Κόσμος

25 Οκτωβρίου 2019 12:45 Τελευταία ενημέρωση : 25 Οκτωβρίου 2019 16:51

Έσσεξ: οι 39 Κινέζοι ήταν νεκροί για μέρες μέσα στο κοντέινερ

Διάβασέ μου το...

Δύο συλλήψεις για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη. Παραμένει υπό κράτηση ο 25χρονος οδηγός.

Έσσεξ: οι 39 Κινέζοι ήταν νεκροί για μέρες μέσα στο κοντέινερ
-

Οι αρχές του Έσεξ προχώρησαν σε δύο συλλήψεις σχετικά με το θάνατο των 39 μεταναστών κινεζικής καταγωγής που βρέθηκαν μέσα στο φορτηγό-ψυγείο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Με βάση τις πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνδρα και μια γυναίκα, 38 ετών και οι δύο, που συνελήφθησαν με την υποψία συνομωσίας για τη διακίνηση ανθρώπων και ανθρωποκτονία.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Έσεξ ανέφερε ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα στο Cheshire, ως μέρος της έρευνας για τα 39 πτώματα που εντοπίστηκαν σε φορτηγό στο grays.

«Ως αποτέλεσμα, ένας 38χρονος άνδρας και μια 38χρονη γυναίκα από το Warrington έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της συνωμοσίας για την παράνομη διακίνηση προσώπων και με την κατηγορία 39 ανθρωποκτονιών», ανέφερε. Ο 25χρονος οδηγός του φορτηγού παραμένει υπό κράτηση με την υποψία για ανθρωποκτονία. Το νέο ένταλμα εξεδόθη χθες από τις τοπικές αρχές.
Δείτε επί

Νωρίτερα, ότι οι 39 άνθρωποι που βρέθηκαν νεκροί στο ψυγείο της νταλίκας που βρέθηκε στο Έσσεξ είχαν ήδη παγιδευτεί εκεί όταν το όχημα έφτασε στη Βελγική ακτή για να περάσει στο λιμάνι της Αγγλίας επιβεβαίωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, ενώ η Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι όλα τα θύματα ήταν κινεζικής εθνικότητας.

Οι Βέλγοι αξιωματούχοι είπαν ότι πρόκειται για οκτώ γυναίκες και 31 άνδρες που είχαν εγκλωβιστεί στο τρέιλερ – ψυγείο, στους -25 για τουλάχιστον δέκα ώρες προτού το τρέιλερ φτάσει στο λιμάνι του Βελγίου το απόγευμα της Τρίτης.

Την ίδια ώρα οι αγγλικές Αρχές έδωσαν 24ώρη παράταση στην κράτηση του 25χρονου οδηγού της νταλίκας, ο οποίος ανακρίνεται για το μακάβριο εύρημα, ενώ στις έρευνες εμπλέκονται πλέον και οι Αρχές της Ιρλανδίας, του Βελγίου και της Κίνας.

Η ιρλανδική εταιρεία στην οποία είναι καταχωρημένο το φορτηγό είπε ότι συνεργάζεται με την Αστυνομία, ενώ επιμένει ότι ο νεαρός οδηγός, Μο Ρόμπινσον δεν έχει καμία εμπλοκή με την υπόθεση.

οδηγός - φορτηγού - νταλίκα - Έσεξ - πτώματα - Mo Robinson

Υπάρχουν αναφορές ότι οι έρευνες επικεντρώνονται σε τρεις υπόπτους, μέλη σπείρας με βάση της Βόρεια Ιρλανδία και παραστρατιωτικές διασυνδέσεις.

Αξιωματούχους του βελγικού λιμανιού είπε ότι δεν υπήρξε παρέμβαση στο τρείλερ αφού αυτό έφτασε στο λιμάνι. «Ένα κοντέινερ –ψυγείο έφτασε σε ζώνη του λιμανιού εντελώς σφραγισμένο. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου το φορτίο είναι σφραγισμένο, όπως και οι πινακίδες του. Ο οδηγός ελέγχεται από τις κάμερες», εξήγησε.

AP - Βέλγιο - νταλίκα με πτώματα

«Τα τρέιλερ παρακολουθούνται από τις κάμερες κατά τη φόρτωσή τους στο πλοίο. Το να τα διαρρήξει κάποιος και να βάλει μέσα 39 ανθρώπους και μετά να τα ξανασφραγίσει χωρίς να γίνει αντιληπτός είναι σχεδόν απίθανο», δήλωσε δήμαρχος στο Βέλγιο.

AP - Βέλγιο - νταλίκα με πτώματα

Οι παραπάνω ισχυρισμοί και το γεγονός ότι τα θύματα ήταν Κινέζοι ενισχύει τις υποψίες ότι πρόκειται για διακίνηση ανθρώπων (trafficking) παρά για μετανάστες ή πρόσφυγες. Ειδικοί λένε ότι η πλειονότητα των Κινέζων που φτάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται ήδη χρεωμένοι όταν φτάσουν στη χώρα.

Το ερώτημα είναι πλέον ποιος, πότε και πού κλείδωσε τους ανθρώπους στο κοντέινερ, το οποίο ταξίδεψε ασυνόδευτο μέχρι την Βρετανία, όπου περισυνελλέγει από τον 25χρονο οδηγό του τράκτορα της νταλίκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ