Κοινωνία

14 Νοεμβρίου 2019 16:41 Τελευταία ενημέρωση : 14 Νοεμβρίου 2019 22:47

Έφυγαν μόνοι τους οι πρόσφυγες από την Μονή Πορετσού (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Πήγαν, είδαν και απήλθαν οι πρόσφυγες που επρόκειτο να φιλοξενηθούν στο Μοναστήρι. «Καλύτερα στη Μόρια» ήταν το σχόλιο τους.

Έφυγαν μόνοι τους οι πρόσφυγες από την Μονή Πορετσού (εικόνες)

«Καλύτερα στη Μόρια» είπαν κάποιοι από τους πρόσφυγες που έφτασαν λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης στην Ιερά Μονή Πορετσού, της Ι.Μ. Ηλείας, στα όρια Ηλείας – Αχαΐας.

Στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες με παιδιά, εφήβους και έφηβες από τη Σομαλία, το Σουδάν, το Κονγκό, το Ιράκ και ελάχιστοι από τη Συρία.

Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι των χωριών Πλατανίτσα και Αγράμπελα, οι οποίοι αντέδρασαν στην απόφαση του Μητροπολίτη Ηλείας να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο μοναστήρι, έμειναν έκπληκτοι όταν μέσα σε λίγα λεπτά τους είδαν να βγαίνουν και πάλι έξω και να επιβιβάζονται στα λεωφορεία.

Ηλεία - Μοναστήρι - πρόσφυγες

Τελικά έπειτα από διαβουλεύσεις παρέμειναν, τρεις γυναίκες (δύο από Συρία και μια από Ιράκ με ένα μικρό παιδάκι), ενώ αναμένεται η απόφαση για το που θα μεταφερθούν οι υπόλοιποι.

Ηλεία - Μοναστήρι - πρόσφυγες

Αντιδρούν οι κάτοικοι των Αγραμπέλων στην εγκατάσταση προσφύγων στη Μονή Πορετσού: Θα τους δεχθούμε μόνο αν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι

Την αντίθεση των κατοίκων του χωριού Αγράμπελα στην πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ηλείας να μεταφερθούν πρόσφυγες στην Ιερά Μονή Πορετσού, εξέφρασε  ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγραμπέλων, Ευάγγελος Παπαθεοδώρου, μιλώντας στον Realfm.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από κανέναν. Κάτοικος του χωριού με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι ο Ιερέας του χωριού έψαχνε να βρει μαγείρισσες για τους πρόσφυγες. Σήμερα βλέπω ότι ήρθαν τα λεωφορεία και κατεβαίνει κόσμος στο Μοναστήρι. Εμείς λέμε αν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι να το κουβεντιάσουμε, να κάνουμε μία λαϊκή συνέλευση. Με το έτσι θέλω, ο Μητροπολίτης άνοιξε το Μοναστήρι, έβαλε το στρατό μέσα και έβαλε κρεβάτια. Σήμερα κατέβασε κόσμο που είναι όλοι Αφρικανοί, όλοι κατάμαυροι, όλοι μουσουλμάνοι. Τους ρωτάμε κάνετε το σταυρό σας και λένε no, μουσουλμάνοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Παπαθεοδώρου.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι κάτοικοι είναι θετικοί στην εγκατάσταση μόνο Σύρων και Χριστιανών Ορθοδόξων. « Ο Μητροπολίτης αποφασίζει για το σπίτι του, το Μοναστήρι είναι για την κοινωνία, για τον κόσμο. Έρχονται στο χωριό μου πρόσφυγες και δεν θα έχω καμία άποψη; Δεν έχουμε άποψη εμείς που είμαστε θεματοφύλακες στους πρόποδες του Ερύμανθου; Το Μοναστήρι είναι ανοικτό, θα μπουν και στην Αγία Τράπεζα. Θα δεχτούμε μόνο αν είναι Σύροι και χριστιανοί ορθόδοξοι. Μέσα στο Μοναστήρι θα βάλουμε μουσουλμάνους;», πρόσθεσε ο κ. Παπαθεοδώρου τονίζοντας ότι για την κίνηση αυτή «κανείς δεν ενημερώθηκε, ούτε ο δήμος Καλαβρύτων».

Ηλεία - Μοναστήρι - πρόσφυγες

Εν  τω μεταξύ, ομαλά κύλησε η διαδικασία υποδοχής μεταναστών στην Ιερά Μονή Κάτω Δίβρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πλειονότητά τους είναι Αφγανοί, ενώ ο συνολικός αριθμός των ατόμων αυτών ανέρχεται στους 102.

Στην υποδοχή τους βρέθηκε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεωργιόπουλος καθώς κι ο αντιδήμαρχος κ. Αρβανίτης.

Μονή Κάτω Δίβρης - μετανάστες

Μονή Κάτω Δίβρης - μετανάστες

Μονή Κάτω Δίβρης - μετανάστες

Μονή Κάτω Δίβρης - μετανάστες

Πηγή: kalavrytanews.com, patrisnews.com