Quantcast

Πολιτική

10 Νοεμβρίου 2019 20:34

Χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων στην κεντρική Μακεδονία

Διάβασέ μου το...

Τι ανακοινώθηκε στη συνάντηση Θεοδωρικάκου – Τζιτζικώστα. Δείτε αναλυτικά ποια έργα εξασφάλισαν χρηματοδότηση.

Χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων στην κεντρική Μακεδονία

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος,  συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και κατά τη συνάντηση υπεγράφη το σχέδιο της απόφασης ένταξης  για τη χρηματοδότηση της κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων  προϋπολογισμού 29.380.800 ευρώ, από το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος».

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, «Πρόκειται για ζωτικής σημασίας έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο δράσεων αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και στοχεύουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών».

Ειδικότερα, θα χρηματοδοτηθούν:

  • Δίκτυο ομβρίων περιοχής Νικόπολης Δήμου Παύλου Μελά,
  • Έργα διευθέτησης του ρέματος Κυψέλης στη Δ.Ε. Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη,
  • Έργα διευθέτησης ρέματος Ευκαρπίας στη Δ.Ε Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά, μία περιοχή που στις 19/9/2019 επλήγη από πλημμυρικό φαινόμενο,
  • Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών Ορμύλιας – Ψακουδιών του Δήμου Πολυγύρου,
  • Αποστράγγιση ομβρίων υδάτων στην ευρύτερη περιοχή της παραλιακής ζώνης του Δήμου Νέας Προποντίδας, περιοχή η οποία επλήγη από τη θανάσιμη καταιγίδα του Ιουλίου του 2019.

Όλα τα έργα χωροθετούνται εντός των Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμυρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όπως αυτές αποτυπώνονται στο εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμυρών (ΦΕΚ 2638/Β/5-7-2018).

Επισημαίνεται ότι η πράξη πλαισιώνεται από οριζόντιο υποέργο προμήθειας συστημάτων για την παρακολούθηση της στατικής επάρκειας υποδομών της Περιφέρειας και την έγκαιρη προειδοποίηση προς αποφυγή αρνητικών συνεπειών από πλημμυρικά φαινόμενα.

Έως σήμερα, οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν χρηματοδοτηθεί με 162.000.000 € που αντιστοιχούν σε 70 έργα υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, αγροτικής οδοποιίας και κτιριακών υποδομών». 

Απ. Τζιτζικώστας -  Τάκης Θεοδωρικάκος

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε τα εξής: Όπως ξέρετε, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μια θαυμάσια συνεργασία, όπως κι εγώ με τον κ. Τζιτζικώστα. Η Περιφέρεια υλοποιεί ένα πολύ σοβαρό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης και προοπτικής για τη Μακεδονία μας και σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συναποφασίσουμε και να συνυπογράψουμε ένα κρίσιμο έργο πνοής για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, με το οποίο η Περιφέρεια θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας προϋπολογισμού 29,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την αντιμετώπιση ενός κρίσιμου θέματος που, δυστυχώς, κόστισε σε ανθρώπινες ζωές αλλά και ανθρώπινες περιουσίες το προηγούμενο διάστημα, πράγματα που με την υλοποίηση αυτού του έργου θα τα αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν. Για εμάς το πρώτο είναι η ανθρώπινη ασφάλεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Είναι αντιπλημμυρικά έργα στους δύο Δήμους της Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη και Παύλου Μελά και σε δύο Δήμους του Νομού Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο και στη Νέα Προποντίδα. Πιστεύω κ. Περιφερειάρχα ότι με αυτά θα διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια όλων των πολιτών της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε τα εξής: Η Κυβέρνηση αυτή και ο συγκεκριμένος Υπουργός, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αποδεικνύουν στην πράξη, ότι πράγματι το να θωρακίζουμε σήμερα τις πόλεις και τις περιοχές μας από πλημμυρικά φαινόμενα και από ζητήματα πολιτικής προστασίας είναι πρώτης προτεραιότητας. Ζητήματα τα οποία εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  έχουμε όλα αυτά τα χρόνια προσπαθήσει να θέσουμε πολύ ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών μας.

Ήδη σήμερα ολοκληρώνονται έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε όλη την Περιφέρεια και από Ευρωπαϊκούς Πόρους. Αλλά σήμερα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα, γιατί μετά από το αίτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο να ενταχθούν τέσσερα συγκεκριμένα έργα, δύο στην Χαλκιδική και δύο στην Θεσσαλονίκη, στο πρόγραμμα ‘’Φιλόδημος’’, το Υπουργείο Εσωτερικών σε πολύ σύντομο χρόνο και αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το υπογραμμίσω, ενέκρινε τις πιστώσεις αυτές και έτσι λοιπόν το επόμενο διάστημα ξεκινούν οι εργασίες για να θωρακίσουμε, τόσο τους δύο αυτούς Δήμους της Θεσσαλονίκης, όσο και τους Δήμους της Χαλκιδικής.

Σε αυτήν ακριβώς τη λογική θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια με την εξαιρετικά καλή συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και συνολικά με την Κυβέρνηση αυτή, η οποία αντιλαμβάνεται απολύτως ό,τι τα ζητήματα αυτά έμειναν πίσω αυτά τα χρόνια και τώρα είναι η ώρα να τα προχωρήσουμε μπροστά».   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ