώνονται.

“Αλά Τούρκα” εκεχειρία στη Συρία: ο Ερντογάν βομβαρδίζει κουρδικά χωριά
-

Οι Τούρκοι, και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους, συνεχίζουν την προέλαση στη Συρία παρά την εκεχειρία.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κατήγγειλαν ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση σε τρία κουρδικά χωριά και κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν αμέσως.

Οι SDF αναφέρουν ότι η επίθεση των τουρκικών δυνάμεων στα χωριά "εκτός της περιοχής όπου ισχύει η κατάπαυση του πυρός" ανάγκασε χιλιάδες άμαχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. "Οι δυνάμεις μας συνεχίζουν να συγκρούονται",  προσθέτουν και επιρρίπτουν την ευθύνη στην Τουρκία για την "υποβάθμιση της διαδικασίας της κατάπαυσης του πυρός".

"Παρά τη δέσμευση των δυνάμεών μας στην απόφαση κατάπαυσης του πυρός και στην απόσυρση των δυνάμεών μας από όλη την περιοχή όπου εφαρμόζεται η κατάπαυση του πυρός, το τουρκικό κράτος και οι τρομοκρατικές ομάδες που έχουν συμμαχήσει με αυτό συνεχίζουν να παραβιάζουν τη διαδικασία κατάπαυσης του πυρός".

AP - Συρία - πόλεμος - στρατιώτες

Ερντογάν: Θα συντρίψουμε τους Κούρδους μαχητές στη "ζώνη ασφαλείας"

Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να συντρίψει τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής αν δεν αποσυρθούν από τη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία όπως προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επέκρινε, παραλληλα, τους διεθνείς ηγέτες που συναντώνται με διοικητές των YPG, λέγοντας ότι οι κινήσεις αυτές εμποδίζουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Όπως μεταδίδει εξάλλου το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τούρκος πρόεδρος ειρωνεύτηκε την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος Σύρων προσφύγων από την Τουρκία, προσθέτοντας πως «θα ανοίξει τις πύλες όταν έρθει η ώρα».

«Όταν λέω ότι θα ανοίξουμε τις πύλες (στους μετανάστες), είναι το λάβετε θέσεις!» είπε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια μιας ομιλίας στην Άγκυρα. «Μην ανησυχείτε, όταν έρθει η ώρα, οι πύλες αυτές θα ανοίξουν», είπε.

«Έχετε χρήματα, είστε ισχυροί. Αλλά όταν 100 ή 200 άτομα φθάνουν στην Ελλάδα διά θαλάσσης, τηλεφωνείτε αμέσως για να πείτε, +100 άτομα έφθασαν στα (ελληνικά) νησιά», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Χάθηκε το "όνειρο" για αυτονομία

Οι συριακές κουρδικές δυνάμεις εγκατέλειψαν, την Πέμπτη, θέσεις που ήλεγχαν εδώ και χρόνια κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, τηρώντας τη ρωσοτουρκική συμφωνία που έβαλε τέλος στα όνειρά τους για αυτονομία.

"Οι SFD  αποσύρθηκαν από θέσεις μεταξύ της Ντερμπασίγια και της Αμούντα στην περιοχή Χασάκα", δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι 'Αμπντελ Ραχμάν.

Σύμφωνα με τον Ραχμάν, μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, κύρια συνιστώσα των SFD, η οποία θεωρείται "τρομοκρατική" από την Άγκυρα) παραμένουν σε πολλές θέσεις της συροτουρκικής συνοριακής ζώνης που εκτείνεται συνολικά σε περίπου 440 χλμ.

Το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο αξιωματούχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) μετέδωσε ότι οι Κούρδοι των SDF αποσύρθηκαν 32 χλμ μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία.

Οι Κούρδοι στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είναι έτοιμοι να συζητήσουν να ενταχθούν στον συριακό στρατό μόλις η κρίση στη Συρία διευθετηθεί πολιτικά, δήλωσε ο αξιωματούχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ