Καιρός

12 Νοεμβρίου 2019 17:26

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Μαίνεται και αγριεύει το κύμα με τα έντονα φαινόμενα, που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας. Οδηγίες από ειδικούς για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Η πιο ισχυρή κακοκαιρία του  φετινού φθινοπώρου βρίσκεται σε εξέλιξη, με ισχυρά φαινόμενα, τα οποία γίνουν επικίνδυνα κυρίως στα δυτικά. Τα φαινόμενα την Τετάρτη θα επεκταθούν σε ολόκληρη την χώρα, ενώ οι ισχυροί νοτιάδες που κουβαλούν και αφρικανική σκόνη, θα συμπληρώσουν το σκηνικό, κρατώντας τους πάντες σε επιφυλακή.     

Την Τετάρτη αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τοπικές χαλαζοπτώσεις. Εξασθένηση των φαινομένων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 11 έως 22 βαθμούς και νοτιότερα από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί, 6 με 7 μποφόρ, στα πελάγη τοπικά έως 8 μποφόρ.

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, τα προληπτικά μέτρα για την  Καρυδιά κατά τις νέες φυτεύσεις είναι:

Προληπτικά μέτρα μετά τη φύτευση:

  • Ο ιδανικός τρόπος ποτίσματος είναι η στάγδην άρδευση. Αποφεύγονται η διαβροχή του κορμού, η οποία είναι καθοριστική για την προστασία από τη φυτόφθορα, καθώς και η μεταφορά μολύσματος εδαφογενών μυκήτων.
  • Τα νεαρά δένδρα, κατά τα πρώτα χρόνια από τη φύτευσή τους, θα πρέπει να προστατεύονται από τον ανταγωνισμό των ζιζανίων, αλλιώς θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους. Επίσης, με την καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης μειώνεται η υγρασία τόσο στη βάση του κορμού, όσο και στην κόμη των δένδρων αργότερα. Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ζιζανιοκτόνων στα νεαρά δενδρύλλια.
  • Για τον περιορισμό των ασθενειών λαιμού και ριζικού συστήματος απαιτούνται επίσης:
  1. Αποφυγή συσσώρευσης χώματος γύρω από τη βάση του κορμού και στις ρίζες.
  2. Αποφυγή δημιουργίας πληγών, οι οποίες ευνοούν τις μολύνσεις, περιορίζοντας τα οργώματα και τα φρεζαρίσματα στα απολύτως αναγκαία.
  3. Αποφυγή μεταφοράς μολυσμένου εδάφους με τα γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία.
  4. Επάλειψη του κορμού μέχρι ένα μέτρο ύψος και λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με βορδιγάλειο πάστα, το φθινόπωρο και νωρίς την άνοιξη, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το σημείο εμβολιασμού είναι χαμηλά.
  • Τέλος, με καλό κλάδεμα διαμόρφωσης, το οποίο ξεκινά από τον πρώτο χρόνο, επιτυγχάνεται καλός αερισμός και καλή διείσδυση του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό του δένδρου.

Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή κατάλληλων φυτοπροστατευτικών να γίνει με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ