Κοινωνία

13 Νοεμβρίου 2019 06:55 Τελευταία ενημέρωση : 13 Νοεμβρίου 2019 20:45

“Βικτώρια”: Στο “επίκεντρο” της κακοκαιρίας το Ιόνιο (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται η δυτική Ελλάδα, με τα νησιά του Ιονίου να βρίσκονται στο επίκεντρο. Ποια σχολεία δε θα ανοίξουν.

“Βικτώρια”: Στο “επίκεντρο” της κακοκαιρίας το Ιόνιο (εικόνες)

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία «Βικτώρια» στη δυτική Ελλάδα και κυρίως στα νησιά του Ιονίου, αλλά και τα Χανιά της Κρήτης, όπου κατέρρευσε γεφύρι που είχαν στήσει οι κάτοικοι χωριού.  Προβλήματα από την ισχυρή νεροποντή έχουν δημιουργηθεί και στην Αθήνα και κυρίως στους δρόμους, όπου υπάρχει μόνιμο κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Η Κέρκυρα βρέθηκε στο επίκεντρο, με τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους δυνατούς ανέμους να μετατρέπουν τους δρόμους σε ποτάμια, να προκαλούν πλημμύρες σε σπίτια, να «εξαφανίζουν» παραλιακούς δρόμους και να προκαλούν κατολισθήσεις, ακόμα και κατάρρευση μέρους κτηρίου.

Η επιχείρηση για τη διάσωση 40χρονου, η εξαφάνιση του οποίου δηλώθηκε το πρωί της Τρίτης, βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο άνδρας βρίσκεται στη δύσβατη χαράδρα της περιοχής Άνω Κορακιάνας, στη Μέση Κέρκυρα. Ο άνδρας απεγκλωβίστηκε επιτυχώς και επί τόπου επιχείρησαν 13 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ένας σκύλος της ΕΛ.ΑΣ. και η 5η ΕΜΑΚ που έφτασε στο νησί από τα Ιωάννινα.

Στην περιοχή Καρουμπάτικα, της Κέρκυρας, υπήρξε αποκόλληση βράχου, ο οποίος έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο, χωρίς ευτυχώς να τραυματίσει τους επιβαίνοντες. Ο δρόμος προς Αργυράδες έκλεισε, λόγω πτώσης δέντρου, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας να σπεύδουν για την αποκατάσταση των προβλημάτων. Και στην παραλιακή της Γαρίτσας, στη λεωφόρο Δημοκρατίας, διεκόπη η κυκλοφορία.

Στην περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας υποχώρησε μέρος της ασφάλτου, αφού η θάλασσα «έφαγε» τοιχίο και στο σημείο δημιουργήθηκε κρατήρας 6 μέτρων. Ο κρατήρας, όμως, βρίσκεται στα όρια των θεμελίων ταβέρνας της περιοχής.

Κέρκυρα - Παλαιοκαστρίτσα - καθίζηση δρόμου

Κέρκυρα - Παλαιοκαστρίτσα - καθίζηση δρόμου

Κέρκυρα - Παλαιοκαστρίτσα - καθίζηση δρόμου

Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας αποφασίστηκε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από συνεννόηση των τριών δημάρχων του νησιού με τους Διευθυντές της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευση.

Η «Βικτώρια» κατάφερε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νησιού, ενώ άγνωστες παραμένουν οι ζημιές που έχουν υποστεί σχολικές μονάδες.

Για την καταγραφή των προβλημάτων και το σχεδιασμό που αναμένεται να κάνει για την αντιμετώπιση αυτών, ο δήμαρχος Κώστας Λέσσης έχει συγκαλέσει για τις 12 το μεσημέρι σύσκεψη με στόχο να ζητηθεί η βοήθεια και του κρατικού μηχανισμού. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου ήταν όλο το βράδυ σε επιφυλακή ενώ έδωσε συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την άμεση επέμβαση της στα περιστατικά.

Προβλήματα εντοπίστηκαν και στους Οθωνούς, όπου επίσης ξεριζώθηκαν δέντρα, υπήρξαν προβλήματα με καλώδια της ΔΕΗ, ενώ σε βίντεο φαίνεται αυτοκίνητο να παρασύρεται από τον άνεμο.

Κέρκυρα - κακοκαιρία

Κέρκυρα - κακοκαιρία

Κέρκυρα - κακοκαιρία

Στην Αργολίδα τα φαινόμενα προκάλεσαν εντυπωσιακές εικόνες τη νύχτα, οπότε και οι κεραυνοί έκαναν "τη νύχτα, μέρα", ενώ οι βροχές συνεχίστηκαν και την Τετάρτη, χωρίς να έχουν προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Πλημμύρες - Αργολίδα

Πλημμύρες - Αργολίδα

Και στην Κεφαλονιά προκλήθηκαν προβλήματα από την κακοκαιρία, με πλημμυρισμένους δρόμους και παραλιακές οδούς.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από την Αγία Ευφημία, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις, καλύπτοντας τους δρόμους του χωριού.

Αγία Ευφημία - Κεφαλονιά

Αγία Ευφημία - Κεφαλονιά

Προβλήματα υπάρχουν και στο Νυφί, αφού μετά την πολύωρη νεροποντή, προκλήθηκαν κατολισθήσεις, με πέτρες και φερτά υλικά να καλύπτουν τους δρόμους του χωριού.

Κεφαλονιά - Νύφι - ζημιές - κακοκαιρία

Κεφαλονιά - Νύφι - ζημιές - κακοκαιρία

Κεφαλονιά - Νύφι - ζημιές - κακοκαιρία

Κεφαλονιά - Νύφι - ζημιές - κακοκαιρία

Κεφαλονιά - Νύφι - ζημιές - κακοκαιρία

 Eικόνες, βίντεο: kefaloniapress.gr, corfupress.gr, inkefalonia.gr, enimorosi.gr, argolikeseidhseis.grΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ