Κοινωνία

05 Νοεμβρίου 2019 19:00

“Φράχτες” και οργή για την μαζική μετακίνηση μεταναστών

Διάβασέ μου το...

Έντονες αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες για τα νέα “hot spot” στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κραυγή αγωνίας από τα νησιά. Νέα μέτρα λαμβάνει η Κυβέρνηση.

“Φράχτες” και οργή για την μαζική μετακίνηση μεταναστών
-

Αδιάκοπο συνεχίζεται το γαϊτανάκι των αντιδράσεων μεγάλων μερίδων κατοίκων περιοχών όπου μεταφέρονται κατά εκατοντάδες παράτυποι μετανάστες, στο πλαίσιο ανακούφισης των νησιών του Αιγαίου, τα οποία στενάζουν από του χιλιάδες αιτούμενους ασύλου που έχουν φτάσει σε αυτά από τα τουρκικά παράλια.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, στο λιμάνι του Πειραιά, αποβιβάστηκαν 80 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και άλλοι 75 από την Κάλυμνο. Όλοι τους επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Ο Δήμαρχος Χίου, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» τόνισε ότι το νησί εκπέμπει «κραυγή αγωνίας» για την κατάσταση που επικρατεί.

«Ζούμε γύρω στα επτά χρόνια την κατάσταση με τις προσφυγικές ροές. Έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής των κατοίκων. Η δυναμικότητα φιλοξενίας είναι 1.000 άτομα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάτι λιγότερο από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες» τόνισε ο κ. Καρμαντζής.

Έντονη ειναι η αντίδραση κατοίκων και στις Σέρρες, οι οποίοι μάλιστα έχουν και νομικό παραστάση, με πάγια εντολή να κινηθεί νομικά εναντίον όλων όσοι τυχόν τους κατηγορήσουν ως ρατσιστές.

Την ώρα που τα νησιά του Αιγαίου «βουλιάζουν» από παράτυπους μετανάστες και αιτούμενους ασύλου και που οι ροές από την αντίπερα όχθη συνεχίζονται αμείωτες – βοηθούντων και των καιρικών συνθηκών – φουντώνει το κύμα αντιδράσεων από κατοίκους διάφορων περιοχών ανά την ηπειρωτική Ελλάδα, όπου μεταφέρονται ή πρόκειται να μεταφερθούν ή έστω κυκλοφορεί η φήμη ότι θα μεταφερθούν πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των νησιών.

Μπλόκο στη Νάουσα

 Ημαθία - διαμαρτυρία

Διαμαρτυρία για την άφιξη νέων προσφύγων και μεταναστών στη Νάουσα Ημαθίας πραγματοποίησαν κάτοικοι της περιοχής.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, 80 με 100 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, στην διασταύρωση έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, με στόχο να εμποδίσουν την διέλευση λεωφορείων που μεταφέρουν αιτούντες άσυλο, ύστερα από σχετική πληροφορία που φαίνεται να κυκλοφόρησε, η οποία ωστόσο αποδείχθηκε αναληθής.

Οι συγκεντρωμένοι έμειναν στην περιοχή έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, οπότε και αποχώρησαν μεμονωμένα, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, χωρίς να υπάρξουν εντάσεις. Σύμφωνα με ενημέρωση του Δήμου Νάουσας, τις προηγούμενες ημέρες εγκαταστάθηκαν σε δύο ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης συνολικά 193 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσα τους πολλά παιδιά.

Ανάλογη ετοιμότητα επιδεικνύουν κάτοικοι και σε πολλές άλλες περιοχές της ενδοχώρας, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο μεταφοράς δίπλα τους πληθυσμού από τα hot spot των νησιών.

 πρόσφυγες - Λέσβος - Μυτιλήνη - μεταφορά

Υπό την κοινωνική πίεση και προκειμένου να υπάρξει άμβλυνση των αντιδράσεων, αλλά και δικαιότερος καταμερισμός, η Κυβέρνηση διά του Στέλιου Πέτσα ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την κατανομή παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στα ηπειρωτικά της χώρας.

Όλα αυτά, ενώ προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση τα στοιχεία για τα χιλιάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τα ίχνη των οποίων αγνοούνται από τις ελληνικές Αρχές.

μετανάστες - κοντέινερ - Ξάνθη - ασφυξία

Σάλο προκαλούν οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως για την ταρίφα και τις συνθήκες μεταφοράς των 41 μεταναστών που εντοπίστηκαν στοιβαγμένοι σε φορτηγό –ψυγείο της Ξάνθης, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από την Τουρκία, με τελικό προορισμό την Θεσσαλονίκη.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση εξακολουθεί να προκαλεί η δήλωση που έκανε προ ημερών ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, Ιγνάτιος, ο οποίος τονίζει ότι «όποιος αρνείται την προσφορά σε μετανάστες δεν είναι Έλληνας ούτε Ορθόδοξος», ενώ απαντά σε αιτιάσεις περί «αφανισμού των Ορθόδοξων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ