Καιρός

24 Νοεμβρίου 2019 17:23

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Σε πλήρη εξέλιξη την Δευτέρα θα είναι το κύμα κακοκαιρίας, με τοπικά ισχυρά φαινόμενα. Οδηγίες από ειδικούς για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Η νέα κακοκαιρία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα την Δευτέρα, όμως από την Τρίτη θα αρχίσει να υποχωρεί.

Την Δευτέρα αναμένεται κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Πάντως, από το μεσημέρι, κυρίως στα δυτικά και κεντρικά τμήματα, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 11 έως 20 βαθμούς και νοτιότερα από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι στα βόρεια, 4 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ, με εξασθένηση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν νοτιάδες, με την ίδια ένταση.

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 25/11/2019

Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, ενημερώνει πως ήταν, η εμφάνιση και εξέλιξη εχθρών – ασθενειών του αμπελιού στην Κρήτη την καλλιεργητική περίοδο 2019:

Θερμοκρασία: Ψυχρότερος ο χειμώνας και πιο δροσερή η άνοιξη σε σχέση με τον κλιματικό μέσο όρο, ελαφρώς θερμότερο του κανονικού αλλά χωρίς ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι

Βροχοπτώσεις: Πολύ υψηλότερο του κανονικού το συνολικό ύψος των βροχοπτώσεων. Ισχυρές και μεγάλης διάρκειας οι βροχές τους χειμερινούς μήνες σε όλο το νησί με καταστροφικές πλημμύρες κυρίως στη δυτική Κρήτη.

Ξηρή περίοδος: Ξεκινά στις αρχές Μαΐου και διαρκεί περίπου 6 μήνες.

Φαινολογία: Στην ποικιλία σουλτανίνα της παραλιακής ζώνης η βλάστηση ξεκινά στις αρχές Μαρτίου. Είναι οψιμότερη σε σχέση με πέρυσι (12-15 ημ στις παραλιακές περιοχές και 15-20 ημ στην ενδοχώρα), μια διαφορά που παραμένει μέχρι τα τέλη της άνοιξης. Η άνθηση αρχίζει στις πρωιμότερες περιοχές μετά τα μέσα Μαΐου και αρχές Ιουνίου στις πιο όψιμες. Στη συνέχεια, η εξέλιξη των φαινολογικών σταδίων επιταχύνεται. Τα σταφύλια ωριμάζουν από τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου (κατά μέσο όρο 8-12 ημ οψιμότερα σε σχέση με πέρυσι). Σημειώνεται ότι ο ρυθμός αύξησης της βλάστησης ήταν υψηλός λόγω της επάρκειας αποθεμάτων εδαφικής υγρασίας.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ