Πολιτική

16 Νοεμβρίου 2019 17:04

“Κακομαθημένοι λόγω ΕΕ οι Ελληνοκύπριοι” λέει ο Οκτάι

Διάβασέ μου το...

«Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις», διαμηνύει ο Τούρκος αντιπρόεδρος την ώρα που ο Ακάρ απειλεί την Κύπρο...

“Κακομαθημένοι λόγω ΕΕ οι Ελληνοκύπριοι” λέει ο Οκτάι
-

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητες και σεισμικές έρευνες, δήλωσε από τα Κατεχόμενα ο Φουάτ Οκτάι, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η ε/κ πλευρά απέρριψε κάθε ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος,  ο οποίος παρέστη στις χθεσινές εκδηλώσεις για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, υποστήριξε πως η Toυρκία και οι Τ/κ άδραξαν όλες τις ευκαιρίες επίλυσης του Κυπριακού αλλά η ελληνοκυπριακή στάση απέτρεψε κάθε ευκαιρία, επειδή «είναι κακομαθημένη λόγω της ιδιότητας του κράτους – μέλους της ΕΕ».

Σημείωσε ότι η Τουρκία θα στηρίζει πάντοτε το κατοχικό καθεστώς, προσθέτοντας πως η τουρκική πλευρά θα επιζητεί τον δίκαιο διαμοιρασμό των φυσικών πόρων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την πρόταση της τ/κ πλευράς για σύσταση κοινής επιτροπής, η οποία, όπως είπε, απερρίφθη από τους Ε/κ και πρόσθεσε πως η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις γεωτρητικές και σεισμικές δραστηριότητες.

Και το Γιαβούζ και το Φατίχ θα συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο, ανέφερε.

«Η διεθνής κοινότητα θα δει ότι δεν θα μας επηρεάσουν διεθνείς απειλητικές αποφάσεις και η Τουρκία δεν θα αφήσει κανέναν να παραβιάσει τα συμφέροντα των Τ/κ», επεσήμανε ο Οκτάι.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε πως παραμένουν ανοικτοί στην ιδέα του χώρου κοινής συμβίωσης στο πλαίσιο του διαμοιρασμού των πόρων και στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι δεν καλωσορίζουν διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους.

Νέες απειλές κατά της Κύπρου εξαπέλυσε από την πλευρά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της ίδρυσης του ψευδοκράτους.

«H Κύπρος για την Τουρκία είναι ένα πραγματικά σημαντικό ζήτημα...Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αδερφών μας, όπως δεν παραμείναμε σιωπηλοί και στο παρελθόν. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τον καθένα»» δήλωσε ο Ακάρ.

Οι απειλές Ακάρ έρχονται λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση από την Άγκυρα ότι ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις του Φατίχ ανοικτά των κατεχομένων αλλά και ενόψει της συνάντησης του Αντόνιο Γκουτέρες με Αναστασιάδη και Ακιντζί στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ