Κόσμος

12 Νοεμβρίου 2019 07:54 Τελευταία ενημέρωση : 12 Νοεμβρίου 2019 23:07

Στο Μεξικό ο Μοράλες, στους δρόμους οι διαδηλωτές (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Σε χαώδη κατάσταση παραμένει η Βολιβία. Στους δρόμους κατεβαίνει ο Στρατός.

Στο Μεξικό ο Μοράλες, στους δρόμους οι διαδηλωτές (εικόνες)
-

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες επιβιβάστηκε σε μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος με προορισμό το Μεξικό, όπου του έχει προσφερθεί πολιτικό άσυλο, γνωστοποίησε ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ, ο οποίος ανήρτησε και τη σχετική φωτογραφία του τεώς αρχηγού του κράτους της Βολιβίας, με τη σημαία της χώρας του, μέσα από το αεροπλάνο.

AP - Βολιβία - επεισόδια

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Βολιβίας, ο στρατηγός Γουίλιαμς Καλιμάν, ανακοίνωσε ότι διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία εναντίον «βανδάλων».

Η Λα Πας προετοιμαζόταν χθες Δευτέρα για μια νύχτα σφοδρών συγκρούσεων, καθώς χιλιάδες υποστηρικτές του σοσιαλιστή Έβο Μοράλες, που παραιτήθηκε από την προεδρία την προηγουμένη, έκαναν πορεία προς την πρωτεύουσα της Βολιβίας, όπου υποστηρικτές των αντιπάλων του και αστυνομικοί έστηναν οδοφράγματα και οπλίζονταν.

AP - Βολιβία - επεισόδια

Αστυνομικοί της μονάδας που είναι επιφορτισμένη με τη φύλαξη του κοινοβουλίου δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι περιμένουν σοβαρά επεισόδια. Ένας τους προεξόφλησε ότι θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά.

AP - Βολιβία - επεισόδια

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Λα Πας, ο Χοσέ Μπαρενετσέα, είπε σε δηλώσεις του που αναμεταδόθηκαν από βολιβιανά τηλεοπτικά δίκτυα ότι ζήτησε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Γουίλιαμς Καλιμάν, να «επέμβει ο στρατός».

Ο Καλιμάν ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία εναντίον «βανδάλων».


ΚΚΕ: αμερικανόπνευστο το πραξικόπημα στη Βολιβία

Σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας αναφέρεται «Το ΚΚΕ καταδικάζει το πραξικόπημα στη Βολιβία και την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της χώρας Έβο Μοράλες, που οργανώθηκε από μερίδα της ντόπιας ολιγαρχίας, με την παρέμβαση του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, ο οποίος εκπληρώνει το ρόλο του “χωροφύλακα” στην περιοχή, και την απροκάλυπτη χρησιμοποίηση του Στρατού και της Αστυνομίας. Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις συλλήψεις και τις διώξεις λαϊκών δυνάμεων που αντιστέκονται στο πραξικόπημα, τους βανδαλισμούς στην πρεσβεία της Βενεζουέλας και την αντικουβανική υστερία. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό της Βολιβίας και για άλλη μια φορά τονίζει πως οι εξελίξεις στη Βολιβία, τη Βενεζουέλα, τη Χιλή και τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, είναι υπόθεση των λαών τους, της πάλης των εργατικών - λαϊκών κινημάτων, των συνδικάτων και των άλλων λαϊκών οργανώσεων, που έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν και να επιβάλλουν το δίκιο τους. Για να χαράξουν την δική τους πορεία ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική εκμετάλλευση, που είναι η πηγή της όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων, η “μήτρα” της φτώχειας, της ανεργίας, των πολέμων, μεταξύ άλλων και της καταστολής της θέλησης του λαού, με στρατιωτικά πραξικοπήματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ