Πολιτική

30 Οκτωβρίου 2019 20:32

Δένδιας για Συμφωνία των Πρεσπών: το ρολόι δεν γυρίζει πίσω

Διάβασέ μου το...

«Για εμάς το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της συμφωνίας» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Δένδιας για Συμφωνία των Πρεσπών: το ρολόι δεν γυρίζει πίσω
-

Τη θέση της κυβέρνησης ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εν ισχύ διατύπωσε με σαφήνεια στη Βουλή ο Νίκος Δένδιας.

Μετά τις δηλώσεις Ζάεφ πως δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά το γαλλικό βέτο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της γειτονικής χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως «για εμάς το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της».

Ο Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για θέματα αρμοδιότητάς του, υπογράμμισε πως η ΝΔ από την πρώτη στιγμή, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά, είχε τονίσει ότι από τη στιγμή που η Συμφωνία των Πρεσπών θα ήταν σε ισχύ, η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η βουλευτής της ΝΔ και πρώην ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη. «Επειδή διάφοροι πανηγυρίζουν και ακούω διάφορα, από διάφορα media ότι “ιδού η ευκαιρία μας να ακυρώσουμε τη Συνθήκη των Πρεσπών”. Με πάρα πολύ μεγάλη χαρά θα γύριζα το ρολόι πίσω. Αλλά το ρολόι δεν γυρίζει πίσω. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξεκινάει από κει που βρίσκεται σήμερα και όχι από εκεί που βρισκόταν όταν παρέδωσε η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα από εδώ που βρίσκεται σήμερα το “ιδού, η διάλυση της Συμφωνίας” σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα χειρότερα δυνατά», είπε και πρόσθεσε: «Θέλω να το έχω πει αυτό κύριε Πρόεδρε, και να με ακούει ο ελληνικός λαός, διότι ο λαϊκισμός στην εξωτερική πολιτική είναι εύκολη ιστορία, όταν γίνεται όμως κατά τρόπο ανεύθυνο, ενέχει και κινδύνους, δεν είναι μόνο μια λαϊκίστικη προσέγγιση».

Σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας ζήτησε να μην εργαλειοποιείται για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. «Το μεταναστευτικό δεν επιτρέπεται να εργαλειοποιείται για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, ούτε για την απόσπαση οικονομικών ανταλλαγμάτων», επεσήμανε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών και παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στράφηκε επί της ουσίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να μην αναπαραγάγουν απολύτως ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Ντόρα Μπακογιάννη

Σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις επεσήμανε πως «η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων, που επαγγέλλεται και υλοποιεί η Τουρκία, έχει περάσει ανεπιστρεπτί, ανήκει στον 19ο αιώνα όσο κι αν δεν το καταλαβαίνει η Τουρκία».  

ΣΥΡΙΖΑ: σημαντική η αναγνώριση της πραγματικότητας από την ΝΔ

«Καλωσορίζουμε τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής  σχετικά με τη σημασία που έχει η πλήρης και συνεπής τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε αντίθεση με τη διγλωσσία πολλών άλλων κυβερνητικών στελεχών», τονίζει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και προσθέτει: «Επίσης, χαιρετίζουμε τη δήλωση της βουλευτού της ΝΔ, και πρώην ΥΠΕΞ, κας Ντ. Μπακογιάννη, με την οποία καλεί τον κ. Δένδια να πάρει πρωτοβουλίες για στήριξη της Συμφωνίας, παραδέχεται ότι ο λαϊκισμός ενέχει σοβαρούς εθνικούς κινδύνους και καταδικάζει τις φωνές που μιλούν για κατάργηση της Συμφωνίας».

«Ο κ. Μητσοτάκης που επένδυσε στον εθνολαϊκισμό και την υποκρισία, αντιτασσόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέχεται σήμερα όσους μιλούν για κατάργηση της Συμφωνίας και έχει αναγάγει την λογική της αδράνειας σε εξωτερική  πολιτική της χώρας, οφείλει να εξηγήσει τις θέσεις της Κυβέρνησης του. Πάντως, παρόλο που έχουμε χάσει το μέτρημα με τις κυβιστήσεις της ΝΔ στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι αναμφίβολα σημαντική η αναγνώριση της πραγματικότητας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ», καταλήγει ο κ. Κατρούγκαλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ