Καιρός

02 Νοεμβρίου 2019 17:24

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Με ηλιοφάνεια θα ξεκινήσει η Κυριακή, αλλά γρήγορα ο καιρός θα αλλάξει. Δείτε αναλυτικές οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Ο άστατος φθινοπωρινός καιρός θα συνεχιστεί και το επόμενο διήμερο με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και ηπιότερο καιρό με διαστήματα ηλιοφάνειας στις υπόλοιπες περιοχές.    

Για αύριο Κυριακή περιμένουμε  στα δυτικά νεφώσεις με βροχές που γρήγορα θα δυναμώσουν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.

Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις, πυκνότερες στα ηπειρωτικά με λίγες σποραδικές βροχές στη Μακεδονία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 11 έως 25  και νοτιότερα από 14  έως 23 βαθμούς κελσίου.

 Οι άνεμοι νότιοι – νοτιοανατολικοί στα δυτικά 4 με 6, στο Ιόνιο 7 μποφόρ και στα ανατολικά, ανατολικοί - βορειοανατολικοί 3 με 4, που γρήγορα θα γυρίσουν σε νοτιοανατολικούς που το απόγευμα θα φτάσουν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ.

 Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 3/11/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Δράμας, σε συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς για την ενημέρωσή τους για την  αποτελεσματική φυτοπροστασία του βαμβακιού. Αφορά στο διάστημα μετά τη συλλογή του βαμβακιού. Οι εμπεριστατωμένες έρευνες που έχουν διεξαχθεί στην περιοχή μας έχουν αποδείξει ότι υπάρχει εγκατεστημένος πληθυσμός του πράσινου σκουληκιού. Αυτό σημαίνει ότι το έντομο διαχειμάζει τοπικά στην περιοχή.

Η πληθυσμιακή εξέλιξη του εντόμου (άρα και οι προκαλούμενες ζημιές στις

βαμβακοφυτείες) κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται από τον πληθυσμό της διαχειμάζουσας γενεάς, δηλαδή από το πλήθους των νυμφών που διαχειμάζουν επιτυχώς και εξέρχονται την άνοιξη από το έδαφος των βαμβακοφυτειών της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου. Η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν ως νύμφες εντός του εδάφους αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα της αντιμετώπισης του εντόμου για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Δηλαδή, όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει, τόσο μικρότερη θα είναι η προσβολή των νέων βαμβακοφυτειών. Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω, μετά τη συγκομιδή συνιστάται να γίνει:

Στελεχοκοπή και θρυμματισμός των υπολειμμάτων της καλλιέργειας με καταστροφέα.

Άροση του εδάφους (όργωμα με αναστροφή) σε βάθος 20 έως 25 εκατοστών σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας που θα ακολουθήσει.

Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνονται:

1. Η μεταφορά μέρους του πληθυσμού των νυμφών στην επιφάνεια και έκθεσή τους σε αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες.

2. Η μεταφορά μέρους του πληθυσμού των νυμφών σε μεγαλύτερα βάθη με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των ενηλίκων την άνοιξη.

3. Η καταστροφή των διόδων εξόδου των ενηλίκων που έχουν ήδη δημιουργήσει στο

έδαφος οι προνύμφες τελευταίου σταδίου λίγο πριν νυμφωθούν.

Ιδιαίτερη επιμέλεια χρειάζεται να δείξουν οι καλλιεργητές των οποίων τα εδάφη είναι βαριά (αργιλώδη).

Για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό