Καιρός

13 Νοεμβρίου 2019 17:36

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Υποχωρεί προοδευτικά το κύμα κακοκαιρίας, με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων ανά περιοχή. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

 

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες σιγα-σιγα προχωρούν ανατολικότερα, αφήνοντας πίσω τους έναν άστατο καιρό, με διαστήματα ηλιοφάνειας και υποχώρηση των φαινομένων και των νοτιάδων.

Την Πέμπτη αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, στην ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, με εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Άστατος θα είναι ο καιρός στις υπόλοιπες περιοχές, με τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 22 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 9 έως 22 βαθμούς και νοτιότερα από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νοτιάδες, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, το πρωί στο ανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 14/11/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας,  διαπιστώθηκε η ύπαρξη Κικλοκόνιο στις καλλιέργειες  ελιάς.  Τα συμπτώματα της ασθένειας γίνονται συνήθως αντιληπτά στο έλασμα των φύλλων - «μάτι παγωνιού». Ο μύκητας προσβάλει επίσης και τους μίσχους των φύλλων και τους ποδίσκους των καρπών. Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται φυλλόπτωση και καρπόπτωση και τα δένδρα οδηγούνται σε καχεξία. Σπανιότερα προσβάλλονται οι καρποί και οι νεαροί κλαδίσκοι.

Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η βροχή ή η υψηλή υγρασία και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.   Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή κατάλληλων φυτοπροστατευτικών να γίνει με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ