Καιρός

06 Νοεμβρίου 2019 17:18

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Επιμένουν οι νοτιάδες και οι βροχές, σε συνδυασμό με την σχετική ζέστη. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Στην απόλυτη «διάθεση» των νοτιάδων θα συνεχίσει να βρίσκεται η χώρα τις επόμενες ημέρες, γεγονός που συνεπάγεται υγρασία, βροχές, καταιγίδες και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες κυρίως στα δυτικά, σε επαναλαμβανόμενα κύματα.

Την Πέμπτη αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες. Σε Ιόνιο, Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι το βράδυ. Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας προβλέπονται νεφώσεις, που κατά τόπους θα πυκνώνουν, με σύντομες τοπικές βροχές, κυρίως σε Μακεδονία, Θράκη και δυτική Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 11 έως 26 βαθμούς και νοτιότερα από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νοτιάδες, 4 με 6 μποφόρ, στο Ιόνιο τοπικά έως 7 μποφόρ, οι οποίοι ευνοούν την μεταφορά αφρικάνικης σκόνης.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 7/11/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας,  διαπιστώθηκε η ύπαρξη Καρκίνωσης στις καλλιέργειες  ελιάς.  Η ασθένεια δημιουργείται από την είσοδο του βακτηρίου ψευδομονάδα στις πληγές και σχισμές του φλοιού των κλάδων της ελιάς. Ιδανικές συνθήκες για την είσοδο του βακτηρίου υπάρχουν μετά το κλάδεμα, χαλάζι, παγετό, συγκομιδή. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της καρκίνωσης είναι οι όγκοι που δημιουργούνται στους βραχίονες και στους βλαστούς των ελαιοδέντρων.

Αντιμετωπίζεται με αφαίρεση και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων που έχουν τους όγκους. Στους μεγάλους βραχίονες συνιστάται να γίνεται αφαίρεση των όγκων και απολύμανση των πληγών με ένα πυκνό διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος. Χρειάζεται απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων και ένας ψεκασμός με ένα χαλκούχο σκεύασμα μετά από χαλάζι, παγετό, κλάδεμα και συλλογή. Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή κατάλληλων φυτοπροστατευτικών να γίνει με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ