Καιρός

24 Νοεμβρίου 2019 07:05

Καιρός: ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους φέρνει ο “Γηρυόνης”

Διάβασέ μου το...

Πότε και που αναμένονται τα εντονότερα φαινόμενα. Που θα πέσει η θερμοκρασία. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

 

Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις προβλέπεται από το απόγευμα της Κυριακής για τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και από το βράδυ την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και από τη νύχτα πιθανώς την Θεσσαλία, με ανατολική επέκταση. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες αναμένονται, κυρίως στα ηπειρωτικά, τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί στα δυτικά, εντάσεως 8 με 9 μποφόρ, πρόσκαιρα στο Ιόνιο έως 10 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι, με ένταση 4-6 μποφόρ, σταδιακά από το απόγευμα 5-7 μποφόρ και στο Αιγαίο το βράδυ έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και βαθμιαία με σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες θα ενταθούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά. Θα πνέουν άνεμοι από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ, από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και από τις απογευματινές ώρες με σποραδικές καταιγίδες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα ενταθούν. Θα πνέουν άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις, με ένταση 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί μεταξύ 12 και 16 βαθμών Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές κυρίως στην κεντρική Μακεδονία. Σταδιακά από το μεσημέρι τα φαινόμενα στα δυτικά θα ενταθούν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα ενταθούν. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι, 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ, που σταδιακά από το μεσημέρι θα στραφούν σε ανατολικούς-νοτιοανατολικούς, με την ίδια ένταση. Ο υδράργυρος θα δείξει από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, η μέγιστη τιμή της θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από το απόγευμα θα είναι τοπικά ισχυρές. Θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι, 6-7 μποφόρ, στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Γρήγορα θα ενισχυθούν στα 6 με 8 μποφόρ και στο Ιόνιο 9 μποφόρ, πρόσκαιρα έως 10 μποφόρ. Από τη νύχτα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Το θερμόμετρο θα δείξει από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, 4-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται αρχικά λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις με βροχές και από τα νότια με σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από τις απογευματινές ώρες θα είναι τοπικά ισχυρές στην Πελοπόννησο, από το βράδυ στην ανατολική Στερεά και τη νύχτα πιθανώς στη Θεσσαλία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο και στην ανατολική Στερεά θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά. Αρχικά στα βόρεια θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 4 μποφόρ και στα νότια από νοτιοανατολικές διευθύνσεις, τοπικά έως 5 μποφόρ. Σταδιακά από το μεσημέρι οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιους-νοτιοανατολικούς, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, ενισχυόμενοι περαιτέρω από το βράδυ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί μεταξύ 12 και 19 βαθμών Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες Θα πνέουν άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ, που σταδιακά από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους-νοτιοανατολικούς, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, τοπικά 7 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Θα πνέουν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί άνεμοι, 3 με 5 μποφόρ, από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα).

Ο καιρός την Δευτέρα

Για την Δευτέρα προβλέπεται επίσης κακοκαιρία, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πιο συγκεκριμένα, θα επηρεαστούν τις πρωινές ώρες τα δυτικά (νησιά του Ιονίου, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος και πιθανώς η Ήπειρος), μέχρι το μεσημέρι η ανατολική Στερεά, η ανατολική Πελοπόννησος, η Εύβοια και η Κρήτη, μέχρι αργά το απόγευμα η Θεσσαλία, οι Σποράδες, οι Κυκλάδες και μέχρι τις βραδινές ώρες η Μακεδονία (κυρίως η δυτική και η κεντρική).

Σταδιακά από τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Από το μεσημέρι, στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και στα νότια, τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν, αλλά ο καιρός θα παραμείνει άστατος.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί στα ανατολικά, εντάσεως 5 με 7 μποφόρ, τοπικά στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Στα δυτικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι, 4 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές, κυρίως στα βόρεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ