Κόσμος

06 Νοεμβρίου 2019 16:06

Κύπρος: σάλος και μέτρα μετά το σκάνδαλο με τον Μαλαισιανό καταζητούμενο

Διάβασέ μου το...

Η πολιτική θύελλα στο νησί, μετά την αοκάλυψη για τον Jho Low, έφτασε μέχρι την αίθουσα του Υπυοργικού Συμβουλίου.

Κύπρος: σάλος και μέτρα μετά το σκάνδαλο με τον Μαλαισιανό καταζητούμενο
-

Μετά την πολιτική θύελλα που έφεραν στην Κύπρο οι αποκαλύψεις για την παραχώρηση της υπηκοότητας στον Μαλαισιανό καταζητούμενο Jho Low, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε την έναρξη διαδικασίας αποστέρησης της ιδιότητας του πολίτη της Κυπριακή Δημοκρατίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από 26 πρόσωπα που έχουν πολιτογραφηθεί κατ` εξαίρεση.

Οι ανακλήσεις αφορούν πέντε Κινέζους, ένα Ιρανό, εννιά Ρώσους, ένα Μαλαισιανό, δύο Κενυάτες, και οκτώ άτομα από την Καμπόζη.

Την απόφαση ανέγνωσε μετά από την τετράωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωσταντίνος Πετρίδης, λέγοντας ότι προνοείται παράλληλα η σύσταση τριμελούς επιτροπής για την εξέταση των διαδικασιών και την υποβολή συμπερασμάτων στο Υπουργικό. Στην τριμελή επιτροπή συμμετέχουν η Γενική Λογίστρια ως πρόεδρος, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η Νομική Υπηρεσία.

Το Υπουργικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε παράλληλα την βούληση της Κυβέρνησης για αυστηρή τήρηση των όρων και προϋποθέσεων που διέπουν το κυπριακό πρόγραμμα επενδύσεων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μεταξύ άλλων

  • Να επιβεβαιώσει τη βούληση της κυβέρνησης για αυστηρή τήρηση των κριτηρίων και των όρων που διέπουν το κυπριακό πρόγραμμα. Καθώς και την καθολική διεξαγωγή ενισχυμένων ελέγχων δέουσας επιμέλειας και γενικότερα την όλη εφαρμογή του όλου πλαισίου που διέπουν το κυπριακό πρόγραμμα όπως αυτά έχουν τροποποιηθεί και ενισχυθεί από αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
  • Την έναρξη της διαδικασίας αποστέρησης της ιδιότητας του πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα πάντα με την νομοθεσία από 26 πρόσωπα, τα οποία έχουν πολιτογραφηθεί κατ' εξαίρεση.
  • Να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Εσωτερικών να συνεχίσει τους ελέγχους όλων των προσώπων που πολιτογραφήθηκαν κατ' εξαίρεση μέχρι το 2018.
  • Τη σύσταση τριμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τη Γενική Λογίστρια και Πρόεδρο της Αρχής Δημόσιας Εξυγίανσης, του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας ως μελών, της οποίας έργο θα είναι η εξέταση των πορισμάτων των νέων ελέγχων και υποβολή έκθεσης και συμπερασμάτων στο ΥΣ.
  • Να εξουσιοδοτήσει τον ΥΠΟΙΚ όπως αποστείλει αμέσως τους κανονισμούς οι οποίοι θα καθορίζουν το πλαίσιο εφαρμογής του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και εν συνεχεία να τις καταθέσει στη Βουλή και το Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.
  • Λαμβανόμενου υπόψη ότι από τον Ιαν. 2017 απαιτείται η προσκόμιση στα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών ετήσιο πιστοποιητικό προόδου ανέγερσης των ακινήτων να εξουσιοδοτήσει τους Υπουργούς όπως εντείνουν τους ελέγχους.
  • Να επιβεβαιώσει την απαγόρευση της διαφήμισης του κυπριακού προγράμματος σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κώδικα Συμπεριφοράς που ισχύει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ