Καιρός

07 Νοεμβρίου 2019 17:25

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Σε κλοιό βροχοπτώσεων, κατά τόπους ισχυρών, θα βρεθεί η χώρα τις επόμενες ημέρες. Οδηγίες από ειδικούς προς τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Οι βροχές και οι μπόρες στα δυτικά, την Παρασκευή θα επεκταθούν σε ολόκληρη την χώρα, καθώς ο Νοέμβριος και το φθινόπωρο, φαίνεται ό,τι θα επιμείνουν για αρκετές ημέρες, με ότι αυτό σημαίνει για τα χωράφια και τις καλλιέργειες.

Την Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρώτα στα δυτικά και προοδευτικά στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα, θα είναι ισχυρά στα δυτικά και στα βόρεια, ενώ από το βράδυ, στις περισσότερες περιοχές, θα βελτιωθεί ο καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 21 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 11 έως 23 βαθμούς και νοτιότερα από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι, 5 με 6 μποφόρ, στα πελάγη 7 μποφόρ, ευνοώντας την μεταφορά σκόνης. Από το βράδυ, οι άνεμοι στα δυτικά θα γυρίσουν σε νοτιοδυτικούς, με τάσεις εξασθένησης.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 8/11/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα  με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, διαπιστώνεται η  ύπαρξη Κυκλοκόνιου  στις καλλιέργειες  ελιάς:

  • Προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, σχηματίζοντας χαρακτηριστικές κυκλικές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια. Τα κηλιδωμένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται φυλλόπτωση και καρπόπτωση και τα δένδρα οδηγούνται σε καχεξία.
  • • Ο μύκητας μολύνει με τα κονίδια τα οποία μεταφέρονται με το νερό της βροχής. Η μόλυνση γίνεται απαραίτητα με σταγόνα νερού σε θερμοκρασία 7-25 οC με άριστη τους 12-15 οC.
  • • Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες, αναμένεται να βοηθήσουν την βλάστηση των κονιδίων του μύκητα.
  • • Ο ψεκασμός του φθινοπώρου είναι απαραίτητος και πρέπει να γίνεται σε όλες τις περιοχές που εμφανίζεται και μικρή ακόμη προσβολή.
  • • Στις ποικιλίες που συγκομίζονται άμεσα η επέμβαση να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το πέρας της συγκομιδής (ο μύκητας είναι ευπαθής ακόμη και μετά από την πραγματοποίηση της μόλυνσης).

Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή κατάλληλων φυτοπροστατευτικών να γίνει με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ