Υγεία - Περιβάλλον

10 Νοεμβρίου 2019 19:54

“Θάλαμος αερίων” το Νέο Δελχί (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Ένα παχύ στρώμα από νέφος συνεχίζει να πνίγει την πρωτεύουσα της Ινδίας. Στο χειρότερο επίπεδο για φέτος η ατμοσφαιρική ρύπανση.

“Θάλαμος αερίων” το Νέο Δελχί (βίντεο)
-

Ένα παχύ στρώμα από νέφος συνεχίζει να πνίγει την πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί. Οι κάτοικοι παραπονέθηκαν ότι η κακή ποιότητα του αέρα στην πόλη προκαλεί προβλήματα αναπνοής και ερεθισμό στα μάτια.

Οι Αρχές ράντισαν με νερό τους δρόμους στην περιοχή της Πύλης της Ινδίας προκειμένου να μειωθούν οι ρύποι. Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί και τις γύρω περιοχές έφτασε στο χειρότερο επίπεδο του φετινού έτους στις 3 και 4 Νοεμβρίου, με Ινδούς αξιωματούχους να την έχουν χαρακτηρίσει «θάλαμο αερίων».

Έχοντας ήδη κηρύξει έκτακτη ανάγκη για την δημόσια υγεία, οι αρχές της πιο μολυσμένης πρωτεύουσας  στον κόσμο έδωσαν εντολή στα σχολεία να κλείσουν τη Δευτέρα (4 Νοεμβρίου) και την Τρίτη (5 Νοεμβρίου) και να περιορίσουν τον αριθμό των αυτοκινήτων στους δρόμους τουλάχιστον μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. 

Ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από το 2016, κυρίως εξαιτίας των πολλών εξαιρέσεων που ισχύουν, για παράδειγμα για τα δίκυκλα και τις γυναίκες οδηγούς.

Βασική αιτία της ατμοσφαιρικής μόλυνσης που καταγράφεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή στο Νέο Δελχί είναι οι καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων στα κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από τη χρήση πυροτεχνημάτων στη διάρκεια της ινδουιστικής γιορτής Ντιουάλι. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες – το κρύο και τους ασθενείς ανέμους—καθιστούν την κατάσταση αφόρητη.