Παράξενα

25 Νοεμβρίου 2019 23:14

Αφαίρεσαν από ασθενή νεφρό… βάρους 7,4 κιλών

Διάβασέ μου το...

Η χειρουργική επέμβαση στον 56χρονο διήρκεσε δύο ώρες…

Αφαίρεσαν από ασθενή νεφρό… βάρους 7,4 κιλών

Ινδοί χειρουργοί αφαίρεσαν έναν νεφρό βάρους… 7,4 κιλών από 56χρονο που πάσχει από σπάνια γενετική νόσο.

Ο νεφρός, που είχε μέγεθος μπάλας του μπόουλινγκ, είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν αφαιρεθεί ποτέ σε χειρουργική επέμβαση.

«Επρόκειτο για έναν τεράστιο όγκο που καταλάμβανε τη μισή κοιλιακή χώρα. Ξέραμε ότι ο νεφρός ήταν μεγάλος, όμως δεν πιστεύαμε πως θα ήταν τόσο βαρύς», εξήγησε ο Σατσίν Κατουρία, μέλος της ιατρικής ομάδας που μετείχε στην επέμβαση.

Ο 56χρονος ασθενής πάσχει από αυτοσωματική πολυκυστική νεφροπάθεια επικρατούς μορφής. Η επέμβαση έγινε τον περασμένο μήνα στο νοσοκομείο Σιρ Γκάνγκα Ραρ στο Νέο Δελχί και διήρκεσεε δύο ώρες.

Ένας φυσιολογικός νεφρός ζυγίζει 120-150 γραμμάρια και έχει μήκος περίπου 12 εκατοστά. Το νεφρό του ασθενούς είχε μήκος 45 εκατοστών.

Σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, το μεγαλύτερο νεφρό που έχει αφαιρεθεί ποτέ από άνθρωπο ζύγιζε 4,25 κιλά. Όμως οι γιατροί στο Νέο Δελχί είπαν ότι βρήκαν ιατρικούς φακέλους που έκαναν λόγο για νεφρό βάρους 9 κιλών.

Ο Σατσίν Κατουρία είπε ότι ο ασθενής είναι καλά και υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση, αναμένοντας να βρεθεί συμβατό μόσχευμα για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.