Αθλητικά

10 Νοεμβρίου 2019 10:27 Τελευταία ενημέρωση : 10 Νοεμβρίου 2019 16:57

37ος Μαραθώνιος: 20.000 δρομείς, βροχή και διαμαρτυρίες (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Για τρίτη φορά Πανελληνιονίκης ο Γκελαούζος. Ποιοι πρώτευσαν στα 5 χλμ. Τα παράξενα, οι διαμαρτυρίες και η βροχή που δεν εμπόδισε τους συμμετέχοντες.

37ος Μαραθώνιος: 20.000 δρομείς, βροχή και διαμαρτυρίες (εικόνες)
-

Η εκκίνηση του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας δόθηκε στις 09.00 το πρωί στον Τύμβο του Μαραθώνα, με περίπου 20.000 δρομείς.

Νωρίτερα, δόθηκε η εκκίνηση για τον Αγώνα Δρόμου 5 χιλιομέτρων, στην Λεωφόρο Αμαλίας, στο ύψος του Εθνικού Κήπου από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος έστειλε το δικό του μήνυμα ότι η διαδρομή του Μαραθωνίου δεν σταματά στο Καλλιμάρμαρο αλλά είναι καθημερινή και χρειάζεται να κοιτάμε μόνο μπροστά. Ένα μήνυμα που ξεκινά από την Αθήνα και φτάνει σε κάθε γωνία αυτού του πλανήτη. Σήμερα διεξάγονται επίσης ο Αγώνας Δρόμου Special Olympic Hellas, ο Αγώνας Παιδιών και ο τελικός του Run Greece. Σε επτά Δήμους της Αττικής οι μικροί φίλοι του αθλητισμού έχουν την ευκαιρία να τρέξουν σε οχτώ σημεία της διαδρομής.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

Συμμετέχουν οι Δήμοι Μαραθώνα/Νέας Μάκρης, Ραφήνας/ Πικερμίου, Σπάτων/ Αρτέμιδας, Παλλήνης, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου και Φιλοθέης/ Ψυχικού. Η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαλκανιονίκη και αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη. 

Μια ημέρα γιορτής για την πόλη και τους δρομείς που εφέτος έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, δεδομένου ότι συμπληρώθηκαν τα όρια συμμετοχής σε όλες τις αποστάσεις. Αναμφίβολα ο Μαραθώνιος είναι το σημαντικότεροι γεγονός, αφού πρόκειται για την κλασική διαδρομή, αυτήν που όλοι θέλουν να τρέξουν έστω για μία φορά στη ζωή τους. Στην Ελλάδα έχουν έρθει για να συμμετάσχουν και ελίτ ξένοι αθλητές, που δήλωσαν μάλιστα έτοιμοι να κυνηγήσουν ακόμη και το ρεκόρ διαδρομής και διοργάνωσης το οποίο είναι 2.10.37, για τα 42.195 μέτρα της ιστορικής διαδρομής.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ - 1

Πρώτευσε ο Κενυάτης Κόμεν, για τρίτη φορά Πανελληνιονίκης ο Γκελαούζος

Ο Κενυάτης Τζον Κιπκορίρ Κόμεν αναδείχθηκε νικητής στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, αφού τερμάτισε σε 2 ώρες 16 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, με δεύτερο τον Φελισιέν Μουχιτίρα από την Ρουάντα με 2:16:43. Τρίτος με την εξαιρετική επίδοση 2:19:02 που είναι και η δεύτερη καλύτερη επίδοση Έλληνα αθλητή στην αυθεντική διαδρομή. Ταυτόχρονα ο Γκελαούζος κατέκτησε για τρίτη συνεχή χρονιά τον τίτλο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου, με δεύτερο τον Παναγιώτη Καραϊσκο.

Στον διεθνή Μαραθώνιο των γυναικών, πρώτη τερμάτισε η Ελευθερία Πετρουλάκη με 2:45:50, επίδοση που είναι η καλύτερή της στην Αυθεντική διαδρομή και παράλληλα αναδείχθηκε Πανελληνιονίκης για δεύτερη συνεχή χρονιά. Στην 2η θέση τερμάτισε η Αικατερίνη Ασημακοπούλου και στην 3η η Παναγιώτα Τραγάκη.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

Αναγνώστου και Μαρινάκου πρώτευσαν στα 5 χλμ

Ο Μάριος Αναγνώστου και η Αναστασία Μαρινάκου πρώτευσαν στα 5 χλμ του 37ου διεθνούς Μαραθωνίου της Αθήνας στους άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, ένα αγώνισμα που διεξήχθη υπό βροχή στο κέντρο της Αθήνας και τερματισμό στο Παναθηναϊκό στάδιο.

Ο Μάριος Αναγνώστου πήρε για πρώτη φορά τη νίκη στα 5 χλμ, αφού τερμάτισε σε 14.51, χάνοντας για λίγο το ρεκόρ αγώνων που κατέχει ο Ανδρέας Δημητράκης με 14.49 από το 2018. Δεύτερος κατετάγη ο δεύτερος ο Μάρκος Γκούρλιας με 14.54 και τρίτος ο Γιώργος Τάσσης με 15.20, ο οποίος το Σάββατο αναδείχθηκε νικητής στα 10 χλμ. «Eίμαι πολύ χαρούμενος που νίκησα σε αυτόν τον αγώνα. Ήταν μέσα στην προετοιμασία μου, απέναντι σε πολύ δυνατούς αντιπάλους. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τους χορηγούς μου, τους συναθλητές μου. Ο κόσμος στη διαδρομή ήταν συγκλονιστικός μας εμψύχωνε καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, δήλωσε ο Μάριος Αναγνώστου. «Δεν ήταν αυτό που θα ήθελα, δεν είχα την κατάλληλη ενέργεια. Το βράδυ δεν κοιμήθηκα καλά. Συνεχίζουμε για τη νέα σεζόν», δήλωσε ο Μάρκος Γκούρλιας, ενώ ο Γιώργος Τάσσης τόνισε: «Η αλήθεια είναι πως ήμουν κουρασμένος μετά τον χθεσινό αγώνα στα 10 χλμ όπου κατέκτησα την πρώτη θέση. Αποφάσισα χθες το βράδυ να μπω και στο 5άρι, ωστόσο έτσι κι αλλιώς το βασικό μου αγώνισμα είναι το 10άρι. Αν δεν έτρεχα και στους δυο αγώνες πιστεύω πως σήμερα θα πήγαινα καλύτερα. Ο καιρός μας βοήθησε. Ο ανταγωνισμός σήμερα ήταν υψηλού επιπέδου».

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

Στις γυναίκες, η Αναστασία Μαρινάκου μετά τη νίκη της το 2015 ανέβηκε και πάλι στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου στο αγώνισμα των 5 χλμ, αφού τερμάτισε πρώτη με 17.06. Ακολούθησαν η Ζωή Ανδρικοπουλου με 17.12 και η Ευγενία Παπαδήμα με 17.55. «Η αλήθεια είναι ότι η πίεση ήταν μεγάλη. Το νόμιζα πιο εύκολο γιατί ήμουν προετοιμασμένη. Αλλά γι' αυτό δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί σε έναν αγώνα. Παρότι είχα να τρέξω σε αυτό το Στάδιο από το 2015, κατάφερα και έκανα ατομικό ρεκόρ», δήλωσε μετά τον τερματισμό της η Αναστασ’ια Μαρινάκου.

Η δεύτερη στα 5 χλμ, Ζωή Ανδρικοπούλου είπε: «Ο αγώνας αποτελούσε κριτήριο πρόκρισης για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δρόμου σε ανώμαλο έδαφος και αυτό και μόνο το γεγονός τον καθιστούσε πιο δύσκολο. Και έτσι αποδείχθηκε με τη συμμετοχή μάλιστα της Αναστασίας Μαρινάκου. Ο ανταγωνισμός ήταν πολύ έντονος. Για την εποχή ο αγώνας που έκανα ήταν πολύ καλός. Προσπαθώ πάντα να αγωνίζομαι σε αυτή τη διοργάνωση του Μαραθωνίου της Αθήνας που είναι από τις λατρεμένες μου. Η αίσθηση του τερματισμού μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο είναι μοναδική».

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

Τέλος, η Ευγενία Παπαδημάτου που κατετάγη 3η δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα να κατακτήσω την τρίτη θέση και να ανέβω για πρώτη φορά στο βάθρο των νικητριών βελτιώνοντας παράλληλα το ρεκόρ μου. Το αγώνισμα μου είναι 800 μ. και ελπίζω πως το καλοκαίρι θα διεκδικήσω καλές επιδόσεις».

Μαραθώνιος Αθήνας

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αθήνα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την τροχαία ισχύουν και σήμερα στην Αθήνα για τον «37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας», που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας δρομικής κοινότητας.

Σήμερα από τις 9:00 το πρωί έως αργά το απόγευμα θα διεξαχθεί ο 37ος Μαραθώνιος της Αθήνας, ακολουθώντας την κλασική διαδρομή Λ. Μαραθώνος, Αγ. Παρασκευής (πρώην Μαραθωνομάχων), Τύμβος Μαραθώνα, Αγ. Παρασκευής (πρώην Μαραθωνομάχων), Λ. Μαραθώνος, Λ. Μεσογείων, Μιχαλακοπούλου, Φειδιππίδου, Λ. Βασ. Σοφίας, Ηρώδου Αττικού και Παναθηναϊκό Στάδιο.Την ίδια ημέρα από τις 8πμ έως 10 πμ θα διεξαχθεί ο Αγώνας Δρόμου 5 χιλιομέτρων με εκκίνηση από τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας (Σύνταγμα) και τερματισμό το Παναθηναϊκό Στάδιο .Επίσης , στις 10 πμ θα διεξαχθεί ο Αγώνας Δρόμου SPECIAL OLYMPICS HELLAS με εκκίνηση από τη Λ. Βασ. Σοφίας (Σύνταγμα) προς Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής: Λ. Βασ. Σοφίας, Ηρ. Αττικού, Παναθηναϊκό Στάδιο ενώ σχεδόν την ίδια ώρα ο Αγώνας Παιδιών με εκκίνηση από τη Λ. Βασ. Σοφίας (Σύνταγμα) προς Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής: Λ. Βασ. Σοφίας, Ηρ. Αττικού, Παναθηναϊκό Στάδιο.Τέλος στις 10.35 πμ θα δοθεί η εκκίνηση του Αγώνα Δρόμου 3 χλμ. με εκκίνηση από τη συμβολή των Λ. Βασ. Σοφίας & Ζαχάρωφ προς το Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής: Λ. Βασ. Σοφίας & Ζαχάρωφ, Ηρ. Αττικού, Παναθηναϊκό Στάδιο.

Μαραθώνιος Αθήνας

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Το συγκινητικό μήνυμα διαμαρτυρίας των πυρόπληκτων στο Μάτι (βίντεο)

Με μαύρες σημαίες στα χέρια υποδέχονται τους δρομείς οι πυρόπληκτοι στο Μάτι, 16 μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά. Με το σήμα της νίκης δήλωναν τη συμπαράστασή τους οι αθλητές, οι οποίοι περνώντας από το σημείο, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι κάτοικοι της περιοχής, σήκωναν το χέρι τους.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

Διαβάστε ακόμα:

Μαραθώνιος: η ιστορία του αγωνίσματος

37ος Μαραθώνιος: τα παράξενα, τα απρόοπτα και ο ενθουσιασμός υπό βροχή (εικόνες)


Gallery