Πολιτική

30 Οκτωβρίου 2019 16:19

Προανακριτική: “Άδειασμα” ΣΥΡΙΖΑ στον Πολάκη για την “φρουρά”

Διάβασέ μου το...

Αποστάσεις και από τους χαρακτηρισμούς του Ραγκούση. Η επιστολή Τσίπρα στον ΠτΒ και η απάντηση Τασούλα για την εξαίρεση Παπαγγελόπουλου και Πολάκη. Προς μετάθεση η συνεδρίαση της Προανακριτικής.

Προανακριτική: “Άδειασμα” ΣΥΡΙΖΑ στον Πολάκη για την “φρουρά”
-

«Αδειάζει» τον Παύλο Πολάκη που απείλησε να κάνει … Κούγκι την Προανακριτική Επιτροπή η Όλγα Γεροβασίλη και σε συνομιλία της με τους δημοσιογράφους έδειξε πως αναζητείται διέξοδος.

«Είναι προσωπική του άποψη. Εμείς κινούμαστε θεσμικά», απάντησε η  γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όταν ρωτήθηκε από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τη δήλωση του κ. Πολάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα» και τον Γιώργο Παπαδάκη «ας τολμήσουν να φέρουν τη φρουρά να μας απομακρύνει».

Η Όλγα Γεροβασίλη σε εμφανώς χαμηλότερους τόνους που δείχνουν ότι δεν αποτελεί κεντρική γραμμή η επιμονή των δύο βουλευτών να πιάσουν στασίδι στην Επιτροπή, επεσήμανε πως πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να μετατραπεί σε ροντέο η Επιτροπή.   

«Εμείς λέμε ότι δεν θέλουμε να γίνει λίμπα η διαδικασία και ζητάμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να την προστατεύσει. Περιμένουμε την απάντησή του για τα επόμενα βήματά μας», είπε και σε ερώτηση, αν η ακύρωση της της χθεσινής απόφασης περί εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μόνη λύση, απάντησε: «Δεν είναι μόνον αυτή η λύση, μπορούμε να πάμε σε ενδιάμεση. Θα εξαρτηθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής». Όταν ρωτήθηκε, να διευκρινίσει, υποστήριξε πως θα μπορούσε να αποτελέσει, ενδεχομένως, λύση μια νέα γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Πάντως, θέλοντας να αποφύγει τυχόν παρερμηνείες, μετά και απο αναφορές στο διαδίκτυο, σε διευκρινιστικό σχόλιο της η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι «για άλλη μια φορά δημοσιεύματα εμφανίζουν δήθεν αποστάσεις και διαφωνίες εντός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το χειρισμό της πρωτοφανούς απόφασης της πλειοψηφίας της Προανακριτικής να εξαιρέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που για το ίδιο θέμα έχουν δημόσια εκφράσει διαφωνία βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αλλά και επιφυλάξεις βουλευτές της ΝΔ. Καταλαβαίνω λοιπόν απόλυτα το λόγο για τον οποίο γράφονται όλα αυτά και δεν αξίζουν καν διάψευσης».

Επιστολή Τσίπρα στον Τασούλα

Αλλά κι ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κρατά χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας εκφράσεις, όπως κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και «χουντοεπιτροπή» που εκστόμισε ο Γιάννης Ραγκούσης. Καλύπτει πάντως, τους δύο βουλευτές του, λέγοντας πως δεν συναινεί στην αντικατάσταση τους και καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής να λειτουργήσει «ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας» και να μεριμνήσει «για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής».

Τσίπρας - Πολάκης

Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει ωστόσο, «παράνομη» την απόφαση της Προανακρικής Επιτροπής για εξαίρεση των κ.κ. Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου (επειδή δεν μπορούν να είναι μάρτυρες για τη Novartis και ταυτόχρονα μέλη της επιτροπής που αποφασίζει αν θα γίνει προανακριτική), λέγοντας πως διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Σύμφωνα με τον τέως πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση της πλειοψηφίας να εξαιρεθούν συγκεκριμένοι βουλευτές του  από την συμμετοχή τους στην προανακριτική επιτροπή συνιστά βάναυση στέρηση των κοινοβουλευτικών τους δικαιωμάτων με κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας.

Αναφέρει ακόμη, ότι η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αρχή της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα, πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής. Τέλος, στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η επιμονή σε μια τέτοια απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε μη νόμιμη λειτουργία που θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δικονομικές ακυρότητες, μετά από έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμου διαδικαστικά χρόνου και κρίσιμων στοιχείων.

Ολόκληρη η επιστολή Τσίπρα:

Προς: Προέδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Στις 29 Οκτωβρίου 2019 η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αποφάσισε κατά πλειοψηφία την «εξαίρεση» των μελών της, βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός. Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την «εξαίρεση» μελών της είναι, ως εκ τούτου, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Ανήκει εκ του Κανονισμού στην ευθύνη σας να διασφαλίζετε την τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής και να μεριμνάτε ώστε οι επιτροπές που συγκροτεί η Βουλή να μην ενεργούν καθ’ υπέρβαση της εξουσίας που η Βουλή τους απονέμει.
Η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής.
Η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπεριέχει και την απόφανση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησης της. Μετά απ’ αυτήν, η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ’ ουσίαν έκπτωσή τους, απ’ αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπής και υπόδειξης των μελών τους) ούτε ο Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση «εξαίρεσης».
Με την απόφαση της πλειοψηφίας της ως άνω Επιτροπής υπάρχει εξάλλου κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας.
Δημιουργεί δε ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι Επιτροπές που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της προκαταρκτικής εξέτασης για ορισμένη υπόθεση μετά από μια τέτοια απόφαση θα μπορούσαν να οδηγούνται σε μη νόμιμη λειτουργία που θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δικονομικές ακυρότητες μετά από έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμου διαδικαστικά χρόνου και κρίσιμων στοιχείων.
Κύριε Πρόεδρε,
Προσβλέποντας στην αρμοδιότητά σας, δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, και εκτιμώντας ότι ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαισθάνεστε την ευθύνη να λειτουργήσετε ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σας καλώ να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής.


Με εκτίμηση
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης


Επιστολή Τσίπρα σε Τασούλα

Επιστολή Τσίπρα σε Τασούλα

Ο Κώστας Τασούλας για τον Πολάκη, την ...φρουρά και την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα

«Το θέμα θα λυθεί θεσμικά, με βάση τους κανόνες της Δημοκρατίας κι όχι με τραμπουκισμούς, τσαμπουκάδες, ύβρεις, απειλές και ακτιβισμούς», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, συζητώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του Παύλου Πολάκη στον ΑΝΤ1 για την παράμβαση της Φρουράς της Βουλής, προκειμένου να απομακρυνθεί ο ίδιος απο την Επιτροπή, ο Κώστας Τασούλας είπε ότι «είναι εσφαλμένη και περιττή παρακμιακή πρακτική, που δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο».

Σε μια επιχείρηση κατευνασμού των πνευμάτων, ο Πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι «δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν παρακμιακά φαινόμενα».

Σε ότι αφορά την επιστολή που του απήυθυνε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τασούλας είπε «θα απαντήσω στην επιστολή του κ. Τσίπρα και μετά εάν χρειαστεί θα στείλω επιστολή για την αντικατάσταση των δύο βουλευτών».

Προς μετάθεση η συνεδρίαση της Επιτροπής

Καθώς, με βάση τις πρόνοιες του Κανονισμού της Βουλής, απαιτούνται τρεις ημέρες προκειμένου να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, συνεδρίαση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης που είχε ως αντικείμενο την εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή θα μετακινηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για την προσεχή Τρίτη 5 Νοεμβρίου.

Μέχρι τότε θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να απαντήσει εγγράφως ποιους βουλευτές ορίζει να εκπροσωπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις συνεδριάσεις.

Πέτσας: «Γελοίοι» οι χαρακτηρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ περί πραξικοπήματος

«Γελοία» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τα όσα είπε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την προανακριτική επιτροπή και την απόφαση για εξαίρεση των Δ. Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη και ξεκαθάρισε ότι το θέμα αφορά τη λειτουργία της Βουλής και όχι την κυβέρνηση.«Η Βουλή έχει διαδικασίες. Και αυτές που αποφασίστηκαν χθες είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θέλει να δώσει βήμα στους ανθρώπους που φαίνονται ως μάρτυρες, όπως οι κύριοι Πολάκης και Τζανακόπουλος και όχι να τους φιμώσει. Και οι χαρακτηρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς λόγο του γελοίου, επιστρέφονται…Δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να καταφεύγουμε σε χαρακτηρισμούς, για να τορπιλίσουμε το κλίμα και να αποπροσανατολίσουμε τη συζήτηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

KKE: εκφυλίζεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, αναφέρει ότι «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στήνουν σκηνικό εκφυλισμού στην προανακριτική επιτροπή, η βάση του οποίου είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η ανάθεση στη βουλή ανακριτικών αρμοδιοτήτων. Από τη μια μεριά η ΝΔ εμμένει σ’ ένα αίτημα εξαίρεσης που, παρά τους νομικούς του ισχυρισμούς, είναι ασυμβίβαστο με τη σύνθεση και λειτουργία μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Απ’ την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί την “πάσα” της ΝΔ για να συμβάλλει σε διαλυτικά φαινόμενα, που εμποδίζουν την ουσιαστική έρευνα, όπως είχε γίνει και στην προηγούμενη επιτροπή για τη Novartis».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ