Καιρός

17 Νοεμβρίου 2019 17:24

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Επεκτείνονται ανά την επικράτεια οι βροχές και οι μπόρες. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Οι κυριακάτικες βροχές και οι μπόρες στα δυτικά, την Δευτέρα θα επεκταθούν στα βόρεια και στο Αιγαίο, αλλά με μικρότερες εντάσεις και διάρκεια, από εκείνες της προηγούμενης κακοκαιρίας.  

Την Δευτέρα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές σχεδόν στις περισσότερες περιοχές της χώρας και σποραδικές καταιγίδες, που θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά, στα βόρεια και στο ανατολικό Αιγαίο. Πάντως, από το μεσημέρι και μετά, τα φαινόμενα, από τα δυτικά εξασθενήσουν και ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 11 έως 21 βαθμούς και νοτιότερα από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νοτιάδες στα δυτικά, εντάσεως 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ, που αργότερα θα γυρίσουν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Στα ανατολικά θα πνέουν νότιο-ανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ. 

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 18/11/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας, σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ ΑΜΘ, τη ΔΑΟΚ Σερρών και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων Θεσσαλονίκης, σε αυτό το βλαστικό στάδιο της φυλλόπτωσης ευνοείται η προσβολή των δέντρων της αμυγδαλιάς από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες. Μια από αυτές είναι το έλκος κλαδίσκων ή αλλιώς φουζίκοκο.

Τα συμπτώματά της είναι μικρά έλκη, νεκρώσεις οφθαλμών και κλαδίσκων και εν συνεχεία ξηράνσεις κλάδων. Η ζημιά ξεκινά συνήθως με τον σχηματισμό νεκρώσεων στη βάση ή γύρω από έναν οφθαλμό. Ο μύκητας προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε αρκετές περιοχές κυρίως στην ποικιλία Φυρανιά που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη συγκεκριμένη ασθένεια. Η αντιμετώπιση του είναι δύσκολη καθώς ευνοείται όπως και οι άλλες μυκητολογικές ασθένειες από την ύπαρξη υγρασίας.

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά οι εστίες μόλυνσης να απομακρύνονται και να καταστρέφονται με καύση κατά τη διάρκεια του χειμερινού κλαδέματος γιατί εάν πολλαπλασιαστούν καθιστούν αντιοικονομική την αντιμετώπισή τους καθώς θα πρέπει να αφαιρεθούν πολλά καρποφόρα όργανα. Συνιστάται, επίσης, καταπολέμηση το φθινόπωρο κατά την πτώση των φύλλων, την άνοιξη στο στάδιο της έκπτυξης  των οφθαλμών και στη συνέχεια κάθε φορά που δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες (θερμ. 15-25 C και βροχοπτώσεις), με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ