Κοινωνία

27 Οκτωβρίου 2019 19:53

“Η κυρά της Χειμάρρας” στον ΑΝΤ1 για τα μνήματα των στρατιωτών στην αυλή του σπιτιού της (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Η συγκλονιστική περιγραφή της Ερμιόνης Πρίγκου για τις ημέρες του πολέμου και το “χρέος” που εκτελεί στους Έλληνες ήρωες!​

“Η κυρά της Χειμάρρας” στον ΑΝΤ1 για τα μνήματα των στρατιωτών στην αυλή του σπιτιού της (βίντεο)

Η Κυρά της Χειμάρρας, η 86χρονη Ερμιόνη Πρίγκου, έζησε το έπος του 40,  από την αυλή του σπιτιού της και τα τελευταία 79 χρόνια, φροντίζει τα μνήματα έξι Ελλήνων στρατιωτών, που σκοτώθηκαν, στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, όταν η ίδια ήταν μόλις εννέα ετών.

Έζησε στην πρώτη γραμμή του πολέμου, μεγάλωνε μαζί με τους Έλληνες στρατιώτες που αγωνίζονταν στο τελευταίο ελληνικό οχυρό του μετώπου της Χειμάρρας. Η Ερμιόνη Πριγκου, έζησε το έπος του 40 στην αυλή του σπιτιού της, εκεί όπου έθαψε μαζί με τους γονείς της, έξι Έλληνες που έπεσαν πολεμώντας για την πατρίδα.

Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε σιωπηλή φύλακας για τους Έλληνες στρατιώτες. Τους προστάτευσε ζωντανούς και νεκρούς. Τους φρόντιζε όσο πολεμούσαν στα χαρακώματα, συνέχισε να τους συντροφεύει όταν έσβησαν από εχθρικό όλμο που έπεσε λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι της.

Τους θυμάται όλους με τα μικρά τους ονόματα, έγιναν η οικογένεια της. Όλα αυτά τα χρόνια, κανείς συγγενείς τους, δεν βρέθηκε και η κυρά της Χειμάρρας, έγινε μάνα κι αδελφή τους.

Όπως λέει στον ΑΝΤ1, οι αλβανικές Αρχές μέχρι το 1990, αναζητούσαν τους κρυφούς τάφους των Ελλήνων που εκείνη κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό, κάτω τις ελιές στον κήπο της. Αργότερα κατάφερε να τους αποκαλύψει, έστησε δύο ξύλινους σταυρούς, εκεί που έκρυψε τους ήρωες της και κάθε μέρα τους ανάβει κι ένα κερί.
Κάποιοι μπορεί να τους ξέχασαν, εκείνη ποτέ. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ανοίγει το σπίτι της και κάνει τρισάγιο για τη μνήμη τους κι όσο ζει, όπως λέει, θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους.