Οικονομία

28 Οκτωβρίου 2019 12:22 Τελευταία ενημέρωση : 28 Οκτωβρίου 2019 17:28

“Ναι” του ESM για πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ

Διάβασέ μου το...

Τι αναφέρει η απόφαση του ΔΣ του Μηχανισμού. Ποια είναι τα οφέλη για την ελληνική οικονομία. Το μήνυμα του Υπ. Οικονομικών.

“Ναι” του ESM για πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ
-

Στην επέτειο του «Όχι» η Αθήνα έλαβε σημαντικό «ναι». Αυτό των Ευρωπαίων για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Euroworking Group, οι επικεφαλής του ESM αποφάνθηκαν θετικά επί του αιτήματος που είχε υποβάλλει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Η πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον ESM», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του τελευταίου Κλάους Ρέγκλινγκ. «Θα δημιουργήσει εξοικονόμηση για την Ελλάδα καθώς η χώρα μπορεί να δανειστεί τώρα με χαμηλότερο κόστος από αυτό που έχει η δόση που θα εξοφληθεί στο ΔΝΤ. Αυτό θα βελτιώσει την βιωσιμότητα χρέους της χώρας και θα αντιμετωπιστεί θετικά από τις διεθνείς αγορές. Αυτά τα οφέλη, τα οποία θα γίνονταν πραγματικότητα με την παραίτηση του ESM και του EFSF από τα δικαιώματα πρόωρης αποπληρωμής, θα βελτιώσουν τη θέση των ESM και EFSF ως κύριων πιστωτών της Ελλάδας», κατέληξε. 

Ουσιαστικά, ο ESM ανοίγει το δρόμο για να εξοφλήσει η Ελλάδα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, χωρίς να χρειάζεται ταυτόχρονα να αποπληρώσει κατ' αναλογία τα χρέη του στον ESM/EFSF.

Το Δ.Σ. έκανε αποδεκτή την επιστολή, με την οποία ο ESM εισηγήθηκε στους θεσμούς και τα κράτη-μέλη το «ναι», υπογραμμίζοντας ότι η προπληρωμή των δανείων έχει οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ίδιο. Η έγκριση δόθηκε υπό τον όρο της τήρησης των δεσμεύσεων της χώρας.

«Υπό την αίρεση της επιβεβαίωσης της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μετριάσει τους μελλοντικούς κινδύνους, προτείνεται τα ΔΣ του EFSF και του ESM να εγκρίνουν την άρση των δικαιωμάτων υποχρεωτικής αποπληρωμής τους, προκειμένου να επιτρέψουν αυτή την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή.

Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση της χώρας να εξοφλήσει πρόωρα μέρος των δανείων του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγ είχε εμφανιστεί θετικός. Αν και είχε επισημάνει πως πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους συνολικά οι πιστωτές, είχε πει ότι ο ίδιος θα υποστήριζε ένα τέτοιο αίτημα, καθώς θα συνέβαλε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο των συγκεκριμένων δανείων είναι στο 4,91%, πολύ υψηλότερο από αυτό με το οποίο δανειζόμαστε πια από την αγορά.

Στην επίσημη επιστολή του ο ESM επισημαίνει τέσσερα οφέλη από την προεξόφληση:

  1. α) Περιορίζεται ο συναλλαγματικός κίνδυνος, αφού τα ΔΝΤ είναι σε αμερικανικό δολάριο
  2. β) Εξοικονομούνται 33,07 εκατ. ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2021 από τη διαφορά στο επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ και σε εκείνο των εκδόσεων χρέους, που θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή τους
  3. γ) Βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους. Μειώνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ έως το 2060, συγκριτικά με το σενάριο της κανονικής πληρωμής
  4. δ) Δίνεται ακόμη ένα θετικό σήμα στις αγορές.

Ο ESM προειδοποιεί πάντως ότι όλα τα παραπάνω οφέλη θα διασφαλιστούν εφόσον συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές, αλλά και διατηρηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας.

AP - Χρήστος Σταϊκούρας - Εurogroup

Σταϊκούρας: η απόφαση ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας

Με την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας, διασφαλίζονται άμεσα κέρδη για το Δημόσιο, βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) του σχετικού ελληνικού αιτήματος, μέσω της συμφωνίας για άρση της υποχρέωσης αποπληρωμής και του αναλογικού τμήματος των δανείων από αυτούς.

Ο Υπουργός προσθέτει ότι «η κίνηση αυτή, που αποτελούσε διακηρυγμένο στόχο του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Οικονομικών, είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την ελληνική οικονομία. Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, για την επιστροφή της οικονομίας της χώρας, βήμα-βήμα, στην πλήρη κανονικότητα».