Πολιτική

21 Νοεμβρίου 2019 10:19 Τελευταία ενημέρωση : 21 Νοεμβρίου 2019 13:42

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμες και ατυχείς οι δηλώσεις Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό

Διάβασέ μου το...

Κριτική και επίθεση κατά του Πρωθυπουργού της Ελλάδας εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμες και ατυχείς οι δηλώσεις Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό
-

«Η Τουρκία αντί να κάνει υποδείξεις να πάψει να χρησιμοποιεί πρόσφυγες», ήταν η απάντηση της Αθήνας που ήρθε διά στόματος εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογό του.

Nωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, «αβάσιμες και ατυχείς».

Ο Χαμί Ακσόι «υπενθύμισε» ακόμα στην Ελλάδα ότι, «η συνεργασία με την Τουρκία» στο μεταναστευτικό θα είναι πιο αποτελεσματική «από την προπαγάνδα ενάντια στην Τουρκία».

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, δήλωσε:

«Το τελευταίο παράδειγμα της προσπάθειας διαστρέβλωσης της πραγματικότητα από την πλευρά της Ελλάδος ήταν οι ατυχείς και αβάσιμες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη.

Σε σύγκριση με τη μεταναστευτική κρίση του 2015, στην οποία πέρασαν 850.000 παράνομοι μετανάστες στην Ευρώπη, μειώθηκαν κατά 94% η διελεύσεις μεταναστών χάρη στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία.

Για τις χώρες που βρίσκονται πάνω στις μεταναστευτικές ροές δεν είναι ανθρωπιστικό να εφαρμόσουν «μηδενική πολιτική μετανάστευσης και να αγνοήσουν τα δικαιώματά τους». Οι χώρες που υποφέρουν από τη μετανάστευση και η Ελλάδα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να εξαλείψουν τους λόγους που προκαλούν τη μετανάστευση στις χώρες προέλευσης.

Στην Τουρκία φιλοξενούνται περισσότεροι από 4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι πρόσφυγες. Οι Έλληνες συνομιλητές και η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσουν πως δεν είναι δίκαιο η χώρα μας να σηκώνει μόνη της το παγκόσμιο βάρος της μετανάστευσης.

Αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει να δει και να γνωρίζει, οι παράνομοι μετανάστες εξακολουθούν να ωθούνται στα σύνορα από τις ελληνικές αρχές. Αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε απάνθρωπη μεταχείριση αγνοώντας τις αξίες της Ευρώπης.

Υπενθυμίζουμε στην Ελλάδα πως θα έχει πιο θετικά αποτελέσματα να συνεργαστεί με την Τουρκία αντί να κάνει προπαγάνδα κατά της χώρας μας?

Η ελληνική κυβέρνηση,

– να διορθώσει τις απάνθρωπες συνθήκες για τους μετανάστες που έχουν καταγραφεί και από τους διεθνείς οργανισμούς,

-Να φροντίσει στην πρόληψη του των μεταναστών, των παιδιών μεταναστών και των βρεφών λόγω κακών συνθηκών διαβίωσης.

– Να μην ξεχνά ότι τα πρόσωπα αυτά έχουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο,

– Να σταματήσει την πρακτική της ώθησης των μεταναστών σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου,

– Να μην χρησιμοποιεί όπλα και να μην κάνει απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών,

– Καλούμε να σεβαστούν την πίστη των μεταναστών και τις κοινές αξίες της ανθρωπότητας και της Ευρώπης».

Στη συνέντευξη, του στην Handelsblatt, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για «πόσο ακόμα θα αντέξει η χώρα» την έλευση κάθε μέρα εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και απάντησε: «Αυτό είναι απαράδεκτο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι» απαντά ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό για να αναγκάσει την Ευρώπη να κάνει παραχωρήσεις. «Ανέφερα πολύ ανοιχτά στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα», προσθέτει.

«Τον τελευταίο καιρό, όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με την τουρκική ακτοφυλακή και επισημαίνουμε ότι έφυγε μια βάρκα με μετανάστες από τις τουρκικές ακτές, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς τους. Αυτό είναι απαράδεκτο γιατί παραβιάζει τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ