Κοινωνία

24 Νοεμβρίου 2019 08:22 Τελευταία ενημέρωση : 24 Νοεμβρίου 2019 22:48

Χαλκιδική και Θάσος “μετρούν” τις πληγές που άφησε η κακοκαιρία (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός ενόψει του νέου κύματος έντονων φαινομένων. Κινδύνευσαν άνθρωποι. Τεράστιες οι καταστροφές σε περιουσίες.

Χαλκιδική και Θάσος “μετρούν” τις πληγές που άφησε η κακοκαιρία (εικόνες)
-

Με τον φόβο του «Γηρυόνη» και των νέων έντονων φαινομένων που προβλέπονται σε όλη την χώρα από το απόγευμα της Κυριακής, ζουν οι κάτοικοι στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής και την γύρω περιοχή, καθώς και οι κάτοικοι της Θάσου, που δοκιμάστηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.

Άνθρωποι κινδύνευσαν από ορμητικούς χειμάρρους που παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμα τους και εισέβαλαν ακόμη και μέσα σε σπίτια, ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και υποδομές.

Η ανάγκη να υπάρξει εγρήγορση και σχεδιασμός τις αμέσως επόμενες ώρες ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής, υπογραμμίστηκε σε ευρεία σύσκεψη στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, που επλήγη από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

"Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο", τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έφτασε νωρίς το πρωί στην Ολυμπιάδα, μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Χαλκιδική.

Στη σύσκεψη, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του "οικοδεσπότη" δημάρχου Αριστοτέλη, Στέλιου Βαλιάνου, πολλών υπηρεσιακών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, πήραν μέρος και οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, Υποδομών, Γεώργιος Καραγιάννης και Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστας Μπαγινέτας, όπως επίσης ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που έφτασαν στην περιοχή μαζί με τους κ.κ. Παναγιωτόπουλο και Λιβάνιο, με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Χαλκιδική - κυβερνητικό κλιμάκιο

Χαλκιδική - κυβερνητικό κλιμάκιο

"Καλό είναι να υπάρχει ένας συντονισμός όλων αυτών που θα κληθούν τις επόμενες ώρες να θωρακίσουν όσο μπορούν την περιοχή" τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. "Υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός που πρέπει να γίνει" για την αντιπλημμυρική θωράκιση αυτών και άλλων περιοχών, σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στην πληγείσα περιοχή, και πρόσθεσε: "Δυστυχώς, στις εποχές που ζούμε, αυτό που ονομάζαμε έκτακτο καιρικό φαινόμενο, έχει γίνει τακτικό και πολύ φοβούμαι ότι από εδώ και πέρα θα γίνει τακτικότερο".

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ολυμπιάδα είπε πως το πρόβλημα φαίνεται να συγκεντρώνεται στη διευθέτηση ενός ρέματος που πλημμυρίζει και δημιουργεί, με τον τεράστιο όγκο νερού, το πλημμυρικό φαινόμενο στην κατοικημένη περιοχή. "Θεωρώ ότι υπάρχει ο τρόπος να σχεδιαστεί η διευθέτηση αυτού του ρέματος, αλλά αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει την επόμενη μέρα. Σήμερα και αύριο θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπιστούν τα χειρότερα" ανέφερε ο υπουργός και συνεχάρη όλους όσοι δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων σε αντίξοες συνθήκες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, τόνισε την ανάγκη να ενημερωθούν οι κάτοικοι για τα νέα έντονα καιρικά φαινόμενα που έρχονται και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Είπε ακόμα πως θα πρέπει, όπου κι αν χρειαστεί, να κλείσουν οι δρόμοι και διαβεβαίωσε πως όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και της Πολιτικής Προστασίας είναι σε ετοιμότητα. Ο κ. Λιβάνιος σημείωσε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι τριμελείς επιτροπές για καταγραφή της καταστροφής των οικοσκευών για να δοθούν το συντομότερο δυνατό και οι αποζημιώσεις.

Χαλκιδική - κυβερνητικό κλιμάκιο

Τζιτζικώστας: Να θωρακίσουμε άμεσα την περιοχή

"Το φαινόμενο  ήταν πολύ έντονο και η καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη, δεν θέλω όμως ούτε να σκέφτομαι τι καταστροφή θα είχε γίνει εάν όλο το προηγούμενο διάστημα η Περιφέρεια και ο dήμος δεν είχαν κάνει παρεμβάσεις στα ρέματα της περιοχής" ανέφερε, από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

"Στόχος μας", σημείωσε, "είναι να θωρακίσουμε άμεσα την περιοχή για τις βροχοπτώσεις που αναμένονται τα επόμενα 24ωρα και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο ζήτησα και τη συνδρομή του Στρατού με μηχανήματα προκειμένου να προστεθούν δυνάμεις στις δικές μας, του δήμου και της Περιφέρειας, και να αποκαταστήσουν γρήγορα τις ζημιές, να θωρακίσουν όσο γίνεται την περιοχή από πλημμύρες τα επόμενα 24ωρα".

Χαλκιδική - κυβερνητικό κλιμάκιο

Σημείωσε, παράλληλα, την ανάγκη να δοθεί και μια συνολικότερη λύση στο πρόβλημα, επισημαίνοντας πως "έχουμε ήδη συνεννοηθεί με τον δήμο να γίνουν μελέτες ολοκληρωμένες για να δούμε κάποιο ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα, να εντάξουμε κάποιο ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα να εντάξουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής".

Το κυβερνητικό κλιμάκιο υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, ο οποίος και τους ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και τους ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκρισή τους και την παρουσία τους στην πληγείσα περιοχή. "Αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε δύο ζητήματα, την επόμενη νεροποντή που αναμένεται την Κυριακή το βράδυ, άρα θα πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να εργαστούν εδώ όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα ώστε να βελτιωθούν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του ρέματος που έχει πληγεί", σημείωσε ο κ. Βαλιάνος και πρόσθεσε πως, μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να τεθεί και το θέμα της οργανωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ολυμπιάδας που θα αποτρέψει αυτό το πρόβλημα οριστικά για το μέλλον.

Χαλκιδική - κυβερνητικό κλιμάκιο

Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία στη Θάσο

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου τα σχολεία στη Θάσο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (έντονες καταιγίδες και βροχοπτώσεις) που αναμένονται.

Η μη λειτουργία των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της επικράτειας του Δήμου Θάσου (Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) αποφασίστηκε από τον δήμαρχο του νησιού καθώς, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα έντονα καιρικά φαινόμενα «καθιστούν επικίνδυνη την προσέλευση και παραμονή των μαθητών στα σχολεία».

Χαλκιδική - κυβερνητικό κλιμάκιο

Θάσος: άμεσα μέτρα θωράκισης του νησιού από την κακοκαιρία


Τα άμεσα μέτρα θωράκισης του νησιού προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει από την Κυριακή το απόγευμα, εξετάστηκαν στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Θάσο, το μεσημέρι του Σαββάτου, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιου, του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρήστου Μέτιου, αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε επιτόπια αυτοψία σε πολλά σημεία του νησιού που επλήγησαν από τις ισχυρές και συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις του τελευταίου 24ωρου υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων τις επόμενες ώρες ώστε να μπορέσει η Θάσος να αντιμετωπίσει το νέο κύμα κακοκαιρίας που σύμφωνα με την ΕΜΥ θα επηρεάσει εκ νέου την περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Θάσος - κακοκαιρία

Θάσος - κακοκαιρία

«Κρίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «να απομακρυνθούν όλα τα φερτά υλικά ώστε να ελευθερωθούν οι κοίτες των χειμάρρων και των καναλιών προκειμένου να βρίσκουν διέξοδο τα νερά. Επίσης, πρέπει να αποκατασταθούν και οι γέφυρες σε πολλές σημεία οικισμών. Σε δεύτερη φάση επιβάλλεται να γίνει ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιπλημμυρικών έργων στο νησί. Δυστυχώς, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που πλέον είναι τακτικά και να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Όλοι οι φορείς, τα φυσικά πρόσωπα, οι αιρετοί έχουν τη δική τους συνεισφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κακοκαιρία αλλά και των λύσεων που επιβάλλεται να δοθούν».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι από νωρίς το πρωί βρίσκεται στο νησί της Θάσου και ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, ο οποίος έχει αναπτύξει τρία κλιμάκια με μηχανήματα και το αντίστοιχο προσωπικό προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες. «Εκείνο που επιβάλλεται να γίνει άμεσα επαναλαμβάνω», σημείωσε με έμφαση, «είναι να υπάρξει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του στρατού ώστε να απομακρυνθούν οι φερτές ύλες και ν’ ανοιχθούν ρέματα και κανάλια».

Θάσος - κακοκαιρία

Θάσος - κακοκαιρία

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε δηλώσεις του επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν οι καθαρισμοί των ρεμάτων και των χειμάρρων ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστη ροή του νερού, ενώ σημείωσε ότι τα μηχανήματα της περιφέρειας παρεμβαίνουν όπου κρίνεται απαραίτητο ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα του οδικού δικτύου του νησιού και να βοηθηθούν οι μετακινήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ