Πολιτική

25 Οκτωβρίου 2019 18:04 Τελευταία ενημέρωση : 25 Οκτωβρίου 2019 21:22

Novartis: τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων ζητά ο Άρειος Πάγος από τις ΗΠΑ

Διάβασέ μου το...

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε ως μάρτυρας ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Novartis: τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων ζητά ο Άρειος Πάγος από τις ΗΠΑ
-

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ε. Ζαχαρής και Λ. Σοφουλάκης, που ερευνούν τις καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων Διαφθοράς από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, απέστειλαν έγγραφο στις αμερικανικές αρχές και ζητούν το συντομότερο δυνατό απαντήσεις για το εάν πράγματι κατέθεσαν στις ΗΠΑ για την υπόθεση της Novartis οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Ειδικότερα, οι δυο αντεισαγγελείς με έγγραφό τους προς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζητούν να τους γνωστοποιηθεί:

  • Αν για την υπόθεση της Novartis έχουν εξεταστεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες οι τρεις προστατευόμενοι στην Ελλάδα μάρτυρες, εκ των οποίων ο ένας (σ.σ o καθηγητής Ν. Μανιαδάκης) έπαψε να είναι σε καθεστώς προστασίας (σ.σ. είναι πλέον κατηγορούμενος).
  • Σε περίπτωση που οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα έχουν εξεταστεί από τις αμερικανικές αρχές να τους αποσταλούν αντίγραφα των καταθέσεών τους.
  • Να ενημερωθούν για το εάν οι μάρτυρες σε περίπτωση που κατέθεσαν αποκόμισαν βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας χρηματικά οφέλη και ποια ή αν προσδοκούσαν τέτοια οφέλη.
  • Να τους γνωστοποιήσουν αν έχουν εξεταστεί για την ίδια υπόθεση άλλοι μάρτυρες εκτός των προστατευόμενων και σε θετική περίπτωση να τους στείλουν αντίγραφα των καταθέσεων αυτών.
  • Να τους ενημερώσουν για την πορεία των ερευνών τους και ειδικότερα αν αυτή έχει περατωθεί και σε θετική περίπτωση ποιο είναι το αποτέλεσμά της.
Novartis - βουλή - δικαιοσύνη

Κατάθεση Γεωργιάδη χωρίς δηλώσεις

Παράλληλα στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κλήθηκε  και εξετάστηκε ως μάρτυρας ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης είναι ένας από τους δέκα πολιτικούς που κατονομάστηκαν από τους λεγόμενους προστατευόμενους μάρτυρες ως δωρολήπτες χωρίς την ύπαρξη άλλων στοιχείων. Η υπόθεση ως προς αυτόν δεν έχει ακόμα αρχειοθετηθεί, ενώ έχει μπει στο αρχείο για επτά από τους δέκα πολιτικούς.

Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε  στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή στον οποίο  έχουν ήδη καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δημ. Αβραμόπουλος και άλλοι.

Η κατάθεση του υπουργού, αν έχει αναφορά σε πολιτικούς θα διαβιβαστεί στη Βουλή ενόψει της έναρξης των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά τις ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ο συνήγορος του άδωνι Γεωργιάδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι «ο υπουργός κατέθεσε  με την ιδιότητα του μάρτυρα στο πλαίσιο της έρευνας για μία δυσώδη υπόθεση, όπου δύο εισαγγελείς κατήγγειλαν παρεμβάσεις στο δικαιοδοτικό τους έργο από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης».

Ο υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε επί δύο και πλέον ώρες και αποχώρησε από το ανώτατο δικαστήριο χωρίς να κάνει δηλώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ