Κοινωνία

23 Νοεμβρίου 2019 07:45 Τελευταία ενημέρωση : 23 Νοεμβρίου 2019 16:29

Κακοκαιρία: βιβλικές καταστροφές σε Θάσο και Χαλκιδική (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Θάσος. Κινδύνευσαν άνθρωποι στη Χαλκιδική. Kυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές.

Κακοκαιρία: βιβλικές καταστροφές σε Θάσο και Χαλκιδική (εικόνες)
-

Τις πληγές της από την κακοκαιρία μετρά η Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα η Θάσος, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά και η Χαλκιδική.

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, κατολισθήσεις έκλεισαν δρόμους, ενώ άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε πολλά σημεία.

Στη Θάσο η κατάσταση είναι δραματική γι αυτό και με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου, έξι περιοχές του νησιού κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο νησιωτικός δήμος.

Σε συναγερμό τέθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς άνθρωποι εγκλωβίστηκαν ακόμα και μέσα στα σπίτια τους.

Θάσος - κακοκαιρία

Για πρωτοφανή βροχή κάνει λόγο ο δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι το πρωί αναμένονται και μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. προκειμένου να ξεκινήσει μια πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι ο όγκος του νερού είναι πολύ μεγάλος και δύσκολα διοχετεύεται προς τη θάλασσα ενώ λόγω των φερτών υλικών που παρασύρει δημιουργεί μεγάλα προβλήματα μέσα στους οικισμούς του νησιού. Ο ίδιος σημείωσε πως το τελευταίο 48ωρο το νησί της Θάσου έχει συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό βροχόπτωσης σε όλη την Ελλάδα.

Από το πρωί δεν εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς το νησί της Θάσου λόγω των ισχυρών θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Θάσος - κακοκαιρία

Ίδια η εικόνα και στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Στέλιο Βαλιάνο, «οι χείμαρροι έχουν «κατεβάσει πέτρες, πρανή, φερτά υλικά σε δρόμους, αυλές, πολύ φοβάμαι και σε σπίτια… «Τα νερά παρέσυραν τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο ακόμη και ένα κοντέινερ όπως μου ανέφερε ο ιδιοκτήτης του». Για δραματική κατάσταση έκανε λόγο ο πρόεδρος της κοινότητας Ολυμπιάδας, Γιάννης Πετράκης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι».

Η ανάγκη να υπάρξει εγρήγορση και σχεδιασμός τις αμέσως επόμενες ώρες ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής, υπογραμμίστηκε σε ευρεία σύσκεψη στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, που επλήγη τις τελευταίες ώρες από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

"Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο", τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έφτασε νωρίς το πρωί στην Ολυμπιάδα, μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα του τελευταίου εικοσιτετραώρου στη Χαλκιδική.

Θάσος - κακοκαιρία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ