Πολιτική

22 Νοεμβρίου 2019 14:38 Τελευταία ενημέρωση : 22 Νοεμβρίου 2019 16:12

Βουλή: προς 300 “ναι” για την ψήφο των απόδημων

Διάβασέ μου το...

Προς καθολική στήριξη απο τους βουλευτές η διάταξη που επιτρέπει την συμμετοχή εκλογέων από τον τόπο κατοικίας τους.

Βουλή: προς 300 “ναι” για την ψήφο των απόδημων
-

Την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή φαίνεται ότι βρίσκει η τελική διάταξη για την ψήφο των αποδημων, μετά και τις τελευταίες βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση, ικανοποιώντας αιτήματα διαφόρων κομμάτων, σε ότι αφορά τους όρους συμμετοχής εκλογέων, οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό.

Μετά τις αναδιατυπώσεις στην διάταξη το ένα μετά το άλλο τα κόμματα που διατηρούσαν επιφυλάξεις άλλαζαν ρότα, δηλώνοντας ότι θα υπερψηφίζουν το μέτρο για την ψήφο των απόδημων, με την αναμενόμενη ψηφοφορία να φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει τελικώς 300 θετικές ψήφους, δηλαδή το "ναι" όλων των βουλευτών του Σώματος.  

Η πολυπόθητη για την κυβέρνηση σύγκλιση στο άρθρο 54 του Συντάγματος επιτρέπει να μιλά κανείς για ιστορική συμφωνία, ενώ ζητούμενο παραμένει εάν θα τύχει της ίδιας ευρείας πλειοψηφίας και ο εφαρμοστικός νόμος που θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή.

Η απόσταση που τηρούσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ζητώντας ενσωμάτωση φράσης που να επιβεβαιώνει τους πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα, έγινε αποδεκτός, ενώ ικανοποιημένο με την καθιέρωση εκλογικών περιφερειών αποδήμου Ελληνισμού είναι το ΜέΡΑ 25.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 54:

«Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοίκων έξω από την επικράτεια, όπως πραγματικός δεσμός με τη χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα Για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους έλληνες. Νομός μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την επικράτεια, δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 Του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Νέος γύρος "ενστάσεων"

Λίγο αργότερα ωστόσο, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γώργος Κατρούγκαλος αφού ανέφερε ότι έγιναν δεκτές παρατηρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η προσθήκη του πραγματικού δεσμού με την Ελλάδα, υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν ρυθμιστεί. Ανέφερε ακόμη, πως σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ, προβλέπονται τρεις διαφορετικές πλειοψηφίες για το νόμο που θα ρυθμίσει την ψήφο των αποδήμων

«Θέλουμε να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια του κοινού νομοθέτη, να αναγνωρίσει δικαίωμα του εκλέγεσθαι στους αποδήμους αλλά αυτό να είναι ουσιώδες στοιχείο της ρύθμισης και στο Σύνταγμα και ως νόμου», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Ελπίζω να μην είναι σκόπιμο, αλλά στην διατύπωση που προτείνει η ΝΔ, προβλέπονται τρεις διαφορετικές πλειοψηφίες για το νόμο που θα ρυθμίσει την ψήφο των αποδήμων. Δεν είναι λογικό για την ίδια συνταγματική ύλη, για τη ρύθμιση της ψήφου των αποδήμων, να έχουμε έως και απλή πλειοψηφία, από την πλειοψηφία των 200 ψήφων που είχε οριστεί στη διαδικασία της αναθεώρησης», είπε.

Σημειώνεται πως μέχρι και την τελευταία στιγμή, πριν από την ψηφοφορία της Δευτέρας, μπορούν να γίνουν αλλαγές στη διατύπωση των άρθρων.