Υγεία - Περιβάλλον

12 Νοεμβρίου 2019 12:12

Κικίλιας: Μείωση στην συμμετοχή στα φάρμακα

Διάβασέ μου το...

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό είχε ο Υπουργός Υγείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Τι είπε για τις τιμές των φαρμάκων και τον αντικαπνιστικό νόμο.

Κικίλιας: Μείωση στην συμμετοχή στα φάρμακα
-

Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αμέσως μετά ανακοίνωσε πως οι τιμές των φαρμάκων δεν πρόκειται να αυξηθούν μέσα στο 2020.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κικίλιας «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  είχε πει προεκλογικά «το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή», προσθέτοντας πως το Υπουργείο Υγείας έρχεται να υλοποιήσει αυτή τη δέσμευση νομοθετώντας, όχι μόνο για μηδενικές αυξήσεις αλλά και για μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων ως 7%.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας αυτό σημαίνει εξοικονόμηση πόρων για το κράτος, ενώ μειώνεται και η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

«Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων μέχρι 10%. Εμείς ερχόμαστε να νομοθετήσουμε 0% αυξήσεις και μέχρι 7% μειώσεις. Για το 2020 δεν θα υπάρχει αύξηση σε καμία τιμή φαρμάκου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί οριζοντίως, παντού, χωρίς κανένα αστερίσκο.

ΣΦΕΕ: χρειάζεται απλούστευση διαδικασίας και μεγαλύτερη διαφάνεια

Σα ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος αναφέρει «δρομολογείται επιτέλους η διαδικασία ανατιμολόγησης των φαρμάκων που έχει καθυστερήσει αρκετούς μήνες. Θα πρέπει, επίσης, να δρομολογηθεί και η διαδικασία ορισμού τιμών νέων φαρμάκων που και αυτή έχει καθυστερήσει. Η προτεινόμενη τροπολογία δίνει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις τιμές, αφού αποφεύγονται οι διακυμάνσεις λόγω συναλλαγματικών ισοτιμιών και προβλέπεται μέγιστη ετήσια μείωση. Έντονο προβληματισμό προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν προβλέπεται διόρθωση των στρεβλώσεων στις τιμές των φαρμάκων, ακόμα και σε βάθος χρόνου, με συνέπεια να παραμένει για τους Έλληνες ασθενείς ο κίνδυνος ελλείψεων και αποσύρσεων φαρμάκων.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα σταθερό και ισορροπημένο σύστημα τιμολόγησης και ανατιμολόγησης φαρμάκων σε βάθος χρόνου, ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων για τους ασθενείς και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα να εστιαστούμε στο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων που είναι ένα από τα κλειδιά για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ