Πολιτική

28 Οκτωβρίου 2019 13:00 Τελευταία ενημέρωση : 28 Οκτωβρίου 2019 21:28

28η Οκτωβρίου: τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Διάβασέ μου το...

Κοινή γραμμή των κομμάτων είναι η ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη κατά του φασισμού και του ναζισμού...

28η Οκτωβρίου: τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών
-

Με αφορμή την 79η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, οι πολιτικοί αρχηγοί έστειλαν μήνυμα κατά του φασισμού και του διχασμού.

«Η μνήμη γίνεται απόφαση να αντιπαλέψουμε και σήμερα, με όλες μας τις δυνάμεις, τον φασισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Μέρα μνήμης και υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες σήμερα», αναφέρει ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτηση του στο Facebook. «Θυμόμαστε τον αγώνα της μικρής Ελλάδας κατά του ιταλικού φασισμού και του γερμανικού ναζισμού. Το αλβανικό έπος. Την Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, όλους όσοι έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα στον αγώνα κατά του πάνοπλου κατακτητή», προσθέτει.

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «τίποτε και κανένας δεν ξεχάστηκε», για να υπογραμμίσει: «Και η μνήμη γίνεται απόφαση να αντιπαλέψουμε και σήμερα, με όλες μας τις δυνάμεις, τον φασισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, με όποιο πρόσχημα, όνομα, στολή ή κοστούμι και αν εμφανίζονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Μηνύματα 28ης - πολιτικοί αρχηγοί

Γεννηματά: Στις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις απαιτείται εθνική ομοψυχία

Τη σημασία της εθνικής ομοψυχίας και της ενότητας επισήμανε στο μήνυμά της για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου η Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Αναφερόμενη στην τιμή προς όσους πολέμησαν τον φασισμό και τον ναζισμό, σημείωσε ότι η μάχη κατά του φασισμού, συνεχίζεται και είναι καθημερινή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Παρατήρησε μάλιστα ότι «η φετινή επέτειος είναι ιδιαίτερα φορτισμένη με τις αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης» και τόνισε: «Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις απαιτείται εγρήγορση, αποφασιστικότητα, εθνική ομοψυχία και ενότητα του Ελληνικού λαού».

Σημείωσε επίσης ότι «Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την προσήλωση μας στο διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες και τις συμμαχίες μας» και τόνισε ότι «Με την ισχύ μας μπορούμε να προστατέψουμε τα εθνικά συμφέροντα και την ειρήνη στην περιοχή». Τέλος είπε ότι «Το Κίνημα Αλλαγής, όπως και το ΠΑΣΟΚ, είναι μια δύναμη πατριωτική και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να παλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Μηνύματα 28ης - πολιτικοί αρχηγοί


ΚΚΕ: Πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων

«Η 28η Οκτωβρίου 1940 και η κατοπινή πάλη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, κυρίως μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων, ιδιαίτερα σήμερα, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν ξανά κινδύνους γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα επισημαίνει ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος «ήταν απότοκο των μεγάλων αντιθέσεων και αδιεξόδων που συγκλόνιζαν το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, της ανάγκης του να ξεπερνάει με βίαιο τρόπο τις οικονομικές κρίσεις, με το ξαναμοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής» προσθέτοντας «ταυτόχρονα, στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ, τόσο του Άξονα (Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας), όσο και των ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας και των συμμάχων τους, ήταν η καταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης, του πρώτου εργατικού-σοσιαλιστικού κράτους στην ιστορία, που ενέπνεε τους λαούς σε όλες τις χώρες και είχε την καθοριστική συμβολή στη συντριβή του ναζισμού. Αυτό προσπαθούν να συγκαλύψουν όσοι ανιστόρητα εξισώνουν το ναζισμό με τον κομμουνισμό».

Όπως εξηγεί το ΚΚΕ, «από τη μια μεριά υπήρχε η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, υπήρχε το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης, που έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Και από την άλλη υπήρχε η αστική τάξη και οι πολιτικές της δυνάμεις, οι οποίες άλλες συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή, άλλες διέφυγαν στο εξωτερικό κι άλλες, λιγοστές, οργάνωσαν αντιστασιακές ομάδες, με την καθοδήγηση των Βρετανών, έχοντας τα μάτια τους στραμμένα στις μεταπολεμικές εξελίξεις για τη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας και την υπονόμευση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ». «Σήμερα, ως «εθνικός στόχος» προβάλλεται η «επιστροφή στην κανονικότητα», δηλαδή η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, που απαιτεί και προϋποθέτει να συντριβούν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, στο βωμό της «προσέλκυσης των επενδύσεων», της «εξωστρέφειας» της ελληνικής οικονομίας. Προβάλλεται, ως «εγγύηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», η συμμετοχή της Ελλάδας σ' όλους τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας.

Το κόμμα τονίζει πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. υπηρετεί αποφασιστικά αυτούς τους σχεδιασμούς -πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση- με την κατάπτυστη «αμυντική» συμφωνία που υπέγραψε με τις ΗΠΑ, που ενισχύει και επεκτείνει τις βάσεις στην Ελλάδα, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο» αναφέρει το ΚΚΕ τονίζοντας στη συνέχεια ότι «αυτό το σφιχταγκάλιασμα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν αποτελεί καμία εγγύηση σταθερότητας, αλλά όπως αποδεικνύει η πολύ πρόσφατη πείρα με το «πράσινο φως» που έδωσαν αυτές οι δυνάμεις για τη νέα τουρκική εισβολή στη Συρία, εμπλέκει τους λαούς της περιοχής σε νέο αιματοκύλισμα, στη δημιουργία νέων στρατιών ξεριζωμένων προσφύγων». «Οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο όσο ποτέ το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, που γεννά τον πόλεμο, τις κρίσεις, τη φτώχεια, το τέρας του ναζισμού και του φασισμού.

Βελόπουλος: και σήμερα πρέπει να πούμε όχι στο Φασισμό

«Σήμερα γιορτάζουμε το ΟΧΙ στο Φασισμό! Το μήνυμα είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, γιατί και σήμερα πρέπει να πούμε όχι στο Φασισμό, την Ελληνοφοβία και το ρατσισμό έναντι των Ελλήνων!» τονίζει στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Εμείς τολμάμε να λέμε: ΖΗΤΩ το Έθνος! ΖΗΤΩ η Ορθοδοξία! ΖΗΤΩ η 28η Οκτωβρίου 1940! Οι άλλοι μπορούν να το πουν; Όχι βέβαια!» καταλήγει στο μήνυμά του ο κ. Βελόπουλος.

Μηνύματα 28ης - πολιτικοί αρχηγοί

Βαρουφάκης: Περιπέτεια είναι το "ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ"

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζει πως η γιορτή του ΟΧΙ είναι, παράλληλα, μια δύσκολη μέρα για το Μνημονιακό Τόξο που προσπαθεί, χρόνια τώρα, να επιβληθεί σ΄ένα γενναίο λαό ο οποίος, ξανά και ξανά, αποδεικνύει ότι γνωρίζει καλά μια Μεγάλη Αλήθεια:

Περιπέτεια δεν είναι το ΟΧΙ στους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους αντιπρόσωπούς τους, όσο ισχυροί κι αν είναι. Περιπέτεια είναι το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ κι η συνθηκολόγηση σε εκείνα που σκοτώνουν την αξιοπρέπεια, καταργούν την ελευθερία και ερημοποιούν τη χώρα. Αριστεροί, κεντρώοι και δεξιοί, ο λαός μας σύσσωμος, δεν έτρεφαν αυταπάτες την 28η Οκτωβρίου του 1940 όταν βροντοφώναξαν ΟΧΙ στον εξ ευρωπαϊκού Βορρά ορμώμενο φασισμό. Γνώριζαν καλά ότι τα ιταλικά και γερμανικά στρατεύματα είχαν υπεροπλία και, εν τέλει, θα πέρναγαν.

Ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 σημείωσε πως ο λόγος που γιορτάζουμε το ΟΧΙ κάθε 28η Οκτωβρίου είναι ακριβώς αυτός: Σηματοδοτεί το μεγαλείο ενός λαού που μπορεί να πει ΟΧΙ εκεί που πρέπει, να πει ΟΧΙ ανεξάρτητα του αποτελέσματος, ακόμα κι όταν ξέρει ότι ο εχθρός είναι σιδηρόφρακτος. Τιμούμε τον σοφό λαό που διαχρονικά συναισθάνεται πως η επιβίωση και η ευημερία του δεν εξυπηρετείται από τον ραγιαδισμό και την συνθηκολόγηση με ανόητους, προκλητικούς και αδίστακτους κατακτητές.

«Αυτό το μεγαλείο, αυτή την σοφία του ελληνικού λαού, το Μνημονιακό Τόξο πασχίζει να την δαιμονοποιήσει, να την εξισώσει με αμετροέπεια, αλαζονεία, αντι-ευρωπαϊσμό, ανοησία. Δεν τα καταφέρνει βέβαια. Ιδίως την 28η Οκτωβρίου και την 25η Mαρτίου – μέρες που η συλλογική μνήμη θυμίζει σε όλες και όλους που αγαπούν αυτόν τον τόπο πως: ο μόνος τρόπος να υπηρετήσουμε την πατρίδα, ο μόνος τρόπος να είμαστε πραγματικοί Ευρωπαίοι, είναι με την αντίστασή μας στους ισχυρούς που πλήττουν τον Ελληνισμό και μετατρέπουν την Ευρώπη σε σιδερένιο κλουβί» καταλήγει η δήλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ