Καιρός

09 Νοεμβρίου 2019 17:35

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Έντονα κατά τόπους φαινόμενα αναμένονται την Κυριακή. Συμβουλές απο ειδικούς για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

 

Συννεφιασμένη και βροχερή θα είναι η δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου, καθώς μια νέα φθινοπωρινή κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και μπόρες θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Την Κυριακή, λοιπόν, αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρώτα στα δυτικά, που αργότερα θα επεκταθούν στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι ισχυρά, κυρίως στα δυτικά και στην Πελοπόννησο μέχρι το μεσημέρι, ενώ  στην ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη από το απόγευμα, δε στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από το βράδυ και μετά. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα δυτικά και μέσα στη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 12 έως 23 βαθμούς και νοτιότερα από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι, 5 με 6 μποφόρ, στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ, που αργότερα θα γυρίσουν σε δυτικούς, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 10/11/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα  με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, διαπιστώνεται η  ύπαρξη Καρκίνωσης της ελιάς. Ειναι βακτηριολογική ασθένεια της ελιάς, που σχηματίζει υπερπλαστικούς όγκους (καρκινώματα) σε κλαδίσκους, κλάδους, βραχίονες, στον κορμό των δένδρων, ακόμα και στις ρίζες:.

  • Οδηγεί στην εξασθένηση των δένδρων και την μείωση της παραγωγής. Χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η ολική ή μερική ξήρανση των κλαδίσκων και κλάδων και σπανιότερα ολόκληρων δένδρων.
  • Οι ποικιλίες Κωρονέϊκη, Αμφίσσης και Μεγαρίτικη είναι ευαίσθητες στην ασθένεια ενώ οι ποικιλίες Καλαμών, Κορφολιά κ.ά. είναι ανθεκτικές.
  • Η μόλυνση γίνεται μόνο από πρόσφατες πληγές και εφόσον επικρατεί υγρός ή βροχερός καιρός.
  • Η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται από την δημιουργία πληγών κατά τις καλλιεργητικές εργασίες (κλάδεμα ή ράβδισμα κατά τη συγκομιδή), τις χαμηλές θερμοκρασίες (παγετός), την ανεμοθύελλα, το χαλάζι, ακόμα και από τις μη επουλωμένες ουλές πού δημιουργούνται με την πτώση των φύλλων.
  • Η επέμβαση για το Κυκλοκόνιο προστατεύει τα δέντρα και από το βακτήριο.

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ