Πολιτική

29 Οκτωβρίου 2019 19:15 Τελευταία ενημέρωση : 30 Οκτωβρίου 2019 11:20

Προανακριτική για Novartis: “Θύελλα” για Τζανακόπουλο-Πολάκη

Διάβασέ μου το...

Εξαιρούνται οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν ψηφοφορίας. Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η συνεδρίαση, με βαριές εκφράσεις και απειλές.

Προανακριτική για Novartis: “Θύελλα” για Τζανακόπουλο-Πολάκη
-

Με 16 ψήφους υπέρ και με τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει, εξαιρούνται από την Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης  Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης.

Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, αρνούνται να αποχωρήσουν και ανανέωσαν το ραντεβού τους με την Επιτροπή την Πέμπτη, όταν θα συνεδριάσει εκ νέου. «Δεν θέλετε την αλήθεια, αλλά να εκφοβίσετε μάρτυρες, φανταστείτε να έλεγα εγώ ότι θα γδάρω την Τουλουπάκη», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παύλος Πολάκης εντός της συνεδρίασης, ενώ λίγο αργότερα σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους καταλόγισε πολιτικό τσαμπουκά στη ΝΔ.

«Πώς δεν θα μας επιτρέψουν; Τι θα κάνουν; Θα φέρουν την Φρουρά και δεν θα μας επιτρέψουν; Θα είμαστε μέσα, τι θα κάνουν; Αυτοί έχουν το πρόβλημα δεν το έχουμε εμείς, εμείς δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε γιατί δεν τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να αποφασίσουν. Και όσους νομικούς ακροβατισμούς και να κάνουν... Περί της κατ’ αναλογίαν εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα, να μην κάνουν εκλεκτική εφαρμογή του 14 του 15 του 16 και δεν συμμαζεύεται. Τα υπόλοιπα, όπως λέει κι ο συνάδελφος Ραγκούσης, είναι χουντοεπιτροπές», σχολίασε ο Παύλος Πολάκης, μετά την απόφαση της Επιτροπής να εξαιρεθούν από τη σύνθεσή της.

ΒΟΥΛΗ - ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ - ΠΟΛΑΚΗΣ

Προηγήθηκε μία συνεδρίαση σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, καθώς στο αίτημα του ΚΙΝΑΛ αντέδρασε έντονα ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έκανε λόγο για απόπειρα συγκάλυψης και για μετατροπή της Επιτροπής σε… χούντα!

«Η τοποθέτηση Ραγκούση περί χουντοεπιτροπης θα πρέπει να καταδικαστεί. Να αναιρέσουν. Εκθέτουν τον κοινοβουλευτισμό. Αλλά κόμματα χρησιμοποίησαν τέτοια φρασεολογία στο πρόσφατο παρελθόν», τόνισε ο Κώστας Καραγκούνης, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς τη Χρυσή Αυγή.

Ακολούθησε έντονος διάλογος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννη Μπουγά. «Έχετε μετατρέψει την Επιτροπή σε χούντα», φώναξε ο κ. Ραγκούσης. Ακούγοντας τον Πρόεδρο της Επιτροπής να τον προειδοποιεί πως θα τον αποβάλλει, συνέχισε: «Να με αποβάλλετε και να φωνάξετε και την Φρουρά».

Ο κ. Μπουγάς απείλησε πως θα εφαρμόσει το άρθρο 160Α του Ποινικού Κώδικα περί διατάραξης των συνεδριάσεων, το οποίο προβλέπει ποινές φυλάκισης!

«Θα οδηγήσετε ενώπιον δικαστηρίου βουλευτές που τους έστειλε ο ελληνικός λαός εδώ;» διερωτήθηκε σε έντονο ύφος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όταν επισημάνθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως η διαδικασία καθυστερεί την εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή, Δημήτρης Μαρκόπουλος και Θανάσης Πλεύρης από τη ΝΔ αντέτειναν: «Τώρα σας έπιασε ο πόνος. Τέσσερα χρόνια δεν τον καλέσατε ούτε μια φορά. Με εμάς έρχεται πρώτη φορά». Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Νικολακόπουλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η συμπεριφορά τους είναι σαν εκείνη της Χρυσής Αυγής.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθαρίζουν ότι οι απειλές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα τους αναγκάσουν σε αναδίπλωση και πως θα επιμείνουν στην ανάγκη αποχώρησης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ λόγω νομικού κωλύματος. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι κατά την διάρκεια της Εξεταστικής για την Υγεία που είχε συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, είχε ζητηθεί από την Κουμουνδούρου η εξαίρεση των Μάκη Βορίδη και Άδωνη Γεωργιάδη, αίτημα που έγινε αποδεκτό από την τότε αντιπολίτευση της ΝΔ.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «η επιχειρούμενη εξαίρεση βουλευτών είναι καταφανώς παράνομη, αντιθεσμική και συνιστά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και διεμήνυσε νωρίτερα πως οι βουλευτές του δεν πρόκειται ούτε να την αποδεχθούν ούτε να τη νομιμοποιήσουν. «Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό», ανέφερε ο Παύλος Πολάκης.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθαρίζουν ότι οι απειλές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα τους αναγκάσουν σε αναδίπλωση και πως θα επιμείνουν στην ανάγκη αποχώρησης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ λόγω νομικού κωλύματος. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι κατά την διάρκεια της Εξεταστικής για την Υγεία που είχε συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, είχε ζητηθεί από την Κουμουνδούρου η εξαίρεση των Μάκη Βορίδη και Άδωνη Γεωργιάδη, αίτημα που έγινε αποδεκτό από την τότε αντιπολίτευση της ΝΔ.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «η επιχειρούμενη εξαίρεση βουλευτών είναι καταφανώς παράνομη, αντιθεσμική και συνιστά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και διεμήνυσε νωρίτερα πως οι βουλευτές του δεν πρόκειται ούτε να την αποδεχθούν ούτε να τη νομιμοποιήσουν.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Η σημερινή μεθόδευση της ΝΔ με τις ευλογίες του Κ. Μητσοτάκη ώστε να εξαιρεθούμε ο Παύλος Πολάκης κι εγώ από την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης αποτελεί βαρύτατο στίγμα που θα ακολουθεί όσους την εμπνεύστηκαν και όσους την υλοποίησαν σε όλο τους τον πολιτικό βίο», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η απόφαση αυτή δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο νόμο και μας εισάγει σε μια σκοτεινή κοινοβουλευτική περίοδο. Η ΝΔ, σε αγαστή συνεργασία με τη φράξια Σαμαρά εντός του ΚΙΝΑΛ, κάνει επίδειξη αυταρχισμού», υποστήριξε και συμπλήρωσε «Όμως οι νοσταλγοί του Παρασυντάγματος δεν θα καθορίσουν τους όρους λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Θα μας βρουν απέναντί τους».

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ - ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ

Για «χουντικής έμπνευσης» απόφαση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής έκανε λόγο ο Παύλος Πολάκης, σχολιάζοντας την εξαίρεση του ίδιου και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από τις εργασίες της Επιτροπής.

«Ο σκοπός τους τριπλός: να ελέγξουν τη σύνθεση της Επιτροπής για να προφυλάξουν μάρτυρες όπως τον Φρουζή και τον Μανιαδάκη, να συσκοτίσουν και να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis και τη φαρμακευτική δαπάνη που πληρώσαμε 32 δις ευρώ παραπάνω από αυτά που έπρεπε να πληρώσουμε και βέβαια να τρομοκρατήσουν τους εισαγγελείς που διερευνούν τις ποινικές ευθύνες των Υπουργών τους», υποστηρίζει ο κ. Πολάκης.

«Δεν νομιμοποιούμε τη διαδικασία (απείχαμε από την ψηφοφορία μη αναγνωρίζοντας το δικαίωμα να αποφασίσουν την εξαίρεση μας, καθώς οι επιτροπές συγκροτούνται με πρόταση των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων και με κανέναν άλλον τρόπο). Θα συνεχίσουμε να είμαστε στην επιτροπή», διεμήνυσε με ανάρτησή του στο Facebook.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

«Όσοι είναι βασικοί μάρτυρες, όπως εν προκειμένω οι κύριοι Πολάκης και Τζανακόπουλος, δεν μπορούν να παριστάνουν τους εισαγγελείς. Όφειλαν οι ίδιοι να είχαν ζητήσει την αυτοεξαίρεσή τους, σύμφωνα και με την από το 2010 γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σε ανάλογη περίπτωση», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.

«Δεν το έπραξαν με προφανή σκοπιμότητα να στήσουν ένα σκηνικό αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την ουσία της υπό διερεύνηση υπόθεσης. Ας το καταλάβουν: η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται», συμπλήρωσε.

Όλγα Γεροβασίλη - κυβερνητική εκπρόσωπος - Γεροβασίλη

Για πολιτική μεθόδευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, «προκειμένου να φιμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis και να εκφοβίσει τους μάρτυρες και τους εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να το διερευνούν», έκανε λόγο η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε να νομιμοποιήσει αυτή την «κατάπτυστη» απόφαση που «προσβάλλει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα δικαιώματα των βουλευτών, όπως αυτά προβλέπονται και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

«Δεν αναγνωρίζουμε στην πλειοψηφία της Επιτροπής αρμοδιότητα και δικαίωμα να καθορίζει αυτή με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται το κάθε κόμμα σε αυτήν, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας για τα μέλη της. Πόσο δε μάλλον, όταν το σκεπτικό της απόφασής τους είναι ότι εξαιρούν τους συγκεκριμένους βουλευτές εξαιτίας των εκπεφρασμένων πολιτικών τους θέσεων για το σκάνδαλο. Σκεπτικό που έχει καταγραφεί στα πρακτικά και μας οδηγεί σε σκοτεινές για τη δημοκρατία εποχές», συμπλήρωσε.

Προανήγγειλε πως «τις αμέσως επόμενες μέρες η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου οι εμπνευστές της απόφασης αυτής να συνειδητοποιήσουν ότι διαπράττουν μέγα κοινοβουλευτικό και θεσμικό ατόπημα».

«Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φιμωθούν ούτε η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis να συσκοτισθεί», κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.