GRowth

21 Νοεμβρίου 2019 16:25 Τελευταία ενημέρωση : 19 Ιουνίου 2020 20:38

Καινοτομικές λύσεις για τη λειψυδρία (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Ποιες εναλλακτικές αξιοποιεί το Πρόγραμμα “HYDROUSA”, σε περιοχές που υποφέρουν από την έλλειψη καθαρού νερού, ιδίως για άρδευση μικρών καλλιεργειών.

Καινοτομικές λύσεις για τη λειψυδρία (εικόνες)
-

Υδάτινα απόβλητα που επαναχρησιμοποιούνται αντί να πετάγονται στη θάλασσα. Συλλογή βρόχινου νερού μέσα από ένα υπόγειο σύστημα. Αποκάθαρση του υδροφόρου ορίζοντα από αλμυρό νερό. Αφαλάτωση του θαλασσινού νερού. Μετατροπή ατμών σε νερό. Όλες αυτές οι καινοτομικές λύσεις αξιοποιεί το πρόγραμμα HYDROUSA σε περιοχές που πάσχουν από λειψυδρία, για την παροχή φρέσκου, καθαρού νερού για άρδευση αγροτικών μικροκαλλιεργειών, αλλά ακόμη και πόσιμου.

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα “Horizon 2020”, το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για την Έρευνα και Ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, δεδομένης της κατακερματισμένης διαχείρισης των υδάτων και της λειψυδρίας που παρατηρείται στην περιοχή της Μεσογείου, εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2018 το πρόγραμμα HYDROUSA, το οποίο στοχεύει στην ανάκτηση νερού, υλικών και ενέργειας από «μη συμβατικές» πηγές, συμπεριλαμβανομένων των λυμάτων, των όμβριων υδάτων, του θαλασσινού νερού και της ατμοσφαιρικής υγρασίας, καθώς και στην αύξηση των υδάτινων αποθεμάτων της εν λόγω περιοχής.

GRowth - Λειψυδρία - HYDROUSA

GRowth - Λειψυδρία - HYDROUSA

GRowth - Λειψυδρία - HYDROUSA

Ουσιαστικά, το HYDROUSA, ξεπερνώντας τις τρέχουσες πρακτικές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων, υιοθετεί καινοτόμες, χαμηλού κόστους και συμβατές με τη φύση λύσεις, για το κλείσιμο όλων των κύκλων του νερού σε τοπικό επίπεδο μέσω της αξιοποίησης των πόρων και της προώθησης της ιδέας της αποκεντρωμένης διαχείρισης του νερού, των υλικών, της εξοικονόμησης ενέργειας, της επεξεργασίας λυμάτων και της επαναχρησιμοποίησης του ανακτημένου νερού (κυκλική οικονομία).

Η υλοποίηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί με την εφαρμογή 13 καινοτομιών, με 6 διαφορετικά πιλοτικά συστήματα, σε 3 ελληνικά νησιά, την Τήνο, τη Μύκονο και τη Λέσβο. Κύρια επιδίωξη του προγράμματος είναι να αναπτυχθούν επιτυχημένες πιλοτικές βάσεις, οι οποίες θα μπορούν να αναπαραχθούν.

Η κοινοπραξία HYDROUSA αποτελείται από 27 αρμόδιους οργανισμούς που εμπλέκονται στη διαχείριση των υδάτων, στις γεωργικές δραστηριότητες, στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), στο χώρο του μάρκετινγκ, καθώς και στη διάδοση πληροφοριών και την επικοινωνία.

Η ελληνική παρουσία στο πρόγραμμα είναι έντονη, καθώς συμμετέχουν συνολικά 9 εταίροι από την Ελλάδα με την παρουσία 3 δήμων, εταιριών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Το συντονισμό του προγράμματος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2022, έχει αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

GRowth - Λειψυδρία - HYDROUSA

GRowth - Λειψυδρία - HYDROUSA

GRowth - Λειψυδρία - HYDROUSA

FACT BOX

Kάρτες - Growth - 55 - λειψυδρία

Kάρτες - Growth - 55 - λειψυδρία


Σχετικά
:

https://cordis.europa.eu/project/rcn/214768/factsheet/en

https://www.hydrousa.org/about-the-project/#1542971153971-15e86414-3619

https://athens.impacthub.net/ta-nea-mas/proti-texniki-episkepsi-hydrousa/


VIDEO