Πολιτική

06 Νοεμβρίου 2019 12:27 Τελευταία ενημέρωση : 07 Νοεμβρίου 2019 08:17

Μιχαλολιάκος: Εγώ δεν έδωσα εντολή να γίνει καμία δολοφονία

Διάβασέ μου το...

Αθώος δήλωσε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής κατά την απολογία του. Τι είπε για την επικοινωνία με τον Λαγό. Οι Αιγύπτιοι ψαράδες και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Μιχαλολιάκος: Εγώ δεν έδωσα εντολή να γίνει καμία δολοφονία
-

«Αθώος» δήλωσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος κατά την έναρξη της απολογίας του, η οποία διήρκησε 50 λεπτά, με τις ερωτήσεις από την έδρα να πέφτουν «βροχή» στη συνέχεια.

Ερωτηθείς για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, απάντησε, μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική ευθύνη» που είχε τότε αναλάβει αφορούσε στο «πολιτικό κόστος», ενώ κράτησε αποστάσεις από τον Γιώργο Ρουπακιά, σημειώνοντας πως δεν ήξερε ότι είχε σχέση με το κόμμα, αλλά η σχέση του ήταν «ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλον».

H απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου ξεκίνησε με τους 70 περίπου υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής να στέκονται προσοχή κατά την είσοδο του αρχηγού τους στη δικαστική αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ένταση - Εφετείο - Δίκη - Χρυσή Αυγή

Ένταση - Εφετείο - Δίκη - Χρυσή Αυγή

Την ίδια στιγμή, άρχισαν να ακούγονται από το κοινό που κάθεται στην πλευρά των θυμάτων σφοδρές αποδοκιμασίες. Πολλοί φίλοι και συγγενείς, δε, του Παύλου Φύσσα υποδέχθηκαν τον κατηγορούμενο κρατώντας χαρτάκια με σημειωμένο επάνω μόνο τον αριθμό έξι, δηλώνοντας έτσι τον χρόνο που έχει συμπληρωθεί από τη δολοφονία του μουσικού, ενώ η Μάγδα Φύσσα αποκάλεσε τον κατηγορούμενο «σκυλί».

Μέσα στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα και υπό αυστηρότατα αστυνομικά μέτρα ο κατηγορούμενος ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε την απολογία του δηλώνοντας αθώος και δίνοντας αμέσως μετά τη θέση του περί πολιτικής σκευωρίας.

ΔΙΚΗ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ - ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αφού μίλησε για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά από γεννήσεως του ελληνικού κράτους που «κάθεται στο εδώλιο πολιτικός αρχηγός για πράξεις ενός οπαδού του κόμματος». Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε έγκλημα στην Ιταλία, όπου, όπως είπε, «δεν κατηγορήθηκε ο Σαλβίνι επειδή οπαδός του σκότωσε λαθρομετανάστη».

«Δεν έδωσα εντολή να γίνει καμία δολοφονία»

«Εγώ δεν έδωσα εντολή να γίνει καμία δολοφονία» ανέφερε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, μιλώντας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επισημαίνοντας πως όταν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη εννοούσε «ότι έχουμε χρεωθεί το πολιτικό κόστος».

Στη «βροχή» των ερωτήσεων που δέχθηκε για την επικοινωνία του με τον Γιάννη Λαγό, το βράδυ της δολοφονίας, απάντησε κατηγορηματικά ότι ενημερώθηκε  «την επόμενη αργά το πρωί».

Πρόεδρος: Κλήσεις με Λαγό...

Μιχαλολιάκος: Μιλήσαμε για θέματα δημοσίας τάξεως

Πρόεδρος: Έχει ενημερωθεί για το ότι έχει συμβεί

Μιχαλολιάκος: Δεν το ξέρω. Εμένα δεν μου είπε τίποτα

Πρόεδρος: Δεν είναι αξιοπερίεργο;

ΔΙΚΗ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ - ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ

Μιχαλολιάκος: Φαίνεται ότι πίστευε ότι δεν είχε σχέση με το κόμμα. Άλλωστε το τηλέφωνο μου το παρακολουθούσαν κυρία Πρόεδρε και είναι διπλά ένοχοι αυτοί  που με έφεραν στο εδώλιο γιατί ξέρουν ότι είμαι αθώος.

Μιχαλολιάκος: Εγώ ήξερα ότι δεν είχε σχέση κόμμα...

Πρόεδρος: Με τι είχε σχέση;

Μιχαλολιάκος: Ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλον

Πρόεδρος: Σχετικά με την παρουσία υπολοίπων στο σημείο της δολοφονίας ...

Μιχαλολιάκος: Δεν μπορώ να ξέρω.

Δεν το ερεύνησα διότι δεν πίστευα ότι το κόμμα έπρεπε να αναμιχθεί με αυτή ενέργεια. Σίγουρα εγώ δεν είχα σχέση και δεν την ενέκρινα.

Πρόεδρος: Ως γενικός γραμματέας κάνατε κάποιες ενέργειες ;

ΔΙΚΗ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ - ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ

Μιχαλολιάκος: Απομακρύνθηκαν όσοι ήταν μέλη, τους άλλους τι να τους κάνω...Είχα να αντιμετωπίσω και να αμυνθώ για εαυτό μου και το κόμμα...Έγινε συμπλοκή και ο Ρουπακιάς δολοφόνησε έναν άλλον. Άλλα λέει ο ένας άλλα ο άλλος. Δεν μπορώ να ξέρω τι έγινε. Δεν ήταν μέλη. Η Νίκαια ήταν η νεότερη τοπική.

«Είμαστε εθνικιστές όχι ναζιστές. Απολύτως νόμιμη η δράση του κόμματος»,ανέφερε χαρακτηριστικά και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των Αντώνη Σαμαρά και Μάκη Βορίδη, όπως και στα ΜΜΕ.

«Ήταν ένα τηλεοπτικό σόου, επιχείρηση ‘σοκ και δέος’ με στόχο να καμφθεί το ηθικό μας και να τρομοκρατηθεί ο λαός. Τους έλεγαν: «μην πάτε μαζί τους είναι εγκληματίες. Είδαν τις δημοσκοπήσεις και έστησαν τα κατηγορητήρια».

Καταδίκασε τη δολοφονία Φύσσα, τονίζοντας ότι «οι τελευταίοι που ήθελαν να συμβεί κάτι τέτοιο ήταν η Χρυσή Αυγή».

Για την επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων αλιεργατών ανέφερε: «Με διαβεβαίωσαν ότι στην επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων αλιεργατών δεν εμπλέκεται η Χρυσή Αυγή. Για όλα μπορείτε να με κατηγορήσετε αλλά όχι για ανόητο. Τι όφελος είχε η Χρυσή Αυγή από την επίθεση την οποία σαφέστατα καταδικάζω».

Για την επίθεση στο ΠΑΜΕ: «Πληροφορήθηκα ότι ήταν μια τυχαία συνάντηση που έφτασε να τραυματιστούν και από τις δυο πλευρές».

 «Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση»

ΔΙΚΗ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ - ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ

«Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση. Ποια εγκληματική οργάνωση; 25-30 χρόνια ήμασταν με γραφεία, τηλέφωνα, δημόσια παρουσία. Από το 1982 εγγράφως δηλώνουμε εθνικιστές, όχι ναζιστές... Είδαν τις δημοσκοπήσεις και έστησαν κατηγορητήρια». Με αυτές τις φράσεις ο Νίκος Μιχαλολιάκος έδωσε στην πρώτη μισή ώρα της απολογίας του στο δικαστήριο το πλαίσιο που θα κινηθεί, υπερασπιζόμενος -όπως είπε- όχι μόνο τον εαυτό του αλλά «και έναν ολόκληρο κόσμο».

Ο κατηγορούμενος ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης υπερασπίστηκε ως απολύτως νόμιμη «τη δράση του κόμματος» και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και υπουργών της κυβέρνησης του, κάνοντας λόγο για ένα «τηλεοπτικό σόου» που έστησαν με τις συλλήψεις του ίδιου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής. Όπως ανέφερε, έκαναν «μία επιχείρηση σοκ και δέος με μασκοφόρους που κρατούσαν αυτόματα λες και πήγαιναν να συλλάβουν τον Μπίν Λάντεν», με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους του κόμματος, «μην πάτε με αυτούς γιατί θα σας περάσουμε χειροπέδες».

Ο κατηγορούμενος είπε πως για να επιτευχθεί ο στόχος της ανακοπής της ανοδικής πορείας του κόμματος έγινε «συρραφή υποθέσεων» με βασική τη δολοφονία Φύσσα, «που πρώτος εγώ καταδίκασα στο περιστύλιο της Βουλής» και αποκόπηκαν φράσεις του, π.χ. στη συγκέντρωση των Θερμοπυλών, προκειμένου, όπως υποστήριξε, να τον κατηγορήσουν ότι προέτρεψε σε κακουργήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλολιάκο, σκόπιμα εδώ και πολλά χρόνια η Χρυσή Αυγή χρεώθηκε εγκλήματα που εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως δεν είχε σχέση με αυτά. Ο κατηγορούμενος μίλησε για συγκεκριμένες υποθέσεις περιστατικών βίας, που δημοσιεύματα και πολιτικοί απέδωσαν στο κόμμα, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε από παλιά μία στόχευση σε βάρος των εθνικιστών, μία πολιτική εμπάθεια. Σημείωσε, μάλιστα, πως σε όλον τον κόσμο η Αριστερά πολεμάει τα εθνικιστικά κινήματα. Αναφέρθηκε σε επερώτηση από το 1995 του εκλιπόντος βουλευτή του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ που ζητούσε να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου.

ΔΙΚΗ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ - ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ

«Δεν είμαι φασίστας, είμαι εθνικιστής»

Όταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος ρωτήθηκε  αν υπάρχει στο κόμμα «θέμα απόλυτης πειθαρχίας, υπακοής» απάντησε: «Πειθαρχία και Ελλάδα είναι έννοιες αντιφατικές σε όλα τα επίπεδα».

Ο κατηγορούμενος ανέφερε πως είναι εθνικιστής. «Λαϊκός εθνικισμός είναι η ιδεολογία μας μετά το 92". Εθνικιστής δήλωνα εθνικιστής δηλώνω ...».

Πρόεδρος: Πριν το 92;

Μιχαλολιάκος: Υπήρχαν διάφορες απόψεις ο καθένας διατύπωνε τη γνώμη του.

Πρόεδρος: Σύμβολα ναζιστικά, χαιρετισμός που κατά άλλους είναι ναζιστικός , μετά το 92;

Μιχαλολιάκος: Ο χαιρετισμός αυτός δεν ήταν ο επίσημος της Χρυσής Αυγής. Χαιρέτησα κάποιες φορές έτσι γιατί τον θεωρώ ελληνικό. Ήταν ο χαιρετισμός των εθνικιστών στο μεσοπόλεμο. Εγώ φασίστας δεν είμαι σε καμία περίπτωση.

«Είμαι περήφανος για τις ιδέες μου αλλά είναι ποινικά αδιάφορες» είπε ενώ αναφερόμενος σε αποσπάσματα ομιλιών του τόνισε: «τα σχήματα λόγου είναι ελεύθερα. Εγώ δεν προέτρεψα σε πράξεις βίας».

Χειροκροτήματα ξέσπασαν στο ακροατήριο όταν ο Νίκος Μιχαλολιακος είπε στο δικαστήριο πως έξω από το σπίτι του έγραψαν το σύνθημα: «ένα μεγάλο λάκο για τον Μιχαλολιάκο» με την πρόεδρο να παρεμβαίνει: «αφήστε μας να προχωρήσουμε».

Ο κ. Μιχαλολιάκος ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της απολογίας του - θα επανέλθει και αύριο στο δικαστήριο- υπό ανταλλαγή συνθημάτων των δύο πλευρών.

Με τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης από την πρόεδρο, οι μεν οπαδοί της Χρυσής Αυγής άρχισαν να φωνάζουν το σύνθημα το «Αίμα, Τιμή – Χρυσή Αυγή», με την απέναντι πλευρά να τους απαντά, «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί».