Καιρός

21 Νοεμβρίου 2019 17:39

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Προς τα ανατολικά κινείται η κακοκαιρία, που "σάρωσε" τα δυτικά.  Δείτε τις ειδικές οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Τα επικίνδυνα σημερινά αστραπόβροντα και οι ραγδαίες βροχές, αύριο θα κινηθούν ανατολικά, σε Θράκη και Αιγαίο, δίνοντας την ευκαιρία στα πολύπαθα δυτικά τμήματα, για μια ανάπαυλα και ανασυγκρότηση. Άλλωστε δεν θα κρατήσει πολύ, αφού από βδομάδα θα έχουμε τα ίδια.

Πιο αναλυτικά για αύριο Παρασκευή, περιμένουμε στα δυτικά λίγες νεφώσεις με σύντομες τοπικές βροχές, ενώ στην υπόλοιπη χώρα, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που γρήγορα θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ισχυρές κυρίως το πρωί. Πάντως, τα φαινόμενα από το μεσημέρι και μετά, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7 έως 18  βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 8 έως 21  και νοτιότερα από 16 έως 23   βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα νότια από Δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ που αργότερα θα γυρίσουν σε βοριάδες με την ίδια ένταση.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 22/11/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας, σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ ΑΜΘ, τη ΔΑΟΚ Σερρών και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογεννετικών Πόρων  Θεσσαλονίκης, σε αυτό το βλαστικό στάδιο της φυλλόπτωσης ευνοείται η προσβολή των δέντρων της αμυγδαλιάς από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες. Μια από αυτές είναι ο Εξωασκός, ασθένεια που προσβάλει κυρίως τα φύλλα, προκαλώντας πάχυνση του ελάσματος και διόγκωση του κεντρικού νεύρου με ταυτόχρονη παραμόρφωση και συστροφή προς τα μέσα.

Τα φύλλα αποκτούν κόκκινο – ιώδες χρώμα και είναι εμφανή από απόσταση.

Το περιφερειακό Κέντρο συνιστά καταπολέμηση κατά την πτώση των φύλλων και επανάληψη την άνοιξη στο στάδιο της διόγκωσης των ματιών με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό



ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ