Καιρός

08 Νοεμβρίου 2019 17:17

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Διαφορετικό το σκηνικό του επόμενου διημέρου, σε σχέση με τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες

 Φθινοπωρινό θα είναι το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, με βροχές και μπόρες, ισχυρές, που την Κυριακή θα επεκταθούν και θα δυναμώσουν.

Το Σάββατο αναμένονται πρωινές βροχές στα ηπειρωτικά και βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη με γρήγορη βελτίωση. Στα δυτικά αναμένονται λίγες αρχικά νεφώσεις, που γρήγορα θα πυκνώσουν με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ισχυρότερες στο Ιόνιο και στην Ήπειρο, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα εκδηλωθούν αραιές νεφώσεις, που σταδιακά θα πυκνώσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 12 έως 23 βαθμούς και νοτιότερα από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νοτιάδες, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.  

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 9/11/2019

 

Οδηγίες για αγρότες 

Από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, εκδόθηκε το εξής δελτίο που αφορά την φιστικά και τα ποληπτικά μέτρα πριν και κατά τη φύτευση:

  1. Η καλλιέργεια της φιστικιάς θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου, διότι ευνοείται η εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών.
  2. Αποφασιστικός παράγοντας είναι το στραγγερό έδαφος, καθώς σε ασφυκτικές συνθήκες ευνοούνται οι προσβολές από εδαφογενείς μύκητες. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται τα βαριά εδάφη και να λαμβάνεται μέριμνα για καλή αποστράγγιση του εδάφους.
  3. Η βαθιά άροση πριν τις νέες φυτεύσεις βοηθά στη γρήγορη ανάπτυξη και επέκταση του ριζικού συστήματος,
  4.  Εάν επιλέγονται αγροί που έχουν καλλιεργηθεί με ευπαθείς στην αδρομύκωση ξενιστές (βαμβάκι, πατάτα, τομάτα, ελιά, λαχανικά κλπ.), θα πρέπει να προηγηθεί διετής αμειψισπορά με σιτηρά πριν την εγκατάσταση του νέου φιστικεώνα.
  5. Η επιλογή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς πολλές φορές οι ασθένειες που εμφανίζονται στα δένδρα προέρχονται από τα φυτώρια.
  6. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται αποκλειστικά το υποκείμενο της τσικουδιάς, λόγω καλής ανθεκτικότητας στη φυτό φθορά.  Γι’ αυτό θα πρέπει τα δένδρα να είναι εμβολιασμένα σε μεγάλο ύψος (70 εκ.) από την επιφάνεια του εδάφους, ώστε να μην μεταφέρεται το μόλυσμα με το νερό και τις σταγόνες της βροχής από το έδαφος στο ευαίσθητο εμβόλιο της φιστικιάς.
  7. Καλό είναι πριν τη φύτευση να γίνει ανάλυση εδάφους, ώστε να προστεθούν τα απαραίτητα λιπάσματα πριν το όργωμα.
  8. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις αποστάσεις φύτευσης των δένδρων. Με τις πυκνές φυτεύσεις αυξάνεται η σχετική υγρασία όταν μεγαλώσουν τα δένδρα και ευνοείται η εμφάνιση σοβαρών μυκητολογικών ασθενειών

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ