Πολιτική

12 Νοεμβρίου 2019 11:01 Τελευταία ενημέρωση : 12 Νοεμβρίου 2019 23:01

Βλασφημία: αποσύρεται η διάταξη μετά τις αντιδράσεις

Διάβασέ μου το...

Τι λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η διάταξη. Ποιοι οι λόγοι της σκέψης για επαναφορά της. Τι απαντά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Βλασφημία: αποσύρεται η διάταξη μετά τις αντιδράσεις
-

Προς απόσυρση οδεύει η διάταξη για την βλασθημία που υπήρχε στον νέο Ποινικό Κώδικά μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον ΘΕΜΑ 104,6, μίλησε για την επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας. Ο κ. Τσιάρας δεν έκρυψε πως μετά τον θόρυβο που έχει προκληθεί υπάρχει έντονος προβληματισμός και βλέπει με πολύ μεγάλη προσοχή το ζήτημα της επαναφοράς του αδικήματος περί βλασφημίας και τόνισε πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν αύριο στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου, .

Εξήγησε πως έκανε μία προσπάθεια για να δει κανείς τη διάσταση της προστασίας των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων, κάτι που όπως είπε ο κ. Τσιάρας, έχει εκληφθεί με μία εντελώς διαφορετική λογική.

Η συγκεκριμένη διάσταση είπε ο κ. Τσιάρας «επαναφέρει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό μία προηγούμενη πραγματικότητα, όμως τα γεγονότα εξελίσσονται με έναν αρνητικό τρόπο για την ελληνική κοινωνία και μιλώ για μία αντιπαράθεση η οποία αναπτύσσεται μεταξύ αυτών των ομάδων των μεταναστών που εγκαθίστανται στην ενδοχώρα και δημιουργούν εντάσεις και φαινόμενα τα οποία πρέπει κανείς να παραβλέψει. Στη συγκεκριμένη λογική έχουν προστρέξει πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τουλάχιστον 5 έχουν ακριβώς την ίδια θα έλεγα περιγραφή ή διάταξη, θα σας πω ότι η Δανία που την είχε καταργήσει, την επανέφερε γιατί υπήρχαν τέτοιου είδους φαινόμενα»

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι δεν θέλει να χαθεί η ουσία και ότι από την στιγμή που υπάρχουν τόσες αντιδράσεις η συγκεκριμένη διάταξη θα αποσυρθεί.

Ιερώνυμος: Η διάταξη περί βλασφημίας διαφυλάττει το συναίσθημα των πιστών

Ωστόσο, στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα των διατάξεων για τα αδικήματα της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων δεν αποσκοπεί προφανώς στην προστασία του Θεού, των θείων, της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και κάθε άλλης θρησκείας, καθώς δεν έχουν ανάγκη ανθρώπινης προστασίας. Αποσκοπεί όμως στη διαφύλαξη του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών και του υπέρτερου συμφέροντος, σε ιδιαίτερα ταραγμένους καιρούς, της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής, αγαθών που δεν μπορούν να ποδοπατώνται χάριν της «δικαιωματιστικής» λογικής της ελευθερίας του λόγου, που εμπεριέχει ύβρεις, μίσος και φανατισμό. Πάνω απ’ όλα, όμως, το όλο ζήτημα είναι ζήτημα πολιτισμού, κάτι το οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί εύκολα να αντιληφθεί αρκεί να πετάξει από πάνω του το πέπλο των ιδεοληπτικών εμμονών και των μηδενιστικών αγκυλώσεων».

ΚΙΝΑΛ: Καλώς το πήραν πίσω, κάκιστα το έφεραν αρχικά…

Από την πλευρά της η Υπεύθυνη Κοινοβουλευτικού Τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, δήλωσε ότι «η διάταξη για την επαναφορά της ποινικοποίησης της «βλασφημίας» είναι αναχρονιστική και άχρηστη στην εποχή του διαδικτύου. Είναι απαράδεκτο ο δήθεν φιλελεύθερος κ. Μητσοτάκης να κλείνει και «πάλι το μάτι» στις ακραίες φωνές. Καλώς το πήραν πίσω, κάκιστα το έφεραν αρχικά…» 

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Λύση αναφέρει «Για ακόμα μία φορά η Νέα Δημοκρατία παρά την προσπάθεια της  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ για το αυτονόητο, έκανε πίσω γιατί είναι φοβική! Και λέμε φοβική γιατί ο Υπουργός Δικαιοσύνης κος Τσιάρας, ξαφνικά και μόνος του , απέσυρε την πρόταση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ να τιμωρείται η βλασφημία! Ρωτούμε λοιπόν τον κο Τσιάρα: Γιατί όταν κάποιος Χριστιανός  υβρίζει τα θεία , που αφορούν το ισλάμ κινείται η διαδικασία εις βάρος του με το νόμο περί ρατσισμού και αυτός που υβρίζει το Χριστό θα έχει ασυλία; Αυτό είναι άκρως ρατσιστικό , αντι-ορθόδοξο και είναι επιλογή της Νέας Δημοκρατίας που αποδεικνύεται πως δεν είναι μόνο φοβική, αλλά και επικίνδυνη! Η συμπεριφορά της Νέας Δημοκρατίας είναι ρατσιστική σε βάρος της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών!»