Πολιτική

08 Νοεμβρίου 2019 11:58 Τελευταία ενημέρωση : 08 Νοεμβρίου 2019 15:05

Τσίπρας: ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών θα οδηγήσει σε παραγραφή της υπόθεσης Novartis

Διάβασέ μου το...

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ενσωματωθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του άρθρου 86. Τι του απάντησε ο Ευρ. Στυλιανίδης. Κόντρα στην Βουλή.

Τσίπρας: ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών θα οδηγήσει σε παραγραφή της υπόθεσης Novartis

Προ των ευθυνών της επιδιώκει να θέσει την πλειοψηφία στην αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος που αφορά στην ποινική ευθύνη υπουργών, ο Αλέξης Τσίπρας.

Με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής ζητά να ενσωματωθεί και να ψηφιστεί η ερμηνευτική  δήλωση που είχε εισηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη, προτείνουσα, Βουλή να μην περιλαμβάνονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών ποινικά αδικήματα που τελέστηκαν απλώς επ΄ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων.

Ο τέως πρωθυπουργός συνδέει την αναθεώρηση με την υπόθεση της Novartis και αναφέρει πως «η απόρριψη της πρότασης για προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ενδέχεται εξ αντιδιαστολής να ενισχύσει εκείνες τις ερμηνευτικές εκδοχές οι οποίες, είτε καλοπροαίρετα είτε όχι, υποστηρίζουν ότι το άρθρο 86 καταλαμβάνει ακόμη και αδικήματα που τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση που οι ερμηνείες αυτές υιοθετηθούν από την Δικαιοσύνη, να οδηγηθεί στο αρχείο υπόθεση της Novartis, καθώς θα έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία άρθρο 86 παράγραφος 3, παρά την κατάργηση της, αφού αυτή θα ισχύει μόνο για το μέλλον και όχι αναδρομικά».

Η ερμηνευτική δήλωση στην προηγούμενη Βουλή δεν είχε ψηφιστεί από 180 βουλευτές. «Η άρνηση της Βουλής να ενσωματώσει την αυτονόητη αυτή ρήτρα στο συνταγματικό κείμενο αποτελέσει, με ευθύνη των βουλευτών της συμπολίτευσης, βαρύ πλήγμα για το πολιτικό σύστημα, καθώς θα εμπεδώσει στην κοινή γνώμη Την υπόνοια της διατήρησης αδικαιολόγητων προνομίων για το πολιτικό προσωπικό της χώρας», σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

Η επιστολή Τσίπρα σε Στυλιανίδη

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Καθώς σήμερα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος θα ήθελα να σας επισημάνω ένα κρίσιμο κατά τη γνώμη μου θέμα και να σας καλέσω να λάβετε σοβαρά υπόψη τα σχετικά νομικά και πολιτικά επιχειρήματα πριν καθορίσετε τη στάση σας κατά την κρίσιμη ψηφοφορία.

Ένα από τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος κατά την αναθεωρητική διαδικασία τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη αναθεωρητική Βουλή αφορά στο άρθρο 86 του Συντάγματος σχετικά με την ποινική ευθύνη των Υπουργών.

Η πρόταση της πρώτης αναθεωρητικής (προτείνουσας) Βουλής ήταν: α) κατάργηση του εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 86 που τάσσει ασφυκτική αποσβεστική προθεσμία στη Βουλή για την άσκηση δίωξης κατά όσων διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και β) προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης που διευκρινίζει ότι στα παραπάνω αδικήματα δεν περιλαμβάνονται όσα τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων.

Η μεν πρόταση τροποποίησης της παραγράφου 3 στην κατεύθυνση του περιορισμού των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης Υπουργών με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας υπερψηφίστηκε από ευρύτατη πλειοψηφία 253 βουλευτών στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή. Ευρεία συναίνεση διαμορφώνεται και στην παρούσα Βουλή, ώστε το πολιτικό σύστημα να εισακούσει ένα πάγιο κοινωνικό αίτημα για ισονομία και κατάργηση της ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης Υπουργών. 

Ζήτημα ανακύπτει ωστόσο σε σχέση με την πρόταση για την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης, η οποία υπερψηφίστηκε από 175 βουλευτές στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή, με αποτέλεσμα, για να ενσωματωθεί στο συνταγματικό κείμενο, να απαιτείται η υπερψήφισή της από τουλάχιστον 180 στην τρέχουσα διαδικασία. Ο αριθμός αυτός δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να συγκεντρώνεται, με βάση τις τοποθετήσεις του εισηγητή και των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Εμείς θεωρούμε, όπως επισημαίνεται και στην αιτιολογική έκθεση της πρότασής μας, ότι με την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης απλώς αποσαφηνίζεται κάτι που ήδη προκύπτει ερμηνευτικά από την ισχύουσα ρύθμιση του άρθρου 86. Δεδομένου ότι η ειδική ποινική μεταχείριση των υπουργικών αδικημάτων πρέπει να ερμηνεύεται στενά, ως εξαίρεση από την κοινή δικαιοδοσία, στο άρθρο 86 υπάγονται μόνο τα υπουργικά αδικήματα με τη στενή έννοια του όρου, κι όχι όσα τελούνται απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης υπουργικών καθηκόντων. Γι’ αυτά διευκρινίζεται και επιβεβαιώνεται με την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ότι διώκονται κατά την κοινή νομοθεσία, δηλαδή με τον ίδιο τρόπο όπως για όλους τους πολίτες.

Αυτή η απλώς επιβεβαιωτική, από τυπική-νομική άποψη, ερμηνευτική δήλωση έχει μέγιστη σημασία από πολιτική άποψη, καθώς αποτυπώνει τη βούληση του πολιτικού συστήματος να ανακτήσει την αξιοπιστία του, ανταποκρινόμενο σε ένα πάνδημο κοινωνικό αίτημα, στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στη θεμελιώδη αρχή της ισονομίας των πολιτών.

Αντιθέτως, η άρνηση της Βουλής να ενσωματώσει την αυτονόητη αυτή ρήτρα στο συνταγματικό κείμενο θα αποτελέσει, με ευθύνη των βουλευτών της συμπολίτευσης, βαρύ πλήγμα για το πολιτικό σύστημα, καθώς θα εμπεδώσει στην κοινή γνώμη την υπόνοια της διατήρησης αδικαιολόγητων προνομίων για το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Πέρα όμως από την αρνητική γενική εντύπωση που θα προκληθεί, υπάρχει κι ένα ειδικότερο ζήτημα που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Αφορά την τρέχουσα έρευνα που διεξάγει η δικαιοσύνη στην υπόθεση της Νοβάρτις. Η απόρριψη της πρότασης για προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ενδέχεται εξ αντιδιαστολής να ενισχύσει εκείνες τις ερμηνευτικές εκδοχές οι οποίες, είτε καλοπροαίρετα είτε όχι, υποστηρίζουν ότι το άρθρο 86 καταλαμβάνει ακόμη και αδικήματα που τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση που οι ερμηνείες αυτές υιοθετηθούν από τη δικαιοσύνη, να οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση της Νοβάρτις, καθώς θα έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παράγραφος 3, παρά την κατάργησή της, αφού αυτή θα ισχύει μόνο για το μέλλον και όχι αναδρομικά.

Είναι βαθύτατη πολιτική μου πεποίθηση ότι το ελληνικό κοινοβούλιο, και ευρύτερα το ελληνικό πολιτικό σύστημα, δεν αντέχει και δεν πρέπει να αναλάβει το βάρος της πιθανής αρχειοθέτησης αυτής όπως και άλλων συναφών υποθέσεων που ενδεχομένως προκύψουν στο μέλλον. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος και σε σοβαρή ρήξη της εύθραυστης εμπιστοσύνης των πολιτών στο ελληνικό κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα. Η ευθύνη είναι σήμερα δική μας και οφείλουμε όλοι μας να αρθούμε στο ύψος της περίστασης.

Στυλιανίδης: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έθιξε όταν συζητούσαμε στην Επιτροπή Αναθεώρησης

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζει πως η Επιτροπή Αναθεώρησης έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της. Ρίχνει δε, το καρφί προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως όταν συζητήθηκε το επίμαχο άρθρο οι εκπρόσωποι του κόμματος δεν έθιξαν το συγκεκριμένο θέμα. 

Novartis - βουλή

Κόντρα στην Βουλή

Σφοδρή αντιπαράθεσης της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων.

Εκπρόσωποι των δύο κομμάτων έκαναν λόγο για απόπειρα εκμετάλλευσης και προσβολή της διαδικασίας από τον τέως πρωθυπουργό με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να σχολιάζει πως αντιδρούν έτσι γιατί η επιστολή χτύπησε «φλέβα».

«Προσπαθεί ατύπως να δημιουργήσει μια σχέση πατρωνίας με αυτή επιτροπή κι αυτό είναι απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό», είπε ο Κώστας Τζαβάρας από τη ΝΔ, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος που κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι θέλει να μετατρέψει κάθε πολιτική συζήτηση σε αρένα. «Θέλει να εκμεταλλευτεί τη λειτουργία της επιτροπής για την αναθεώρηση και τον καταγγέλλουμε γι’ αυτό. Γιατί θέλει να μας χρησιμοποιήσει. Θέλει αντί μίας σοβαρής και ήρεμης συζήτησης να μετατραπούμε σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά, να μετατρέπεις δηλαδή, σε αρένα κάθε πολιτική συζήτηση, χωρίς όρια… Ποιος; Αυτός που προστάτεψε με την βουλευτική ασυλία όλους τους βουλευτές του και δεν επέτρεψε ακόμα και για συκοφαντική δυσφήμιση και παράνομη ηχογράφηση συνομιλίας να μιλήσει ο φυσικός δικαστής… Θέλει να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα», είπε.

«Χτύπησε νεύρο η συγκεκριμένη επιστολή του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και υποστήριξε ότι «δεν είναι δουλειά του υπουργού να τα παίρνει».

ΚΙΝΑΛ: επιχείρηση αντιπερισπασμού του Τσίπρα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ αναφέρει «Ο κ. Τσίπρας πανικόβλητος μπροστά στην πλήρη αποκάλυψη του παραδικαστικού κυκλώματος και που έδρασε στην υπόθεση Novartis  (αλλά και των πολιτικών καθοδηγητών του) επιχειρεί ένα ακόμη αντιπερισπασμό. Μετά την συνειδητή παρακώλυση του έργου της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής, αποστέλλει σήμερα επιστολή, με την οποία επιχειρεί να  υπονομεύσει την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, σε ένα κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα όπως αυτό της ποινικής ευθύνης Υπουργών (άρθρο 86 του Συντάγματος).

Γνωρίζει βέβαια πολύ καλά πως αυτή  η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν επηρεάζει σε κανένα σημείο την διαδικασία της δικαστικής έρευνας για την Novartis. Αλλά αδίστακτα και κυνικά προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, ενορχηστρώνοντας ακόμη μια άθλια ενέργεια εις βάρος του Κοινοβουλευτισμού. Συνεχίζει τον δρόμο του φθηνού λαϊκισμού την ώρα μάλιστα που στη Βουλή διαμορφώνεται ευρεία συναίνεση για την ουσιαστική κατάργηση των Υπουργικών προνομίων. Ας κατανοήσει πως τα κόλπα τελείωσαν. Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ