Υγεία - Περιβάλλον

12 Νοεμβρίου 2019 10:10

Γυναικολόγος στείρωνε γυναίκες χωρίς να τους το πει

Διάβασέ μου το...

Συγκλονίζουν τα περιστατικά που καταγγέλλουν ασθενείς του γιατρού που κρατείται.

Γυναικολόγος στείρωνε γυναίκες χωρίς να τους το πει
-

Μία απίστευτη ιστορία αποκαλύφθηκε σε νοσοκομείο της Βιρτζίνια, στις ΗΠΑ, όπου ένας γιατρός συνελήφθη κατηγορούμενος ότι έκανε υστερεκτομές και στείρωνε γυναίκες, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, ο 69χρονος γυναικολόγος είχε κάνει πάνω από 500 επεμβάσεις την περίοδο 2014- 2018, σε κλινική που απευθύνεται σε ανθρώπους κατώτερων οικονομικών εισοδημάτων.

Μία περίπτωση ήταν γυναίκας που διαπίστωσε ανησυχητικό εύρημα κατά το Τεστ Παπανικολάου. Ο γιατρός της είπε τότε ότι είναι προειδοποιητικά καρκινικά κύτταρα.

Εκείνος της πρότεινε υστερεκτομή, όμως η ασθενής επέλεξε μία λιγότερο παρεμβατική επέμβαση. Ο γιατρός όμως, της αφαίρεσε τη μήτρα παρολαυτά. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μάλιστα, της τρύπησε την ουροδόχο κύστη και προκλήθηκε σήψη, για την οποία χρειάστηκε έξι επιπλέον μέρες νοσηλείας.

Στο φάκελο της ασθενούς δεν υπήρχε καμία αναφορά για προκαρκινικά κύτταρα στη μήτρα της.

Σε άλλη περίπτωση, έκαψε το κάτω μέρος σαλπιγγών γυναίκας, χωρίς να της το πει καν. Αφού η ασθενής πέρασε χρόνια προσπαθώντας να κάνει παιδί, επισκέφτηκε γιατρό που διαπίστωσε ότι λόγω της βλάβης στις σάλπιγγες δε θα μπορέσει ποτέ να κάνει παιδί.

Το ανησυχητικό είναι ότι, δεν ήταν η πρώτη φορά που η άδεια του συγκεκριμένου γιατρού τίθεται σε αμφισβήτηση, αφού και το 1982 είχε διαπιστωθεί ότι έκανε επεμβάσεις χωρίς λόγο. Του είχαν γίνει οκτώ μηνύσεις και το 1996 είχε ανακληθεί προσωρινά η άδειά του αφού καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή.

Τώρα κατηγορείται για εγκλήματα κατά της υγεία και για ψευδείς δηλώσεις σχετικά με θέματα υγείας.

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του FBI, μετά από καταγγελία συνεργάτη του. Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, οι ασθενείς πήγαιναν για τον «ετήσιο καθαρισμό τους», ενώ υπήρχαν ασθενείς που πήγαιναν για επέμβαση, χωρίς καν να ξέρουν τι χειρουργείο θα κάνουν.

Ο γιατρός παραμένει στη φυλακή χωρίς εγγύηση.