Οικονομία

01 Νοεμβρίου 2019 19:06

“Μπλόκο” σε χιλιάδες απάτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Διάβασέ μου το...

Παγκόσμιας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση. Συνελήφθησαν δεκάδες άτομα τα οποία είχαν διαπράξει χιλιάδες απατηλές συναλλαγές.

“Μπλόκο” σε χιλιάδες απάτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο
-

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε παγκόσμιας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, για την καταπολέμηση των απατών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce).

Στη συντονισμένη επιχείρηση, που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Europol το διάστημα 23 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου  2019, συμμετείχαν Τραπεζικά Ιδρύματα, έμποροι ηλεκτρονικών καταστημάτων και αστυνομικές Αρχές, από 19 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., κύριος στόχος της επιχείρησης (eComm 2019) ήταν ο εντοπισμός, μέσω συντονισμένης δράσης των Αρχών επιβολής του νόμου, των εγκληματικών δικτύων τα οποία είναι ύποπτα για διαδικτυακές απάτες.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 40 έρευνες και συνελήφθησαν συνολικά 60 άτομα, τα οποία είχαν διαπράξει τουλάχιστον 6.500 απατηλές συναλλαγές, εκτιμώμενης αξίας 5.000.000 ευρώ. Επιπλέον, απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους 93.000 ευρώ.

Στη χώρα μας, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνελήφθη ένας Έλληνας, μέλος εγκληματικής ομάδας, ο οποίος δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε απάτες μέσω διαδικτύου με αγγελίες σε ιστοσελίδες και σε μέσα κοινωνικής.

Επίσης, διερευνήθηκαν 2 υποθέσεις που σχετίζονται με το αντικείμενο της δράσης, για τις οποίες το σχετικό προανακριτικό υλικό υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.