Πολιτική

01 Νοεμβρίου 2019 16:43 Τελευταία ενημέρωση : 01 Νοεμβρίου 2019 21:08

“Πόρτα” Τασούλα σε Τσίπρα για την εξαίρεση Τζανακόπουλου-Πολάκη

Διάβασέ μου το...

Τι απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Προανακριτική.

“Πόρτα” Τασούλα σε Τσίπρα για την εξαίρεση Τζανακόπουλου-Πολάκη
-

Να πέσουν οι τόνοι στην υπόθεση εξαίρεσης των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την Προανακριτική Επιτροπή επιδιώκει ο Πρόεδρος της Βουλής στην έγγραφη απάντησή του στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κώστας Τασούλας, αφού διερωτάται σε τί παραβιάστηκε η απόφαση της Ολομέλειας, αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια δύσκολη υπόθεση, «η οποία πρέπει να εξελιχθεί με  τη συμπαράσταση όλων με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και την ευταξία, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε ανυπεράσπιστες και προς τούτο προσβλέπω και στη δική σας συμβολή».

Η Προανακριτική Επιτροπή, αναφέρει ο κ. Τασούλας, λειτουργεί ως δικαστικό κι όχι ως πολιτικό σώμα, το οποίο «οφείλει να μεριμνά για τη νομιμότητα των ενεργειών της διασφαλίζοντας και το ότι ενεργεί υπό νόμιμη σύνθεση ως προϋπόθεση της νομιμότητας κάθε περαιτέρω ενέργειας της».

Βουλή - Εκλογή Προέδρου - Τασούλας

Υπογραμμίζει ότι η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής και όχι για τη σύνθεσή της και σημειώνει: «Η Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πρωτοδικών. Οι βουλευτές δεν λειτουργούν ως πολιτικό σώμα, αλλά ως δικαστικό», αναφέρει και συμπληρώνει ότι «τα μέλη της Επιτροπής δεν ορίστηκαν από την Ολομέλεια όπως γράφετε, αλλά μετά την απόφασή μου κι έπειτα από τις υποδείξεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων».

Η επιστολή του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα:

Επιστολή - Κωνσταντίνος Τασούλας - Αλέξης Τσίπρας

Επιστολή - Κωνσταντίνος Τασούλας - Αλέξης Τσίπρας

Με δεύτερη επιστολή του ο Πρόεδρος της Βουλής καλεί τον κ. Τσίπρα να ορίσει τους αντικαταστάτες του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη στην Προανακριτική.

ΣΥΡΙΖΑ: ευθυγραμμίζεται με μία καταφανώς παράνομη απόφαση

«Ο Πρόεδρος της Βουλής δυστυχώς σήμερα επέλεξε να λειτουργήσει ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι ως Πρόεδρος του συνόλου της Εθνικής Αντιπροσωπείας», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως  «αντί να αποκαταστήσει τη κοινοβουλευτική τάξη, επιλέγει να ευθυγραμμισθεί με μια καταφανώς παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, που παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος, αναφέρει: «Ελπίζουμε να έχει συνυπολογίσει τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της επιλογής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε κάθε περίπτωση, δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές, αλλά θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, όπως επιτάσσει πάντα ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ